Antalya’nın Kahveleri

Çocukluğumuzda, 1960-70-80’li yıllarda Antalya’da ne güzel kahvehanelerimiz-kıraathanelerimiz vardı. Babalarımız, ağabeylerimiz çoğunlukla okey, tavla, kağıt oyunları oynayıp vakit geçirmek hem de sohbet etmek için kahvehanelere giderdi. Henüz televizyon ve bilgisayarın olmadığı günlerdi. Radyo ve birkaç gün gecikmeli gelen gazeteler en önemli iletişim araçlarıydı.

TRT Caddesi’nin devamında ki Beton Kahve, Zerdalilik’teki Kozaklı Kahve, Değirmenönü’ndeki Çaybaşı Kahvesi, Karaalioğlu Parkı’nın girişinde, bugün Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanında Vatan Kahvesi günümüzdeki deyişle trend mekanlardı. Ve tabi birlikte vakit geçirilen en önemli buluşma noktaları.

1960-70’li yıllarda Antalya’nın en önemli buluşma noktası, bugün kent merkezinde Balbey Camii’nin karşısındaki asırlık Çınar ağacının hemen yanında bulunan Çınaraltı Kahvesi idi. Özellikle iş arayanlar, hamallar gün boyu burada beklerdi. Günümüzde sadece Çınar ağacı duruyor. Ağacın çevresi iş merkezleri ile çevrili durumda.

Kısa bir araştırma yaptık. Büyüklerimize sorduk. Bu efsane mekanların hemen hiçbiri günümüzde yaşamıyor.

Peki günümüz Antalyası’nda insanlar okey, tavla, kağıt oyunları oynayıp vakit geçirmek için hangi mekanlara gidiyor.

Öncelikle belirtmekte fayda var, günümüzde bu mekanların büyük bölümüne kadınlar da giriyor. Yani artık oyun salonlarında ve kahvehanelerde erkek egemenliği sona ermiş durumda.

Üşünmedik bir çok mekanı dolaşıp gözlemlerde bulunduk. İşte seçtiğimiz mekanlardan bazıları;

Işıklar’daki Monopoly Cafe, Antalya’daki ilk oyun salonlarından biri. Okey, tavla ve kağıt oyunlarının yanı sıra, scrabel ve monopoly gibi oyunları oynamak mümkün. Yazın içerde klima ortamında rahat rahat oynayabilirsiniz.

Eski Lara Yolu’nda The Marmara Otel karşısındaki Türk Kahvesi, Antalya’daki en trend oyun kafelerden biri durumunda. Okey taşlarının ototmatik olarak zahmetsizce dizilip toplandığı elektronik oyun masaları bulunuyor. Personel güler yüzlü. Mönü zengin. Biz okey oynarken aynı anda mantı yedik. Dört mevsim 12 ay gidilir.

Narenciye’deki Trabzonspor Halı Saha Tesisleri’nin açık ve kapalı alanı mevcut. Bahar ve yaz aylarında tavsiye olunur. Ekmek arası köfte nefis.

Işıklar Caddesi sonu (Eski Mezbaha) Eski Lara Yolu’nun başında bulunan Tüya Kafe yine Antalya’nın en güzel oyun mekanlarından biri. Yaz aylarında çok sıcak. Özellikle ilkbahar ve sonbahar da tavsiye edilir. Kadınların gruplar halinde geldiğine tanık olduk. Yan masada kadınların hararetli şekilde okey ya da iskambil oynadığını görürseniz şaşırmayın. Karışık tost tavsiye olunur.

Milli Egemenlik’te Nüfus Müdürlüğü yanındaki Burdurlular Derneği. Sıcak bir mekan. Burdurluların yerine gitmişken meşhur Burdur Şişinden tatmamak olmaz.

Döşemealtı’nda Karain Mağarası yolunda Dostum’un Kahvesi. İşletmeci dostum herkese “dostum” şeklinde hitap ettiği için mekan bu isimle anılıyor. Yörede bir efsane desek abartmış olmayız. Dostum’un salçalı tostu ve muhabbetine bayılacaksınız.

Kırcamii Kahvesi, Demircikara polis Karakolu’nun yanı her zaman müdavimleri var. Dev çınar ağacının altı yıllardır yöre sakinlerinin en önemli buluşma noktası. Acıkırsanız çevresinde kokoreç, köfte-piyaz, serpme börek yapan çok sayıda lezzet noktası var. Özellikle mayıs, haziran, eylül – ekim ayları tavsiye olunur.

Saydıklarımıza ilave olarak ;

Selekler Çarşısı Anadolu Cafe,

Konyaaltı Beach Park’taki Beyzade,

En güzel manzaraya sahip mekanların başında gelen Selekler karşısı Kadınyarı yanı Uğur Kafe,

Konyaaltı Turkish Cafe,

Üniversite öğrencilerinin ilk tercihi olan Meltem Metropol Kafe‘de unutulmaması gereken mekanlardır.

2 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir