2018 Yılında Antalya’dan Akılda Kalanlar

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. FullAntalya olarak, 2018 yılında kentimizde iz bırakan gelişmeleri derledik ve bir liste oluşturduk. Unuttuklarımız için peşinen affola. Listeyi yorumlarınızla zenginleştirebilirsiniz.   

“YENİ ANTALYA MÜZESİ ESKİ YERİNDE OLMALIDIR” KAMPANYASI

Bir süredir Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bulunduğu yerden başka bir bölgeye (EXPO’ya) taşınacağına dair tartışmalar var. ATSO Başkanı Davut Çetin ve ANSİAD Müze Kurulu Başkanı Hilmi Ünsal tarafından başlatılan kampanya ile kamuoyunun dikkati bu noktaya çekildi. Çetin ve Ünsal’un öncülüğünde Antalya Arkeoloji Müzesi’nin şehrin dışına nakledilmesinin büyük bir hata olacağı ve buna karşı yeni bir alternatif oluşturmanın gerekli olduğu vurgulanarak, change.org da imza kampanyası başlatıldı. Kampanya ile Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bugünkü yerinde kalması ne kadar gerekliyse, şu anki sergileme, depolama ve diğer sosyal kullanım alanlarının yetersizliğinin de bir o kadar gerçek olduğu ifade ediliyor. Kampanya ile Antalya Müzesi’nde bulunan eserler yalnızca Antalyalıların değil, tüm ülkemizin kültür mirasının bir parçası olduğu vurgulanırken, yeni müzenin eski yerinde, yanındaki Karayolları alanın da dahil edilerek, dünya çapında bir mimari ile yeniden yapılması ve tarihi zenginliklerin modern bir müzecilik anlayışıyla sergilenebilmesi talep ediliyor.

Yürüttükleri bu kampanya için Davut Çetin ve Hilmi Ünsal’ı tebrik ederiz.

YENİ KÜLTÜR MERKEZLERİ KENTE RENK KATTI

Konyaaltı Belediyesi tarafından hizmete açılan Nazım Hikmet Kongre ve Fuar Merkezi ile Muratpaşa Belediyesi tarafından hizmete açılan Türkan Şoray Kültür Merkezi dopdolu etkinlikleri ile Antalya’ya renk kattılar. Operadan tiyatroya, sahne ve gösteri sanatlarını Antalyalılarla buluşturan iki merkezin de bu yıl ki çalışmaları oldukça başarılıydı.

Yeni kültür merkezlerini kente kazandıran Muhittin Böcek ve Ümit Uysal’ı tebrik ederiz.

PERGE YILI

Antalya turizminde, 2018 yılından itibaren yeni sayfa açılırken her yıl kentin bir değerinin, tema olarak belirleneceğini açıklayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2018 yılı temasının Pamfilya’nın başkenti ‘Perge Antik Kenti’ olarak belirlendiğini, 2018’i ‘Perge yılı’ ilan ettiklerini açıklamıştı. Antalya Tanıtım Vakfı başta olmak üzere çeşitli kurumların katkıları ile Perge Antik Kenti’nde birçok etkinlik gerçekleşti. Bu tema sayesinde Perge’nin sütunları yine gündem oldu ve bir çok sütun ayağa kaldırıldı. Sadece turistler değil, birçok Antalyalı ve özellkile de çocuklar bu etkinlikler sayesinde ilk kez Perge’yi ziyaret etme fırsatı da yakaladı. Vali Karaloğlu, ‘Perge yılı’ kapsamında hedefimiz, Perge’ye 4 milyon turist çekmek” demişti hedef tuttu mu tutmadı mı bilemiyoruz ancak tema çalışmasının büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz.

Antalya’da ilk kez tema yıl uygulamasını başlatan Valimiz Münir Karaloğlu’nu tebrik ederiz.

ANTALYA ROMAN OLDU

Antalya’nın ilk romanı olarak bilinen “Antalya’nın Çocukları” isimli kitap, okurlarıyla buluştu. Yazar Tansu Duran’ın Antalya sevgisini edebi boyuta taşıyıp tüm dünya okurlarıyla buluşturmayı hedeflediği ve “Antalya’ya gitmenin en kolay yolu” sloganıyla sunduğu kitap büyük ilgi gördü. Antalya’yı anlatan kitap var mı? Sorusunu kendine soran ve araştırma-inceleme-derleme olarak var cevabını veren Tansu Duran ancak bunların da pek okunmadığını dile getirerek en popüler okuma türünün roman olduğunu anıya bile razıyken roman olarak bir taneye bile rastlayamamanın kendisini buna yönelttiğini belirtmişti.

Antalya’nın Çocukları kitabını Antalyalılarla buluşturan Tansu Duran’ı tebrik ederiz.

AKRA CAZ FESTİVALİ MUHTEŞEMDİ

Dünyaca ünlü sanatçılar ve caz müziğin usta isimleri; Antalya Akra Caz Festivali’nde sanatseverlerle buluştu. Antalya’da ilki gerçekleşen festivalde; modern ve klasik cazın yanı sıra caz müziği; funk, rock, latin, soul ve elektronik tarzla harmanlayan renkli bir müzikal yelpazeyle izleyici karşısına çıktı. Mayıs ayında Akra Hotels Antalya’nın bahçesine kurulan açık hava sahnesinde, Akdeniz’in ve Beydağlar’nın eşsiz manzarası eşliğinde gerçekleşen festival büyük beğeni topladı. Dünyaca ünlü piyanistimiz ve bestecimiz Fazıl Say’ı yeniden Antalya sahnelerinde dinlemek ise dinleyicileri için ayrı bir keyif ve mutluluktu.

Akra Caz Festivali’ni Antalya’ya kazandıran Kadir Dursun’u ve Barut Ailesi’ni tebrik ederiz.

KEPEZ DOKUMA PARK YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

Anadolu Oyuncak Müzesi’nden sonra çeşitli müzeler ile Akdeniz bölgesinin ilk bilim merkezinin de yer alacağı Dokuma Park 2018 yılında bir çok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Benzerlerine büyük fark atan Oyuncak Müzesi’nden başka yeni müzelere de ev sahipliği yapmaya hazırlanan Dokuma Park’ta klasik arabalardan, antika pazarına, açık hava sinemasından, kahve festivaline, portakal festivalinden, Minyatür Türkiye Parkı’na kadar birçok etkinlik ve eser Antalyalılar için yeni bir cazibe noktası oldu.

2018 yılında da Dokuma Parkı cazibe merkezine dönüştüren Hakan Tütüncü’yü tebrik ederiz.

BİZİM DE BİR KARANFİLİMİZ VAR: LİKYA KAYA

Dağlarımızda binbir çeşidi olsa da karanfilin, üretilebilir bir tane bile ticari çeşidine sahip olmadığımız karanfil çiçeğini artık Hollanda ve İsrail’den anaç ve fide ithal etmeden de üretebilecek duruma geldik. Yerli ve milli çiçek üretimini sağlamak amacıyla Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından yürütülen ‘Karanfil Çeşit Geliştirme’ Projesi’nin sonunda elde edilen çeşitlerden biri olan “Likya Kaya” Türkiye’nin tescil alan ilk karanfili çeşidi olarak bu kapıyı açtı.

Likya Kaya Karanfili için BATEM ekibini tebrik ederiz.
 

TESCİLLİ YEREL ÜRÜNLERİMİZİN SAYISI ARTTI

Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile bu yılda Antalya’mıza özgü ürün ve lezzetlerin tescil çalışmaları artarak devam etti. 2018 yılında Antalya Ticaret Borsası; Tavşan Yüreği Zeytini ve Korkuteli Karyağdı Armudu’nun, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası; Antalya Piyazı’nın, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası da Alanya Avokadosu’nun coğrafi işaret tescil belgelerini aldılar.

Üç kurumumuzu da tebrik ederiz.

 

MURATPAŞA KADIN HENTBOL TAKIMI GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTI

Antalya’nın, takımlar düzeyinde tek süper lig şampiyonu Muratpaşa Belediyespor Kadın Hentbol takımı 2017-2018 sezonunu şampiyon tamamladı. Şampiyon bu kupayla da yetinmedi ayrıca Süper Kupayı da Antalya’ya kazandırdı. Dev bütçeli ve sınırsız yabancı oyuncu kullanan takımlara karşı 3 yabancı ile mücadele eden takımımız tarih yazmaya devam ediyor.

Avrupa Hentbol Federasyonu Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanan takımımızı tebrik ediyoruz.

KONYAALTI SAHİLİ YAŞAM MERKEZİ OLDU

Geçmişte kamyon ve TIR’ların geçtiği sahil yolu Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonunda Konyaaltı Sahili projesi olarak hizmete girdi. Spor alanları, yaşam alanları, bisiklet yolları, rengarenk peyzajları, gezi alanları ve yürüyüş yolları ile tamamen halka açık bir proje olarak Antalyalılara ve turizme hizmet eden Konyaaltı Sahil Projesi yenilenen yüzüyle buluşma noktası oldu. Yaklaşık 30 bin m2 beton alanın yeşil alana dönüştürüldüğü proje kapsamında mevcut tüm ağaçlar korunurken ve yaklaşık 6 bin yeni ağaç dikildi.

Konyaaltı Sahil Projesi’ni hayata geçiren Menderes Türel’i tebrik ederiz.

BU YILDA KIRKPINARIN EFENDİLERİ ANTALYALILAR OLDU

Antalyalı Recep Gürbüz’ün 1988 yılı Kırkpınar başpehlivanlığı ile başlayan Kırkpınar’da Antalya markası bu yıl da Orhan Okulu ile devam ediyor. 2018 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı olan Orhan Okulu 2015 yılından sonra ikinci kez bu başarıya erişti.

2018 Kırkpınar Başpehlivanı Orhan Okulu’yu tebrik ederiz.

 

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir