Basit Düşünmek

“Basit Düşünmek” hayatta bazen karşılaştığımız problemlerin çözümü için en etkin yol olabilir. Bazen bizim problemlere karmaşık bakış açımız problemin zorluğunu arttıran en etkin yol olabilir.

Örneğin; NASA uzaya astronot göndermeye başladığında, yerçekimsiz ortamdan dolayı, tükenmez kalemlerin uzayda yazmadığını farkeder. Bu probleme çözüm bulmak için, 2 yıl ve 1 milyon dolar harcadıktan sonra, yerçekimsiz ortamda, su altında, çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklarda, ıslak, yağlı, düz kağıda, her açıyla yazabilen bir kalem geliştirilir. ABD’nin problemi, Paul C. Fisher’ın geliştirdiği, tungsten karbürden yapılma, 100 yıl raf ömrü, 35psi basınçlı mürekkep kapsülüne sahip, bitene kadar 48 km boyunca bir çizgi çekebilen, -35’ten 120 dereceye kadar sorunsuz çalışabilen AG7 astronot kalemi ile çözmüşlerdi.

Ruslar ise aynı problemi çözmek için sadece “kurşun kalem” kullandı… (*)

Bazen basit düşünmek iyidir.

Pazar günü Nizamettin Şen ağabeyimiz twitter hesabından Burhanettin Onat caddesinde çektiği bir fotoğrafı takipçileri ile paylaştı. Fotoğrafta Antalya’nın en işlek caddellerinden biri olan Burhanettin Onat’ta orta refüjde sulama’da kullanıldığını tahmin ettiğimiz bir demir yığını yer alıyordu.

Baz istasyonlarını “mahalleliden” saklamak için türlü estetik çalışma yönetimini geliştiren, trafoları kent tuvaline dönüştüren günümüz kentlerinde, bu demir yığını da farklı bir çalışma ile pekala beğenilecek  veya dikkat çekmeyecek bir şekle dönüştürülebilir.

Kentimizin daha yaşanabilir bir hale gelmesi için, çılgın projelerden daha çok, küçük dokunuşlara ihtiyacı var.

Bazen basit düşünmek iyidir.

Bir Örnek: Ilıca Belediyesi Antalya-Alanya karayolunda orta refüjde yer alan elektrik ve telekom panolarını Türkevi şeklinde kamufle etmiş. Tebrikler…

(*) Yukarıda anlatılan astronot kalemi hikayesi bazı kaynaklarda gerçek bazı kaynaklarda ise şehir efsanesi olarak nitelendirilen bir hikayedir.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir