Antalya’da geçen üç güzel kitap

Antalya’da yaşanmış olaylardan esinlenilen, kentin sokaklarında ve mekanlarında geçen üç romanı kitapseverlerin dikkatine sunuyoruz. “Selam Söyle O Günlere” isimli otobiyografik romanda kentin ünlü ailelerinden birinin yaşamına konuk olurken, “Burası Radyo Şarampol” de 80’li yıllarda, henüz turizmle tanışmamış Antalya’dan izler bulacaksınız.

 

SELAM SÖYLE O GÜNLERE

Yazar: Birgül Konuk

Roman, Destek Yayınları, 2021

Sayfa Sayısı: 248

 

“Minnettar ol her gelene kim gelirse gelsin. Çünkü bunların her birisi öte taraftan bir kılavuz olarak gönderildi.” Mevlana

“Bir günde ne kadar şey kaybedebilirsiniz? Kariyeriniz, sağlığınız, servetiniz… Peki size bir günde ailenizi bile kaybedebilirsiniz desem ne derdiniz? İnanamazdınız değil mi? Ben de öyle ama hayat böylesi sadece filmlerde olur dediğimiz olayları bize yaşatıyormuş meğer…

Ben annemi, kardeşimi ve babamı aynı gün kaybettim.

Her şey bir günde, size anlatacağım o gecede oldu.”

Selam Söyle O Günlere 60’lı yıllardan bugüne uzanan varlıklı bir ailenin trajedilerle dolu güçlü ve dokunaklı bir anlatısı. Zeki Müren’li yemek masalarında başlayan ve dünyanın her köşesine uğrayarak görkemli anılarla örülen iki kardeşin büyüme hikâyesiyle kader, zenginlik, ölüm, kadın erkek ilişkileri, evlilik, anne babalık kavramlarını sıra dışı bir bakış açısıyla okuyacaksınız. Bu kitap hayatın zorluklarını aşmak isteyen herkesi yüreklendirecek bir çağrı niteliği taşıyor.

**

CIRNIK KÖPRÜSÜ

Yazar: Fuat Kemal

Roman, Arkitel Yayıncılık, 2018

Sayfa Sayısı: 215

17 Ağustos 1999 büyük Marmara depreminin kayıp çocuklarından birinin öyküsünü anlatan roman, 2010 yılında Antalya Kaleiçi sokaklarında başlar; Antalya ile harmanlanarak devam eder. Konular arasındaki geçişin sadeliği ve kırmızı vosvosun üstlendiği görev, roman ile okuyucu arasında farklı bir etkileşim oluşmasına neden olurken, tarihi Cırnık Köprüsü, kimsesiz bir çocuğun bilinmeyen geçmişi ile geleceği arasındaki köprüdür aynı zamanda.

FUAT KEMAL (Dr. Fuat Kıvran) 1951, İbradı. Tıp doktoru. 1983’e kadar Almanya’da yaşadı. Türkiye’ye döndükten sonra 2016’ya kadar Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalıştı. Antalya bölgesinin tanıtımını yapan dergilerde ve yöresel gazetelerde yazdı. “Antalya Bir Kentin Portresi” isimli referans kitabının yazarlarından olan Fuat Kıvran’ın 2020’de yayınlanmış Jinekolog adlı bir romanı daha vardır. 2018 yılından itibaren yayınlarında Fuat Kemal ismini kullanmaktadır.

**

BURASI RADYO ŞARAMPOL

Yazar: Şükran Yiğit

Roman, İletişim Yayınevi, 2020

Sayfa Sayısı: 291

Geçmişin çocukluk, geleceğin ise sadece bir bilinmezlik olduğu o boşlukta, ne çocuk ne de yetişkin olunan o on dört yaşın başıboşluğunda tek başıma ve her defasında daha büyük daireler çizerek evden okula, okuldan eve gidip geliyordum. Dinî inançlarım o yaş için fazla kuvvetli değildi ama yalnızlığımda tanrısal bir sebep olduğunu düşünmekten de kendimi alamıyordum.

Çünkü tek çocuktum, çünkü solaktım, çünkü boyum yaşıtlarımın hepsinden uzundu ve hatta son günlerde sol ayağımın sağ ayağımdan daha hızlı büyüdüğünü gözlemliyor ve daha da büyümesinden korkuyordum.

Burası Radyo Şarampol, hayatla başetmek için oyunlarına sarılan, yalnızlığını müzikle dindiren Filiz’in, Antalya/Şarampol Mahallesi’nden Berlin/Kreuzberg’e uzanan büyüme hikâyesi. İlk aşkın hiç unutulmayacak sarsıcılığı. Okul sıralarında ele inen cetvelin yakıcılığı. Radyonun ve arkadaşlığın efsunlu, sarıp sarmalayan dünyası…

Şükran Yiğit, kendine özgü sıcak anlatımıyla Ankara, Mon Amour! ve Çatıkatı Âşıkları gibi çok sevilen kitaplarına bir yenisini daha ekliyor. İçinden şarkılar geçen, yürek ısıtan bir romana hayat veriyor…

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir