Anadolu’nun en eski yerleşim yeri; Karain Mağarası

Karain Mağarası, Antalya’nın yaklaşık 30 kilometre kuzeybatısında, merkeze bağlı Yağca Köyü sınırları içinde, Katran Dağı’nın doğuya doğru alçalan yamaçları üzerinde yer alan çok sayıda mağaradan biri ve en önemlisi. Karain’de yapılan çalışmalarda 450 ile 500 bin yıl öncesine ait buluntulara rastlandı. Bulgular Karain’in Anadolu’daki en eski yerleşim yeri olduğu iddiasını güçlendiriyor. Karain, bu yüzden arkeoloji dünyası için büyük önem taşıyor.

Tarih öncesi dönemde Antalya çevresinde en yoğun ve sürekli iskan Karain Mağarası ve çevresinde görülüyor. Bunun başlıca nedeni, mağaraların konumlarının, içyapılarının ve özellikle de çevre koşullarının çok elverişli olması. Günümüzden daha zengin su kaynakları, yenilebilir yabani sebze, meyve, tahıl, kök gibi bitki örtüsü, çeşitli av hayvanlarını içeren zengin bir fauna, Karain ve çevresini insan için vazgeçilmez kılmış. Mağara ve çevresinde su aygırı, gergedan ve fil fosillerine rastlanması, bölgede, tarih öncesinde, günümüze kıyasla daha zengin türlerin yaşadığını ortaya koyuyor.

Denizden 430 metre, önündeki ovadan 130 metre yükseklikte bulunan Karain Mağarası, ilk olarak 1946 yılında Prof. Dr. İ. Kılıç Kökten tarafından bilim dünyasına tanıtılmış. Kökten, mağarada 1973 yılına kadar aralıklarla arkeolojik kazılar gerçekleştirmiş. 1985 yılından itibaren Prof. Dr. Işın Yalçınkaya başkanlığındaki uluslararası bir ekiple kazılara yeniden başlanmış ve halen yürütülüyor. Büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar kelimenin tam anlamıyla iğne ile kuyu kazmaktan farksız.

Karain Mağarası’nda yapılan kazılarda ele geçen buluntular, mağara yanında yer alan küçük bir müzede ve Antalya Müzesi’nde sergileniyor.

60 bin yaşında

Karain Mağarası Müzesi’nde Alt ve Orta Paleolitik dönemlere ait çeşitli fosil hayvan kemikleri (fil, su aygırı vb), ziyaretçilere Karain Mağarası’nın eski iklim ve çevre koşulları hakkında ipuçları sunuyor. Mağarada bulunan Homo neanderthal insanına ait portre ise, bize 60 bin yıl önceki insanlar hakkında bir fikir veriyor.

Prof. Dr. Harun Taşkıran, o dönemde insan yaşamı ile ilgili anlattıkları hayli ilginç; “Homo neanderthaller, küçük gruplar halinde ve konar-göçer bir biçimde yaşayan, ekonomileri avcılık ve toplayıcılığa dayanan, avcılıkta oldukça uzmanlaşmış insanlardı. Karain mağarasında örneği görülmemekle birlikte, ölülerini bilinçli bir şekilde gömen ilk insanlardır. 40.000 yıl önce birden ortadan yok olmuşlardır.”

Karain Mağarası’nı yılda ortalama 10 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Güler yüzlü Müze görevlileri Şaban Çavdar ve Ramazan Güneri, ziyaretçilere rehberlik ediyor.

Nasıl gidilir?

Karain’e Antalya-Korkuteli yolu üzerindeki Termessos sapağından 12 kilometre boyunca Karain levhaları takip edilerek veya Antalya – Burdur Yolu güzergahında Kepez başından sonra Yeşilbayır – Yeniköy istikametini takip ederek ulaşılabilir. Ayrıca Antalya’dan Yağca Köyü’ndeki Dostum’un Kahvesi’ne kadar halk otobüsü gidiyor.

Ziyaret saatleri

Haftanın her günü açık olan Karain Mağarası’nı nisan-ekim ayları arasında 09.00-19.00, kasım-mart ayları 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

3 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir