ÇGD Akdeniz’den 24 Temmuz Vurgusu: Sansüre Karşı Dayanışma
|Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte gazetecilerle bir araya geldi. Etkinliğe ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Ceren Deniz ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş ile birlikte çok sayıda gazeteci katıldı. Açılış konuşmasında Ceren Deniz, basın özgürlüğü için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ve ÇGD’nin bu noktada sorumluluklarının farkında olduğunu söyledi.
24 Temmuz Basın Tarihimizin En Önemli Direnişlerinden Biri
Etkinlik öncesi açılış konuşması yapan ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Ceren Deniz, 24 Temmuz 1908’den bu yana geçen 117 yılda gazetecilerin sürekli olarak sansürle mücadele ettiğini söyledikten sonra günün basın tarihi için anlamını, “24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte, Osmanlı basınında sansürün kaldırılmasının ve özgür gazetecilik için verilen mücadelenin sembol günü haline geldi. O sabah İstanbul’da çıkan gazeteler bir ilke imza atarak sansür memurlarını gazetelerine sokmadı ve haberlerini sansüre göndermeden yayımlamaya karar verdi. Bu cesur adım, yalnızca dönemin siyasi atmosferini değil, basın tarihimizin en önemli direnişlerinden birini de simgeliyor. O gün atılan adımlar, Türkiye’de basın özgürlüğünün ve bağımsız gazeteciliğin temel taşlarını oluşturdu, mesleğin onurunu simgeleyen bir bayramın doğmasına vesile oldu” ifadeleriyle anlattı.
ÇGD Akdeniz Olarak Sorumluluklarımızın Farkındayız
Konuşmasının ilerleyen bölümünde başta Antalya basını olmak üzere yaygın medyanın da içinde bulunduğu duruma vurgu yapan Ceren Deniz, ÇGD Akdeniz olarak üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olduklarını belirtti.
Türkiye’deki basın atmosferinde 24 Temmuz’un her geçen anlam kazandığını vurgulan Deniz, “Türkiye’de basına yönelik baskıların giderek arttığı, yerel gazetelerin ve bölge eklerinin birer birer kapandığı, gazetecilerin haber peşindeyken kötü muameleye ve sansüre maruz kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Özellikle genç gazeteciler için istihdam koşulları her geçen gün ağırlaşıyor. Meslektaşlarımızın yaşadığı bu sorunların ve üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız. Basındaki tüm bu sıkıntıları gündeme getirmenin ve genç gazetecilere umut aşılamanın çabası içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
Umudu ve Mücadeleyi Büyütmeliyiz
Her şeye rağmen 24 Temmuz’un umutsuzluğun değil umudu ve direnci büyütme günü olarak öne çıkması gerektiğini belirten Deniz, “Bugün sadece geçmişte verilen bir mücadelenin yıl dönümü değil aynı zamanda günümüzde ve gelecekte sürecek bir hak arayışının, dayanışmanın da simgesi. Asırlık basın özgürlüğü mücadelesi, ağırlaşan koşullara rağmen gazetecilerle birlikte sürüyor ve sürmeye devam edecek. Her kuşaktan gazeteci, özgür haber alma ve halka doğru bilgi ulaştırma idealini yaşatmaya devam ediyor” dedi.
Konuşmasının sonundaysa Ceren Deniz, etkinliğe katılan tüm gazetecilere ve mücadeleye destek veren herkese teşekkür etti.
İdris Taş: Basın Meslek Yasası Bir An Önce Çıkmalı
Ceren Deniz’in ardından söz alan AGC Başkanı İdris Taş, acil olarak çözüme kavuşturulması gereken en önemli sorunun basın meslek yasasının çıkartılması olduğunu söyledi. Bu mesleği kimlerin yapabileceğinin açıkça belirlenmesi gerektiğini ifade eden Taş, gazetecilik eğitimi almamış, mesleğe emek vermemiş kişilerin sektörde yer almasının kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Taş, gazetecilerin taşıdığı sorumlulukların çok farklı olduğunu, bu nedenle mesleğin ölçütlerinin kapsamlı bir şekilde belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.