Antalya’da Bir Eğitim Hikâyesi

Sergi  Araştırma ve Tasarımcısı Göktuğ Özgül; “Sergi, bir bölgenin gençliğine öğrenim görme imkânının sağlanmasının tarihidir.”

Antalya Lisesi, Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Araştırmaları Grubu’nun desteğiyle, yaklaşık 15 yıldır sürdürülen Antalya Lisesi Tarihi’nin araştırılması çalışmalarının bir ürünü olan, “Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisi, bugün Antalya Lisesi’nde açıldı.

Açılışa CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Rafet Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Deniz Filiz, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı İsmail Oskay’ın yanı sıra Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Lisesi Mezunları Derneği (ALİMDER) yöneticileri, üyeleri ve basın mensupları katıldı.

124 YILLIK EĞİTİM HİKAYESİ: idâdî, sultânî, ortamektep ve lise

Turizm kenti Antalya’nın ilk lisesi olma özelliğini taşıyan; iş, sanat ve siyaset dünyasından birçok ünlü isminin mezun olduğu Antalya Lisesi, 124 kuruluş hikâyesinin yegane parçası olan bir bölgenin gençliğine öğrenim görme imkânının sağlanması amacını kurulduğu yıllardan bugüne hakkıyla gerçekleştirmeye devam ediyor.

ANTALYA LİSESİ’NE SAHİP ÇIKIŞ MİSYONUNU ÜSTLENDİ

“Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisi, Antalya’nın ve Antalya Lisesi’nin tarihine küçük de olsa bir ışık tutarken,  kentin ve okulun tarihine de selam duruyor. Araştırma ve Tasarımını Göktuğ Özgül’ün, Sergi Koordinatörlüğünü Olcay Okutan’ın üstlendiği, Antalya Lisesi’nin tarihi binasında açılan sergi, aynı zamanda, ilgili binanın Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufunda Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ‘ne tahsisinin gündeme getirilmesi vesilesiyle kuruma sahip çıkış misyonunu da üstleniyor.

Açılışta konuşan Okul Müdürü Bekir Motor, uzun yılların emeği olan sergiyi nihayet Antalya Lisesi mezunları ve Antalyalılarla buluşturmanın heyecanını taşıdıklarını belirtti. Sergiyi, kent bileşenlerinin, kentin kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla yan yana gelmesi için önemli bir vesile olarak gördüğünü belirten Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) Başkanı Olcay Okutan da tüm Antalya halkını sergiyi yerinde gezip görmeye davet etti.

15 YILLIK ARAŞTIMANIN ÜRÜNÜ

1 kronoloji, 100 pano, orijinal belgeler ve türlü eşyayla Antalya’da eğitimin bir panoramasını sunmaya çalışan serginin, esasında buzdağının görünen kısmını oluşturduğunu belirten Sergi Araştırma ve Tasarımcısı Göktuğ Özgül, serginin özünün 2007-2009 arasında Tarih Vakfı’nda çalıştığı dönem yerel tarihe ilgi duyması, Prof. Dr. Esra Danacıoğlu’yla tanışması ve ardından gelen sözlü tarih görüşmelerinde edindiği küçük bilgi kırıntılarını takip etmesine dayandığını söyledi.

Özgül, sözlerine şöyle devam etti:  “Bu hepimizin ortak emeği ve aslına bakarsanız Antalya için geç kalınmış bir çalışma. Bu eğitim tarihi sergisi, sıradan yaşamlarımızı üzerinden kentin okumasını yapabileceğimizi ve hepimizin tek tek önemsiz gibi görünen hikayelerinin aslında önemli olduğunu gösteriyor. Sürdürülebilirliği ve sürekliliği tartışıldığımız bu günlerde 127. yılına giren bu eğitim kurumunun binasındaki eğitim tarihi sergisindeki ayrıntılar,  Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ya da bu günümüzden geleceğe diyojen’in feneri gibi detaylardaki ayrıntıları göstermesi ve gösterecek olmaya devam etmesinin Antalya için çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

ANTALYA LİSESİ TÜRKEYE EĞİTİM TARİHİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Antalya’da rüştiyenin devamında, idâdî, sultânî, orta mektep ve günümüzdeki adıyla Antalya Lise için tüm Antalyalılara iş düştüğüne dikkat çeken Özgül, bir günde ortalama on binlerce kişinin önünden geçtiği binanın bundan sonra nihayet kapılarını artık tüm kentlilere ve kentin ziyaretçilerine açacağını, Antalya Lisesi’nin; sadece Antalya’nın değil Türkiye’nin eğitim tarihinde yer edinmiş köklü bir öğretim kurumu olduğunun altını çizdi.

Sergiyi gezecek olanlara Antalya’nın şimdilik en uzun süreli ortaöğretim kurumundan küçük an’lar bıraktıklarını belirten Özgül, en’lerin çoğaltılabilmesi olasılığının fazlalığına karşın, Antalya Lisesi’nin uzun süre görünmez olmayı başarmış bir kurum olduğunu söyledi.

Özgül, lisenin aynı zamanda 1900’lerin başında Kaleiçi’nde başlayan, 1924’ten itibarense kuzeydeki Panteloğlu’na, güneydeki Kahyaoğlu’na ait evlerde ve 1938’den sonra nihayet yeni binada da süren, bir bölgenin gençliğine öğrenim görme imkânının sağlanmasının tarihi de olduğunu belirterek; “Sergimiz, esasında içerik -defaatle değişse de, on yıllardır sadece deniz-kum-güneş olarak sunulan- bu Torosların güneyine sığınmış kentteki küçük yaşamlarımızdan oluşuyor. Küçük dostluklar, sevinçler, küslükler, öfkeler, nefretler ve sevgilerin hikâyesi yer alıyor.”

Kalıcı sergi olarak Antalya Lisesi’nin tarihi binasında açılan “Antalya’da bir eğitim hikayesi” sergisi yıl boyunca gezilebilecek.

 

Sergi Künyesi

Araştırma & Tasarım:  Göktuğ Özgül

Antalya Lisesi Müdürü: Bekir Motor

Sergi Koordinatörü: Olcay Okutan

Danışman: Mustafa Üstün

Sergi Uygulama: Ümit Durak

Grafik Tasarım Danışmanı: Sefa Seyitoğlu

Müze Sergisi Envanter Çalışma Grubu: Kerim Uysal *Canan Bayır *Ali Tekelioğlu *Özgür Üçtaş *Sema Yaşar *Suat Yıldırım

Sergi Kurulum Ekibi: Basri Avcı Zeynep Kanat

Koleksiyon Danışmanı: Barış Eraşkın

İçerik Danışmanı: Vecihe Zaman

Eski Türkçe Çeviri: Alper Aman Cemil Çelik Mehmet Kaymak

Proje Asistanı: Serkan Çevik

Basın&Halkla İlişkiler Sorumlusu: Seher Özen Karadeniz

Anahtar Kelimeler:, ,

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir