Antalya’da sizi yolunuzdan çevirecek tatlar!

Antalya kent merkezinde gün boyu farklı tatların kokularını duyarsınız. Izgaralardan, ocaklardan, fırınlardan tüten dumanlar akılınızı başınızdan alır.

“Antalya’ya özgü ne yiyebiliriz?” diye sorulunca, ilk yanıt “serpme börek” ve lezzet ustası “Börekçi Tevfik” ustanın Sinan Mahallesi’ndeki küçük dükkanıdır. 1925’li yıllardan günümüze serpme böreğin son temsilcilerinden olan Börekçi Tevfik sadece kıymalı ve peynirli börek yapar. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın Antalya’daki favori mekanıdır. Farklı lezzetler arıyorsanız, Peynirli böreği pudra şekeriyle yemenizi öneririz.

Kalekapısı’da Saat Kulesi’nin karşısında bir asıra yaklaşan “18’in Bağaçası” özellikle Ramazan aylarında Antalyalıların mutlaka sofralarında bulundurduğu yöreye özgü bir lezzettir.

Poğaça mı, boğaça mı diye sorabilirsiniz ama dükkanın adı 18’in Bağaçası…Bağaça, üzeri susam ve fıstıkla süslenmiş tahinli bir yiyecektir. Bir tür “Tarçınlı Kek” de denilebilir. Adını kurucusu Mustafa Zünbül’ün okul numarasından alan 18’in Bağaçası özellikle Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezidir. İçindeki malzemelerden dolayı tokluk hissi verdiği rivayet ediliyor.

Kaleiçi’nde dolaşıyorsanız şayet Tarihi Balık Pazarı Fırını’nda mola verip küçük kurabiyeler, kekler eşliğinde nefis bir çayla yorgunluk atabilirsiniz.

Kent merkezindeki “Dönerciler Çarşısı” bir zamanlar adına uygun olarak bir lezzet sokağıydı. Son yıllarda bu özelliğini yitirmeye başlamışken, Belediyenin şemsiyeli sokak uygulaması bölgeye küçük de olsa bir hareket getirdi. Dönerciler, kebapçılar, kokoreçciler ve kafeleri ile renkli ve lezzetli bir bölge.

Antalya’da gezerken çok sayıda şiş köfte- piyaz salonu göreceksiniz.

Bunlar arasında Eski Sanayi Sitesi’ndeki “Özdoyum” en ünlülerindendir. Mönüsü; köfte, piyaz ve kabak tatlısından oluşur. Kazım Özalp Caddesi “kapalı yol”da asırlık Topçu, Güllük’te “Piyazcı Ahmet”, Valilik karşısında “Piyazcı Sami”, İsmet Paşa Caddesi’nde “Piyazcı Mustafa”, Yüzüncü Yıl’da “Şişçi Ramazan” Antalya’ya özgü şiş köfte ve tahinli piyazın en tanınmış adresleridir.

Aksu, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde de yöreye özgü restoranlar vardır. Şayet yolunuz düşerse Elmalı’da “Şen Baba”, Korkuteli’de “Şişçi Ramazan”, Aksu’da “Şimşek” restorana uğramadan geçmeyin.

Antalya’nın geleneksel lezzetlerinde biri de kuyu tandırdır. Tandır yemek isteyenlere Kalekapısı Zincirli Han içindeki “Hasan Antalya” ve Balbey Mahallesi’ndeki “Antalya Kuyu Tandır”ı öneriyoruz. Her iki mekanda kent merkezindedir. Otelden çıkıp Antalya’yı gezmek için de iyi bir fırsat.

Yine kömürde tavuğun mucidi Parlak Restoran, Kalekapısı’ndadır. Antalya’nın en eski döner restoranlarından “Dönerci Hakkı Baba” kent merkezinde Sinan Mahallesi’ndedir.

Antalya’da esnaf lokantalarını gezmek isterseniz; İsmetpaşa Caddesi’ndeki Üç Yıldız Restoran ve Merkez Bankası arkasındaki İzmirli’nin Yeri ev yemekleri ile ünlüdür. Mevlana Lokantası 24 saat çorba çeşitlerinden et yemeklerine geniş bir konseptle hizmet verir.

Antalya’da bir çok esnaf bugün özellikle kış aylarında sabah Paçacı Şaban’ın lokantasında “simitli paça çorbası” içmeden dükkanını açmıyor. Tahıl Pazarı Mahallesi’nde ara sokakta sabah 6’dan öğlen 12’ye kadar açık olan Paçacı Şaban’ın müdavimleri arasında belediye başkanlarından esnafa geniş bir kitle bulunuyor.

Çorba denince ilk akla gelen isimlerden biri de Şemsi’dir. Kırcami, Demircileriçi ve Konyaaltı’daki üç şubesi çorba müdavimlerinin uğrak yeridir.

Kaynak: www.antalyalezzetleri.com

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir