Antalya Kültür Evi

Kaleiçi’nde gezerken tesadüfen “Antalya Kültür Evi” çıktı karşımıza. Tesadüfen diyoruz çünkü böyle bir çalışmadan haberimiz yoktu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından tarihi bir bina restore edilerek “Kültür Evi”ne dönüştürülmüş.

“Antalya Kültür Evi” Kesik Minare’nin hemen arkasındaki Kılıçaslan Mahallesi’nde. Zaten bölgedeki en heybetli yapı. Hemen fark edeceksiniz.

Kapısı açıktı, içeri girdik, incelemeye koyulduk. Evin girişi “Rodos işi” denilen siyah-beyaz geometrik çakıl mozaiklerle (taşlık) döşeli. Bu yer döşemeleri 19. Yüzyıl Kaleiçi evlerinin belirgin özelliklerinde biri. Evlerin avlusu taş döşemeler sayesinde serin oluyor.

Antalya Kültür Evi, taşlığı, sarnıcı, ara katı, ahşap cumbaları ve yüksek duvarlı bahçeleriyle tipik bir Kaleiçi Konağı.

Konağın iç dekorasyonu geleneksel Kaleiçi evi özelliklerini yansıtacak şekilde ve çoğunlukla konağa ait orijinal mobilyalar kullanılarak yapılmış.

Konağın duvarlarında Rölyef sanatçısı Şeyma Candan tarafından yapılmış üç boyutlu rölyefler yer alıyor. Bu rölyefler Kaleiçi’nde yok olmuş ya da restore edilmiş ahşap evlerin eski fotoğraflarına ulaşılarak canlandırılmış.

Konağın odalarının her biri, Antalya’nın kardeş kentleri olan Rusya, Ukrayna, Nürnberg ve Uzakdoğu Ülkeleri (Güney Kore ve Çin) kendi kültürlerine ait eşyaları ile restore edilmiş. Her oda ülkelerin kendi yaşam tarzlarını yansıtan eşyalar sergileniyor.

Antalya ile birlikte farklı ülkelerin kültürlerini tanıma imkanı sunması açısından başarılı bir çalışma olmuş. Emeği geçenleri kutlarız. Özellikle çocukların ve gençlerin görmesinde yarar var.

Antalya Kültür Evi, 20. Yüzyıl’ın başlarında inşa edilmiş eski bir Kaleiçi konağı. 1924 yılında Selanik’ten Antalya’ya gelen mübadil bir aileye tahsis edilen konak, 1925 yılında Giritli Cafer Doğruer tarafından satın alınmış ve kızı Hafise Hanım ile kızının eşi Antalya Elektrik Şirketi’nin kurucusu Tevfik Işık’ın yeğeni Mustafa Sabri Hızır’a düğün hediyesi olarak verilmiş. Uzun yıllar Hızır Ailesi’ne evsahipliği yapan Konak, taşlığı, sarnıcı, ara katı ve ahşap cumbaları ile Kaleiçi sivil mimarisinin tipik örnekleri arasında yer alıyor.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir