Antalya’nın Hazinelerine 7 Dilde Rehber

Sahip olduğu eserlerle dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Antalya Müzesi’nin tanıtımının yetersiz olduğunu yazmış, bu konuda dünya müzelerinden örnekler vermiştik. Yazımızda rehberlik hizmeti olup olmadığını da sormuştuk.

Geçtiğimiz günlerde yolumuzun düştüğü Antalya Müzesi’nde elektronik rehber hizmeti verilmeye başlandığını öğrendik ve çok mutlu olduk. 6 ay kadar önce uygulanmaya başlanmış. Geç kalınmış olsa da güzel bir uygulama. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere emeği geçenleri kutlarız.

Müze’nin girişinde 5 TL karşılığında temin edebileceğiniz elektronik rehber, Türkçe, İngilizce, Almanya, Rusça, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca olmak üzere 7 dilde sayesinde müzedeki eserler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyorsunuz.

Antalya Müzesi hakkında;

Son dönemde, Elmalı Hazineleri ve Yorgun Herakles Heykeli ile ulusal ve uluslar arası basında sıkça yer alan ve ilgi çeken Antalya Müzesi’nin tarihçesi Birinci Dünya Savaşı yıllarına uzanıyor.

Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kuruldu. İlk olarak Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’de, daha donra Yivli Cami’de yer alan Müze 1972 yılında bugünkü binasına taşındı. Antalya Müzesi bugün 30.000 metre kareyi kaplayan bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden biri olan Antalya Bölgesinin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi Lykia, Pamphylia ve Pisidia’nın önemli bir bölümü Antalya Müzesi’nin sorumluluk alanını oluşturur.

Arkeolojik zenginlikleriyle eşsiz bir açık hava müzesi ve uluslararası bir kazı merkezi durumundaki Antalya’da her yıl pek çok ülkeden bilim adamları bilimsel kazılar yapmaktadır. Bölgede pek çok kurtarma kazısı ve örenyeri çevre düzenleme çalışmaları Antalya Müzesi’nce yürütülmektedir. Antalya Müzesi Arkeoloji ve Tarih Müzesi olup aynı zamanda Bölge Müzesi olarak da nitelendirilebilir. Koleksiyondaki eserlerin büyük bölümü bölgede yapılan kazılardan elde edilmiş, etnoğrafik eserler de yine bölgeden müze uzmanları tarafından derlenmiştir. Salonlarda, Antalya topraklarının ilk insanla başlayan ve günümüze kadar kesintisiz olarak süren binlerce yıllık geçmişini yansıtan, kronolojik ve yer yer konularına göre sergilenen eserler görülebilir. Özellikle Perge’de bulunan Roma Dönemi heykeltıraşlık eserleriyle ve son yıllarda müze kurtarma kazılarından ortaya çıkan ilginç ve ünik buluntularıyla Antalya Müzesi dünyanın en önemli müzelerin arasında sayılabilmektedir. Müze 1988 yılında “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülüne layık görülmüştür.

Adres : Antalya Müzesi Konyaaltı Cad. No:88-07050 ANTALYA

Tel-Fax : 0242.2385688-89- Fax: 0242. 2385687

E-mail: info@antalyamuzesi.gov.tr

Ziyaret Saatleri : Nisan-Ekim 9.00 -19.00 – Kasım-Mart 8.00 -17.00

Pazartesi günleri müze kapalıdır.

Fotoğraf ve Video : Sehpa kullanmadan amatör fotoğraf ve video çekmek serbesttir.

Kütüphane : Müze ihtisas kütüphanesi halka açıktır. Ancak dışarıya kitap verilmez.

Sergiler : Müzede iki adet sergi salonunda periyodik olarak değişen çeşitli güzel sanat sergileri gezilebilir.

Ulaşım : Müzeye şehrin her yerinden taksi, dolmuş veya otobüslerle ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden yarım saatte bir tramvayla ulaşım mümkündür.

http://www.antalyamuzesi.gov.tr/

1 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir