Antalya Kent Kültürü’nden izler…

Yolunuz Antalya Kaleiçi’ne düşerse Antalya Etnografya Müzesi’ni mutlaka ziyaret ediniz.

Konyaaltı’ndaki Antalya Müzesi’nde antik çağdan itibaren binlerce eserler sergileniyor. Oysa Kaleiçi’ndeki Etnoğrafya Müzesi’nde daha yakın çağlardan kent kültürünü yansıtan eserler göreceksiniz. Hemen belirtelim müzeye giriş ücretsiz.

Kaleiçi’nde 19. yüzyıla tarihlenen iki konaktan oluşan Müzede; Antalya’nın Osmanlı Dönemi ev yaşamını yansıtan oda düzenlemeleri ile aynı dönemde kullanılan eşyalar ve mimari parçalar sergileniyor. Konağın ilk katında Selçuklu Dönemi’nde kışlık saray haline getirilen Aspendos Tiyatrosu’ndan gelen Selçuklu çini kaplama parçaları ve Osmanlı Dönemi çinileri; 16.-20. yüzyıllar arası İznik-Kütahya ve Çanakkale üretimi seramikler, camdan yapılmış gaz lambaları ile laledanlar, güldanlar, şerbetlikler sergileniyor.

İkinci katta Osmanlı Dönemi silahlarından ok, yay, zıhgir, kılıç, kapsüllü ve çakmaklı tabanca ve tüfekler, barutluk ve yağdanlıklar ile madalya ve nişanlar, mühürler, hamaylı, vefk, köstekli saatler var. Bu katta ayrıca hilye ve icazetname gibi hat sanatı örnekleri de görebilirsiniz.

Osmanlı Dönemi ahşap tavan, kapı, pencere kanatları, kapı tokmakları ve anahtarları;  heybe, çuval, iğlik, kilim gibi dokuma örnekleri ile yöresel müzik aletleri, Döşemealtı Halıları, dokuma tezgâhı ve değişik dokuma  örnekleri ile Osmanlı Dönemi küçük bir Antalya Mutfağı canlandırması ilginizi çekecektir.

Konağın ikinci katında, Osmanlı Dönemi Kaleiçi ev yaşamını canlandıran misafirlerin ağırlandığı baş oda, hane halkının gün içinde ihtiyaçları doğrultusunda yemek-oturma odası olarak şekillendirilen oturma odası, yatak odası ve banyo yer alıyor.

Bu katta Osmanlı Dönemi kültürünü yansıtan giyim-kuşam örnekleri ve kahve kültürü sergilemesi de bulunuyor.

Bahçe teşhirinde 13. yüzyıla tarihlenen Selçuklu Burç Kitabesi ile yine Selçuklu Dönemi Fetih Kitabeleri, özgün eserler olarak karşımıza çıkıyor. Osmanlı Dönemi kitabeleri, mezar taşları, top ve gülleler de sergileniyor.

Selçuklu Burç Kitabesi’nin bulunduğu surlar bugünkü Tophane Çay Bahçesi’nin bulunduğu yer de imiş. Kaleiçi’nin dört kapısından birinin üzerinde. Ama bu kulenin yerinde bugün yeller esiyor. 1926 yılında yıkılmış. Gerçi Cumhuriyet Meydanı’nı düzenleme çalışmaları sırasında toprak altındaki parçaları gün yüzüne çıkarıldı. Tophane Çay Bahçesi’ne uğrarsanız, kalıntıları görebilirsiniz.

Kitabenin üzerinde şehrin 13. Yüzyıl’da Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethedildiği anlatılıyor. Çok kıymetli bir miras.

 

Nasıl Gidilir: Antalya şehir merkezindeki tarihi Kaleiçi bölgesinde konumlanan Etnografya Müzesi’ne, şehir merkezinden yürüyerek ulaşılabilir.

Adres: Kılınçarslan Mahallesi Mermerli Banyo Sokak No: 17 Kaleiçi – Muratpaşa / ANTALYA

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir