Bu Dilek Gerçek Olsun

Konyaaltı Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında  “Bin Turna Altında Buluşalım” etkinliği düzenledi. 7’den 70’e her yaştan kadının katıldığı etkinlikte, kadınlar kağıttan yaptıkları bin turna kuşunu ağaçlara asarak kadına yönelik şiddetin son bulmasını diledi.

Konyaaltı Belediyesi, HayatPark’ta ve Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cem Evi Derneği’nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Bin Turna Altında Buluşalım” etkinliği düzenledi. Etkinliğe 7’den 70’e her yaştan kadın katılım gösterdi. Kadınlar uzman eğitmenler eşliğinde origami yöntemiyle kağıttan yaptıkları bin turna kuşunu HayatPark’taki ağaçlara asarak kadına yönelik şiddetin son bulmasını diledi. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen etkinliğe katılan kadınlara teşekkür ederek, kadına yönelik şiddetin son bulmasını temenni etti.

KADINA ŞİDDET SON BULSUN

Yaptığı turna kuşunun üzerine barış, sevgi, çocukların ölmediği bir dünya ve kadına şiddetin son bulması dilediğini yazdığını söyleyen Dürüye Küçükzeybek, “Proje harika oldu. Kadına şiddetin son bulması en büyük dileğimiz. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’e ve çalışma arkadaşlarına bu güzel proje için teşekkür ederim’’ dedi.

Bin turna kuşu efsanesinin, Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atıldığında lösemi olan Sadako Sasaki adlı iki yaşındaki kız çocuğunun hikâyesi olduğunu dile getiren Elif Gülpaçin de, “Turna kuşu etkinliği çok güzel ve çok anlamlı bir proje.  Efsanedeki Sadako bin turna kuşu yaparak sağlığına kavuşmayı hayal etmişti. Ama ömrü ne yazık ki buna yetmedi. Onun yerine başka arkadaşları bu kuşu yaparak barış dilediler. Bizler de kadınlar olarak kadına şiddetin son bulmasını diliyoruz. Konyaaltı Belediyesi’ne bu güzel proje için çok teşekkür ediyorum. Tüm dünyada kadına şiddete hayır diyoruz’’ dedi. Ekinliğe katılan Zekiye Koyunoğlu ise “Kadınların sesini duyurmak amacıyla yapılan çok güzel proje. Kadınlar her yerde ve dayanışma halinde olmalı” diye konuştu.

KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU EFSANESİ

Amerika Birleşik Devletleri Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası attığında bu şehirde yaşamakta olan Sadako Sasaki adlı iki yaşındaki kız çocuğu, atom bombasının yaydığı radyasyon nedeniyle lösemi olmuş ve on yıl sonra ölmüştür. Sadako’nun hastalıkla mücadelede gösterdiği cesaret, onu Japon çocuklarının gözünde kahraman yapmıştır. ‘Kâğıttan Bin Turna Kuşu’ efsanesine göre bir insan kâğıttan bin turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü bin turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp onun için kâğıttan turna kuşu kulübü düzenlemişlerdir. Turna kuşu, barışın simgesi haline gelmiştir.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir