2020 Antalya Yılın Kadını Prof. Dr. Havva İşkan Işık

Antalya Kadın Müzesi Prof. Dr. Jale İnan 2020 Antalya Yılın Kadını Ödülü, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’a verildi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) çatısı altında 23 Kasım 2015 tarihinde kurulan Antalya Kadın Müzesi’nin Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan’ın adını verdiği 6’ncı kez düzenlenen Prof. Dr. Jale İnan 2020 Antalya Yılın Kadını Ödül Töreni, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Akra Hotel sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Törene; Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İlknur Selçuk Köker, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan, Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Oya Kansu Uysal, Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Tuğba Erke Bostan, POYD Başkanı Ülkay Atmaca, Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu Üyeleri Ayşen Hamamcıoğlu, Prof. Dr. Burcu Demirel, Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Elif Mirmahmutoğlu, Dr. Öğretim Üyesi İlkay Kutlar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül ve çok sayıda davetli katıldı.

“Çocuklar, rol model kadınları örnek alsın”

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya Kadın Müzesi’nin projelerinden ve faaliyetlerinden bahsettiği açılış konuşmasında her yıl 1 Şubat’ta Jale İnan’ın doğum gününde gerçekleşen törenin pandemi nedeniyle bu yıl 8 Mart’ta yapıldığını açıkladı. Gül Ege, “Prof. Dr. Jale İnan, Antalya için değerli işler yapmış, Antalya Arkeoloji Müzesi açılışı için büyük emek harcamış, Türkiye’de Arkeoloji bilim dalının bilinmediği zamanlarda Almanya’da okuyup Side ve Perge kazılarına başkanlık etmiş bir isim. Bu nedenle her yıl yılın kadını ödülümüzü Jale İnan adıyla veriyoruz. Antalya Kadın Müzesi, rol model kadınları ön plana çıkartarak toplumdaki başarılı ve ilkleri yapmış, kadınlarla kenti tanıtmayı misyon haline getirmiştir. Güçlü kadınlarımızla söyleşiler yapıyoruz, onlara yaşarken değer veriyoruz ki, çocuklarımız onları okusun ve bu kadınları rol model olarak örnek alsın” dedi.

2020 Antalya Yılın Kadını Prof. Dr. Havva İşkan Işık

Antalya Kadın Müzesi’nin ödül kriterleri arasında Antalya’da yaşıyor olmak ve Antalya’ya katma değer sunmak olduğunu belirten ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, “Bu güne kadar birçok kadına ödülümüzü verdik. İnşaat Mühendisi Hülya Bilgin’e, Avukat Sibel Önder’e, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Milli Dalgıç Şahika Ercümen’e, rahmetli İş insanı Suna Kıraç’a ve ZİÇEV Antalya Şube Başkanı Aylin Ayaz Yılmaz’a yılın kadını ödülünü verdik. Bu zamana kadar seçilen tüm hanımefendilerin benim için çok ayrı anlamları var. Bu yıl tüm jüri tek kişide odaklandı. Birbirimizi ikna etmeye çalışmadık, bu nedenle çok zorlandık diyemeyeceğim.

Kendime yakın hissettiğim bir kadın. Bir savaşçı, hiç eksilmeyen bir kum tepesi, Jale İnan’ın öğrencisi, Pataralı ve yeni bir babaanne Havva İşkan Işık, 2020 Antalya Yılın Kadını” diye konuştu.

“Yıllar önce biri bana bunu söyleseydi inanmazdım”

Gül Ege, ardından Prof. Dr. Havva İşkan Işık’a plaketini takdim etti. Konuşmasında Antalya Kadın Müzesi’ne teşekkür eden Prof. Dr. Işık, “Bu ödül çok anlamlı, bana şunu hatırlattı yıllar önce Jale İnan’ın öğrencisiyken biri bana bunu söyleseydi, muhtemelen çok inanmazdım. Jale İnan’ın öğrencisi olmak ve şimdi burada olup, hocamın ismini taşıyan bu ödülü almak beni çok mutlu etti” dedi.

Işık’tan örnek alınması gereken mücadele

Plaket takdiminin ardından Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Prof. Dr. Havva İşkan Işık ile söyleşi gerçekleştirdi. Gül Ege’nin, Işık’a “Neden Arkeolog oldunuz, nasıl heveslendiniz?” sorusu üzerine Işık, “Arkeoloji, şu an bile ilk hitapta insanın aklına gelen bir bilim dalı değil. Kütahyalıyım, Kütahya Lisesi Fen bölümü mezunuyum. İyi bir öğrenciydim, ailemin benden beklentisi ‘Doktor, mühendis olması gerekiyor’ yönündeydi. Lise son sınıfta, Çavdarhisar’a Aizanoi Antik Kenti’nin olduğu yere bir gezi yapıldı. Adımımı atar atmaz Aizanoi Zeus Tapınağı’nın çatısında duran ve kenarlarında duran figürlerden bir tanesi tam önünde yerde duruyordu, benim boyumdaydı. Otobüsten indim, ayağımı attım ve göz göze geldim. Bu biraz romantik gelebilir ama gerçekten böyle oldu. O an, o bakış, o büyülenme anı bana o dakikada iç sesim şunu söyletti, ‘Ben böyle bir işle meşgul olmak istiyorum.’ O iç ses beni çok etkiledi, liseden mezun oldum, üniversite sınavına girdim. Evde arkeolog olacağımı söyledim ve herkes ters ters baktı. Eyvah nasıl yapacağım, ya çok yüksek puan alırsam diye düşündüm.

Çok iyi bir puan aldım, ama o sene sınavlarda ilk defa çalınma olduğu için ikinci kez üniversite sınavı yapıldı. İstanbul’da ikinci kez sınava girdim, yarısını biraz geçince sınavı bırakıp çıktım. Ailem kesinlikle istemiyordu, ben arkeolog olacağım dedikçe herkes ayağa kalkıyordu. Büyük bir mücadele vererek, kayıtların son gününde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne kaydımı yaptırdım. O günden bugüne taşlarla uğraşıyorum. Bu öykü gençler için ideallerinin arkasından gitmeleri gerektiği şeklinde anlaşılmalı” dedi.

Yeliz Gül Ege’nin soruları üzerine Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Prof. Dr. Jale İnan ile tanışmasını ve Patara yolculuğunu anlattı. Söyleşinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle tören sona erdi.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir