2018 Perge Yılı

Antalya Valisi Münir Karaloğlu; “Turizmde artık yeni şeyler ifade etmemiz, yeni şeyleri söylememiz lazım.”

Antalya Turizminde “Temalı” Yıllar Başlıyor

Seher Özen Karadeniz

Deniz-kum-güneş ve “her şey dahil” sistemine sıkışıp kalan, 2016 yılındaki krizin arkasından toparlanmaya çalışan Antalya turizmini canlandırmak için; kentin şimdiye kadar  fazlaca ön plana çıkarılmayan tarihi ve kültürel  mirasından yararlanılacak.

Mimarı yapısının yanı sıra heykel buluntularının mükemmelliğiyle de dikkat çeken  Pamfilya’nın başkenti ‘Perge Antik Kenti’ bu yıl başlayan tematik tanıtımın ilk teması olarak belirlendi.

Ocak ayında Antalya Valisi Münir Karaloğlu 2018’i ‘Perge yılı’ ilan ettiklerini açıklamıştı. Bugün de, Akdeniz Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un ev sahipliğinde The Marmara Antalya’da gerçekleştirilen basın toplantısında kampanyanın lansmanı yapıldı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar ve Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Yeliz Gül Ege’nin katıldığı toplantıda, 2018 yılı turizm sezonunun Mayıs ayı başında Perge’de açılacağı açıklanırken, daha sonraki yıllarda ise farklı tarihi ve kültürel bölgelerin de tanıtılacağı belirtildi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, hedeflerinin Antalya’ya gelen turistin üçte birinin Perge’ye gelmesini sağlamak olduğunu söyledi. Karaloğlu, Antalya’nın tarihi, kültürel ve doğa zenginlikleri bakımından potansiyeline de dikkat çekerek, “Turizmi çeşitlendirmek ve turizmi 12 aya yaymak adına başladığımız bu projede 2018’i Perge Yılı ilan ettik. AKTOB ve TÜRSAB bu işi üstlendi. 2018 Perge Yılı ile ilgili her şey hazırlandı. Bundan sonra sektörün bu projeye sahip çıkması gerekiyor. Turizmde eski alışkanlıklarla 12 ay turizm ve 25 milyon turist hedefimize ulaşamayız. Turizmde artık yeni şeyler söylemeliyiz. Bu proje kurumların işbirliğinin meyvesidir. İnşallah yılsonunda Antalya’ya gelen yabancı turistlerin üçte birini Perge Antik Kenti’ne getirmiş oluruz. Antalya çok cömert bir bölge. Antalya’da tarih, doğa, kültür, gastronomi, yayla her şey var. Bu zenginliklerimizi turizmle değerlendirmeliyiz. Bu proje kapsamında her sene farklı bir değerimizi ön plana çıkartacağız. Aspendos, Side, Phaselis gibi her sene tema hazırlayıp ürün haline getireceğiz. 3-4 yıl sonra bu proje Antalya turizmine çok önemli bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Perge’nin Antalya için önemli bir değer olduğunu belirterek “Ancak böylesi önemli bir antik kentin ziyaretçi sayıları istenilen seviyede değil. Projeyi turizm sektörü sahiplendi ve bu yılı Perge Yılı olarak ilan ettik. Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş da Antalya’ya gelerek Perge’yi uzun uzun gezdi. Bakanlığımız da bu projeye destek vermektedir. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak projeye destek vereceğiz. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Akdeniz Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dr. Erkan Yağcı’nın gerçekleştirdiği kampanya sunumunda; birlik tarafından hazırlanan logo, tanıtım filmi, afiş ve billboard çalışmaları basın mensuplarıyla paylaşıldı.  Kampanya çerçevesinde; deniz-kum-güneş üçlüsü ile dikkat çeken Antalya’nın çok önemli tarihi değerlere sahip olduğunu da göstermek istediklerini söyleyen Yağcı, “Bu sene Antalya’da 12 ila 14 milyon arasında yabancı turist ağırlamayı hedefliyoruz. 2018 yılını Perge Yılı ilan ederek gelen bu turistlerin üçte birini Perge’ye çekmek istiyoruz. Bu projede tüm paydaşların işbirliği içinde olması çok önemli. 2018 Perge Yılı ile ilgili olarak da logo, kurumsal kimlik, internet sitesi, tanıtım videoları ve afiş hazırladık. Mottomuz da ‘Perge’yi gördünüz mü?’ olacak. Afişlerimizi Antalya’daki 900 otele göndereceğiz ve Perge hakkında bir farkındalık yaratacağız. Ayrıca havalimanımıza inen her turiste bilgilendirme kartları dağıtacağız. Dergi ve billboardlarda reklamlarımız da yer alacak. Şehir merkezlerimizde ve otellerimizde Perge algısı yaratmak istiyoruz. Antalya’da 2018 turizm sezonunu da Perge Antik Kenti’nde yapacağımız kokteyl ile açacağız” dedi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege de Perge konusunda kentin tüm sivil toplum kurumlarının duyarlı olduğunu belirterek, kentin tüm kurumlarının bu kampanyaya da gönülden destek vereceğini söyledi. Gül: “ATAV olarak Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir proje üzerinde çalışıyoruz. İlköğretim son sınıftaki her öğrenci Perge’yi görmeden ortaöğretime geçemeyecek.  Her zaman dış pazarları düşünmemeliyiz. Halkımızın da bu değerleri sahiplenmesi önemli. İnsanlarımızı bu değerlerimizi görmeye yönlendirmeliyiz” diye konuştu.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir