Antalya’nın tadı damağınızda kalır

Antalya ve çevresi lezzet tutkunları için, yöresel tatlardan, dünya mutfaklarına uzanan birbirinden ilginç seçenekler sunar. 

Eski çağlarda “Pamfilya” yani “Irkların Ülkesi” olarak adlandırılan Antalya’nın mutfak kültürü Türkiye’nin diğer yörelerine göre farklılık gösterir. Özellikle son iki yüz yıl içinde zorunlu göçlerle Antalya’ya yerleşen Türk kökenli Giritliler, Moralılar, Selanikliler, “Ege’nin ot” zenginliğini taşıyarak Antalya yemeklerine yeni tatlar kattılar. Mısır’ın Dimyat yöresinden Antalya’ya göçenler, susamyağını (tahini) Antalya Mutfağı’na soktular. Yine Toroslar’daki Yörük kültürünün ürünleri olan; yoğurt, lor, peynir ve buğdaydan yapılan çeşitli yemek türleri bugün Antalya Mutfağı içinde belirgin şekilde yer alır.

Antalya lezzetleri denince ilk akla gelenler; diğer bölgelerden farklı olarak tahinle yapılan Piyaz’dır. Yine kabak tatlısı tahin ve cevizle sunulur. Balığın yanında tahinle yapılan tarator servis edilir. Olmazsa olmaz mezemiz “Hibeş”tir.

Keçi sütünden yapılan Yanıksı Dondurma, Arap Kadayıfı, turunç, karpuz kabuğu, patlıcan reçelleri ve kabak tatlısı yöreye özgü lezzetlerdir.

640 kilometre sahil şeridine sahip Antalya’da elbette deniz ürünleri önemli bir yer tutar. Kalamar, karides, ahtapot, mercanın yanı sıra, elbette Antalya’ya özgü kuzu (akya) ve grida (lahos) balığı baş tacıdır. Antalya’ya yolunuz düşerse bu lezzetli balığı mutlaka tatmanızı öneririz.

Antalya’nın sembol mekanları

Şiş köfte – piyaz

Antalya’da çok sayıda piyaz ve şiş köfte salonu vardır. Bunlar arasında 1974’ten beri hizmet veren Eski Sanayi Sitesi’ndeki “Özdoyum” en ünlülerindendir. Lara bölgesinde ikinci şubesini açan Özdoyum’un mönüsü; köfte, piyaz ve kabak tatlısından oluşur. Zülfü Livaneli ve Fazıl Say gibi ünlü isimler Özdoyum’un müdavimleri arasındadır.

Kazım Özalp “kapalı yol”da asırlık Topçu, Güllük’te “Piyazcı Ahmet”, Valilik karşısında “Piyazcı Sami”, İsmet Paşa Caddesi’nde “Piyazcı Mustafa”, Yüzüncü Yıl’da “Şişçi Ramazan” Antalya’ya özgü şiş köfte ve tahinli piyazın en bildik adresleridir.

Antalya böreği ve tarçınlı boğaça

Antalya’ya özgü geleneksel serpme börek denince ilk akla gelen isim kuşkusuz Tevfik Ekizoğlu namı diğer “Börekçi Tevfik” ustadır. 1925’li yıllardan günümüze serpme böreğin son temsilcilerinden olan Börekçi Tevfik sadece kıymalı ve peynirli börek yapar. Tevfik Usta’nın mütevazi dükkanını Sinan Mahallesi’nde kime sorsanız gösterir. Farklı lezzetler arıyorsanız, Peynirli böreği pudra şekeriyle yemenizi öneririz.

Geleneksel serpme böreğini yaşatan isimlerden bir diğeri ise Milli Egemenlik Caddesi’ndeki İnci Börek ve Kırcami Bölgesi’ndeki Avcuoğlu Börek’tir.

Kalekapısı’da yarım asırı deviren “18’in Boğaçası” özellikle Ramazan aylarında Antalyalıların mutlaka sofralarında bulundurduğu yöreye özgü bir lezzettir. Ali Çetinkaya Caddesi’ndeki “Katmerci İlhami” de Antalya lezzetlerinin sembol isimlerindendir.

Simitli paça çorbası içtiniz mi?

Tahıl Pazarı Mahallesi’nde ara sokakta mütevazi bir sokakta gerçek bir lezzet durağı bulunuyor; Paçacı Şaban. Antalya’da bir çok esnaf bugün özellikle kış aylarında sabah Paçacı Şaban’ın lokantasında “simitli paça çorbası” içmeden dükkanını açmıyor. Sabah 6’dan öğlen 12’ye kadar açık olan mekanda kelle ve paça çorbası dışında çorba çıkmıyor. Paçacı Şaban’ın müdavimleri arasında belediye başkanlarından esnafa geniş bir kitle bulunuyor.

Bir diğer ünlü Çorbacı Şemsi’dir. Kırcami, Demircileriçi ve Konyaaltı’daki üç şubesi müdavimlerinin uğrak yerlerinin başında gelmektedir. Mevlana Kavşağı’ndaki Mevlana Lokantası da günün her saati, müşterilerine farklı çorba çeşitleri sunar. Sedir Restoran’ın Bamya ve Arabaşı Çorbası ünlüdür.

Denizin bütün lezzetleri

Antalya gibi bir deniz kentine gelinir de “balık” restoranı sorulmaz mı?

“7 Mehmet” Restoran Antalya Mutfağı’nın en bilinen ismidir. Deniz ürünleri, etler, hamur işleri, çorbalar, mezeler ve salataları ile ünü yurt dışına taşan bir lezzet markasıdır.

Antalya’da deniz kokusu ile birlikte deniz ürünlerini tadabileceğiniz restoranların en ünlüsü “Club Arma”dır. 19’uncu Yüzyıl’dan kalma eski bir un değirmeni olan Club Arma, Antalya Yat Limanı’na hakim konumu ve tüm Akdeniz’i ve Beydağları’nı kucaklayan panoraması ile gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel Antalya klasiği olmuş bir mekandır.

Kentteki en eski balık restoranlarından Lara Yolu üzerindeki Antalya Balıkevi de taze günlük balık çeşitlerinin yanı sıra, Girit usulü ahtapot ızgara ve kalamar şişi ile ünlüdür.  

Işıklar caddesi sonundaki “Urcan”, Konyaaltı Sahili ve Işıklar Bölgesi’ndeki şubesiyle “Lara Balık”, Çelebi Marina içindeki “Yoma Restoran” deniz ürünleri konusunda iddialı mekanlar arasındadır.

Yanıksı dondurma ve patlıcan reçeli

Antalya’nın geleneksel tatlarından biri de “yanıksı dondurması” ile ünlü Zamora’dır. İlk dükkanını 1940’ta açan Zamora, Cebesoy ve Kırcami’de kendine özgü tahin helvası, talaş böreği ve dondurma çeşitleri ile üretimini üç kuşaktır sürdürüyor. Zamora’nın duvarlarını siyah beyaz eski Antalya fotoğrafları süsler.

 

Korkuteli ilçesinde Giliğ ve Nur Pastaneleri, yaz mevsiminde taze vişne ve limonla yaptıkları dondurma damakları şenlendirir. Yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.

Akdeniz Dondurma ve Özlem Pastanesi yaz kış uğrak noktalarıdır.

Meyve ambarı konumundaki Antalya, bergamut, limon, turunç ve her çeşit meyvenin reçellerinin yanı sıra patlıcan reçeli ile ünlüdür. Patlıcan reçelini yapması hayli zahmetlidir. Özel olarak üretilen küçük patlıcanlar kullanılır. Patlıcan, bir çok işlemden sonra bambaşka bir lezzete bürünür. Kalekapısı’ndaki merkezinde yüz yılı deviren Yenigün Reçelleri, Antalya reçellerinin adresidir.

Caz, fasıl, meyhane

Çağlayan Mahallesi’ndeki Zaruri, nefis mezeleri ve hizmet kalitesi ile kısa sürede haklı bir ün kazandı. Monikaanım Peynirlisi, Papaz Mancası, Emprovize Kuru Domates Ezmesi, Postmodern Haydari, Yengenizin Börülce Salatası, gibi ilginç adları olan mezeleri mutlaka tatmalısınız.

Kalekapısı İki Palı Han içindeki Keyfi AŞ., Kaleiçi Tuzcular Mahallesi’nde Hasanağa Restoran, Konyaltı Minicity Kanyon’daki Giritli Meyhane nezih mekanlardır.

Kırmızı ve beyaz et

Antalya’da geleneksel lezzet durakları arasında kuyu tandır ve kömürde tavuk yapan üç mekan ön plana çıkar. Tandır yemek isteyenlere Kalekapısı Zincirli Han içindeki “Hasan Antalya” ve Balbey Mahallesi’ndeki “Antalya Kuyu Tandır”ı öneriyoruz. Yine kömürde tavuğun mucidi Parlak Restoran, Zincirli Han ve Konyaaltı şubelerinde hizmet veriyor.

Antalya’nın en eski döner restoranlarından “Dönerci Hakkı Baba”nın kent merkezi Sinan Mahallesi’nde ve Lara’da şubesi var.

5 yıldızlı zincirlerde şeflik yapan Turgay Gülel’in sahibi olduğu Lara’daki “Turgay Et Lokantası” da lezzet meraklıların müdavimi olduğu adreslerden biri.

Aksu yolu üzerindeki Anadolu Park, ızgara çeşitlerinin yanı sıra, tandır kebabı ve kuzu çevirme yapıyor. Lara’da Kazan Restoran, Kırcami’de Balkan Kasabı olarak ünlenen “Maşka” gözde mekanlar.

Antalya’da kokoreç ve sakatat denince ilk akla gelen isim kuşkusuz “Kokoreçci Hilmi”. Şarampol ve Konyaaltı şubesi kokoreç tutkunlarının akınına uğruyor.

Dünya mutfakları

Yılda 11 milyon yabancı turiste ev sahipliği yapan Antalya’da dünya çapında restoranlar hizmete giriyor. Kaleiçi’nde 300 yıllık konakta hizmet veren Seraser Restoran’ın mönüsünde Fransız, İtalyan, Yeni Zellanda mutfağından seçme lezzetler yer alıyor. Aynı grup bünyesindeki İlvicino Pizza, geleneksel İtalyan pizzasını ve lezzetlerini Antalya’yada yaşatıyor.

Tarihi Kaleiçi’ndeki bir başka önerimizi “Puding & Patio Restoran”. Puding Otel bünyesindeki restoran Türk ve dünya mutfağından seçme lezzetleri mönüsünde topluyor.

Lara Fener Mevkii’nde Dükkan Burger&Steak House ve The House Café, Atatürk Parkı’ndaki Big Man, Akvaryum içindeki Sushico, son olarak Tahtalıdağı’nda bir şube açan Antalya’nın lezzet markası Shakespeare, uğramanız gereken lezzet durakları arasında.

Ev yemekleri ve doğal ürünler

Antalya’da esnaf lokantalarını gezmek isterseniz; İsmetpaşa Caddesi’ndeki Üç Yıldız Restoran ve Merkez Bankası arkasındaki İzmirli’nin yeri ev yemekleri ile ünlüdür.

Bunların dışında Antalya’da geleneksel yöntemlerle üretilen doğal ürünleri tadabileceğiniz yerler var.

Kent merkezinde Dönerciler Çarşısı arkasındaki “Vakıf Çiftliği Ürünleri” mağazasında zeytin yağı ve vakıf ürünlerini bulabilirsiniz. Bunun dışında Narenciye Enstitüsü içinde hafta içi mesai saatlerinde narenciye reçellerinin yanı sıra, avakado, limon, portakal, greyfurt ve fidan satışı yapılıyor.

Çakırlar, Geyikbayırı ve Saklıkent Doyran yolu üzerinde hafta sonu sosyete pazarı gözleme, bazlama çeşitleri, köy kahvaltısı, taze nar suyu. Mevsimine göre taze sıkılmış meyve suları.

Hesapçı’da bira, Hisar’da kahve keyfi

Antalya’ya gelip, Beydağları’nı ve Akdeniz’i doya doya içinize çekmeden dönüyorsanız, Antalya’ya gelmiş sayılmazsın. Bu yüzden önerimiz Cumhuriyet Meydanı’ndaki Hisar Kahve’de, Kaleiçi Yat Limanı’na hakim konumdaki Mermerli’de, Karaalioğlu Parkı içindeki teraslarda ya da Tophane Çay Bahçesi’nde Türk kahvesi ya da çay içmeniz.

Üçkapılar’dan başlayıp Hıdırlık Kulesi’ne kadar olan güzergaha adını veren Kaleiçi’ndeki Hesapçı Sokak ise, irili ufaklı kafe-barları ve sanat atölyeleriyle çekim merkezi durumunda.

 Hazırlayan: www.antalyalezzetleri.com

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir