Antalyalı Sappho

Antalya’da gün geçmiyor ki yeni bir zenginlik keşfedilmesin. Her karış toprağından tarih fışkırıyor. Son dönemde özellikle Patara kazıları ile adını sıkça duyduğumuz Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık hocamız, yine bir güzellik yaptı. Havva Hoca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sosyal medya hesabından “Şehrim Antalya’ya Armağanımdır” başlığıyla paylaştığı mesajında; Antalya Müzesi’nde tam 48 yıldır sergilenen ve kimliği bir türlü çözülemeyen portre heykelin, antik dünyanın ilk ve en önemli kadın şairi Sappho’ya ait olduğunu duyurdu.

Müzede heykel ve portre dersleri veren Işık, 1972’den beri sergilenen kadın portrenin kadın şair Sappho’ya ait olduğunu yurt dışındaki üniversitelerde akademik incelemeyle de teyit ettiğini ifade etti.

Milattan önce 4. yüzyılda yapılmış kadın başı, 1972 yılında dönem Yeni Kapı Karakolu ekiplerince kaçakçıların elinden kurtarılarak müzeye teslim edilmiş. İlk zamanlar erkek başı zannedilen portenin nerede bulunduğu ile ilgili kesin bir bilgi yok. Perge Antik Kenti’nde ya da Kaleiçi kazılarında bulunduğu sanılıyor.

Kadın başının bir örneğinin Münih’te yer aldığını ve literatürde “Münih’in Sapphosu” olarak geçtiğini belirten Havva Hoca, portrenin adını “Antalya’nın Sapphosu” koyduğunu ve eserin literatürde bundan sonra böyle geçeceğini kaydetti.

M.Ö. 630 – M.Ö. 570 yılları arasında Midilli Adası’nda yaşayan Sappho’nun şiirlerinin çok azı günümüze kadar ulaşabilmiş. Genellikle aşk şiirleri yazan Sappho, sıra dışı yaşamıyla biliniyor.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir