“YAPI KREDİ KOLEKSİYONLARI’NDAN RENKLER” SERGİSİ ANTALYA KÜLTÜR SANAT’TA AÇILDI

Seher Özen Karadeniz

Antalya Kültür Sanat’ta dün resmi açılışına katıldığım, “YAPI KREDİ KOLEKSİYONLARI’NDAN RENKLER” sergisi sayesinde yılı keyifli ve aynı zamanda Türk resim ve ressamlarıyla ilgili pek çok ayrıntıyı öğrendiğim kültür-sanat etkinliğiyle kapamış olacağım.

Bundan tam 75 yıl önce, Kazım Taşkent, her alamda ülkeyi ileri taşımaya destek olacak bir kuruluş idealiyle ilk ulusal özel banka olan Yapı Kredi Bankası’nı kurduğunda, finansın yanı sıra geliştirilmesi gereken en önemli alanın kültür-sanat olduğunu belirterek bu alana da yatırım yapmaya başlıyor. İşte bugün AKS’de açılan “YAPI KREDİ KOLEKSİYONLARI’NDAN RENKLER” sergisi; Yapı Kredi’nin, kültürün ve sanatın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması hedefiyle uzun yıllar önce kurduğu Yapı Kredi Koleksiyonları’nda yer alan önemli eserlerden seçkilerle oluşturulmuş.

Resimden sikkeye, tombaktan nadir kitaba kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayan, kültür hazinesi niteliğindeki koleksiyondan seçilen eserlerden oluşturulan sergi, Yapı Kredi’nin 75. Yıl kutlamaları kapsamında Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından bugün Antalya Kültür Sanat’ta Antalyalılarla buluştu.

 En Pahalı Eser Osman Hamdi’nin, En Eski Eser Francesco Casanova’nın

Resmi açılışa katılan davetliler sergiyi küratör Veysel Uğurlu eşliğinde gezdiler. Uğurlu, serginin Yapı Kredi koleksiyonundan peyzaj, natürmort, figüratif resim, istihsal, soyut, güncel sanat, Hoca Ali Rıza’nın desenleri ve suluboya resimleri, Selahattin Giz Fotoğrafları olmak üzere 8 ayrı bölümden oluştuğunu açıkladı. Sergide Osman Hamdi’den Atatürk fotoğraflarına toplam 121 eser bulunduğunu belirten Uğurlu; Yapı Kredi’nin, kuruluşunun onuncu yılı şerefine düzenlediği ve kendisine “kültür sanat ödülü veren ilk banka” unvanını kazandıran “İş ve İstihsal” konulu resim yarışmasına katılan değerli eserlerin de bu sergide yer aldığını söyledi.

Uğurlu, Abidin Dino, Ömer Uluç, Aliye Berger, Nejad Melih Devrim, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem ve İbrahim Balaban gibi Türk resim sanatına damga vuran ressamların yanı sıra koleksiyonda yer alan yurt dışından sanatçıların eserlerine de yer verdiklerini kaydetti. Uğurlu ayrıca; sergideki eserlerden Louvre Müzesi’nde de tabloları bulunan Francesco Casanova’ya ait 1754 tarihli “Viyana Kuşatması” adlı eserin, Yapı Kredi Koleksiyonlarındaki en eski eser, Osman Hamdi Bey’in “Feraceli Kadınlar” adlı tablosunun da 50 -100 milyon dolar arasındaki fiyatıyla en pahalı eser olmasıyla dikkat çektiğini söyledi.

Sergide ilk milletvekili olan ressam Şevket Dağ’ın, Osmanlı’nın son halifelerinden Halife Abdülmecit’in de bir eseri yer alıyor. Uğurlu, sanatçıları her daim destekleyen Halife Abdülmecit’in zamanında pek çok genci resim eğitimi almaları için Avrupa’ya gönderdiğini de söyledi.  Sergiyi gezecek olanların koleksiyonda yer alan Selahattin Giz fotoğrafları arasındaki Atatürk’ün kimi fotoğraflarıyla ilk kez karşılaşacaklarını da kaydetti.

İzleyenlerin sergiyi daha keyifli gezmeleri için tabloların yanındaki açıklamaları özellikle esprili bir dille hazırladığını ifade eden Uğurlu, çok önemli ressamların eserlerinin yer aldığı sergiyle ilgili olarak “burası gerçek anlamda küçük bir müze gibi” ifadesini kullandı.

“Akdeniz Heykeli en çok Antalya’ya yakışır”

Sergi gezisi sırasında söz dönüp dolaşıp İlhan Koman’ın zamanında sipariş üzerine Halk Sigorta (sonrasında Yapı Kredi Sigorta) için yaptığı ‘Akdeniz Heykeli’ne geldi. ATSO Başkanı Davut Çetin heykelin en çok Antalya’ya yakışacağını söyleyince. Uğurlu da Koman’ın “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi. Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim” sözlerini hatırlatarak İlhan Koman’ın da aslında heykelinin “bir Akdeniz kentinin liman girişine konmasını, gelen geçen gemilerin ona düdük çalmasını, onu selâmlamasını” hayal ettiğini söyledi. ATSO Başkanı Çetin de heykelin Antalya’ya getirilmesi için Uğurlu’dan  destek istedi.

Aliye Berger’in Güneş’in Doğuşu AKS’ta.

Son üç yıldır AKS’de açılan bütün sergilerin açılışını takip etmeye çalışıyorum.  Bu durum ATSO Başkanı Davut Çetin’in de dikkatini çekmiş olmalı ki “sizi her açılışta görmek sevindirici” dedi. Ben de sevindim. Ayaküstü yaptığımız kısa sohbetimizde AKS’nin kent için ne kadar değerli bir kurum olduğunu söyleyerek söze başlayınca Başkan Çetin; “kent bunu henüz anlamadı. Gençlere, yetişkinlere, çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik yapıyoruz. Bunlara katılım iyi ancak sergi ziyaretçi sayılarımızı yeterli bulmuyorum” diyerek beklentisini ifade etti.

Başkan Çetin çok da haksız sayılmaz. Sergi açılışları belli başlı takipçilerin katılımı ile gerçekleşiyor. Bu sergide de yine ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Yönetim Kurulu ve üyeleri, üniversitenin ilgili bölümünden öğrenci ve hocalarının yanı sıra Yapı Kredi 75. Yıl sergisi olması dolayısıyla kurumun çalışanları vardı. Kentin kültür-sanat kurumlarından ve yerel yöneticilerinden katılımcıları da bu önemli sergide görmek isterdik.

AKS’ta dikkat çeken çalışmalardan birir de Refik Anadol ve Alper Derinboğaz’in “İstiklalin Sesi” eseri. Sanatçılar bir ses mühendisi tarafından kaydedilen caddenin ses dalgalarını ahşaba yansıtmış.

Ez cümle; bir yanda 75 yıldır ülkenin kültür-sanat hayatına katkıda bulunmak ve gelecek kuşaklara bu kültürü taşımak için sürdürülen bir çaba, diğer yanda hem Antalyalıları hem de kente gelen yerli ve yabancı konukları sanatın ve kültürün farklı renkleriyle buluşturmak amacıyla şehrin iş insanlarınca kurulan vakfın açtığı ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapan, yetişkin ve çocuklar için sanat eğitimleri veren, felsefeden edebiyata, sinemaya, gündeme ilişkin konferans ve panellere uzanan geniş  bir yelpazede kültür ve sanat etkinlikleriyle kentliyi bir araya getiren bir başka kurum AKS’nin işbirliğiyle zengin ve dikkat çekici bir sergi ile buluştuk.

Doğrusu böyle verimli, ülkeye ve kente değer katan ortaklıkları görmek, geleceğe olan inancımızı da arttırıyor.

Bu duygularla sergiden ayrılırken, ilk defa salonda yer olmadığı için konser izleyememiş olmaktan da keyif aldığımı itiraf etmeliyim.  Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan Renkler sergisi davetlilerin Mustafa Kemal Atatürk’ün 1905 yılından başlayarak düzenli olarak tuttuğu defterlerden yola çıkılarak hazırlanan “Atatürk’ün Not Defterinden Şarkılar” başlıklı klasik Türk müziği konseri ile son buldu.

Ayvazovski’nin 1876 tarihli Yelkenli eseri.

 “Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan Renkler” 27 Aralık – 29 Şubat 2019 tarihleri arasında Antalya Kültür Sanat’ta ücretsiz olarak gezilebilecek.

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir