Döşemealtı Halı Turizminin Merkezi Olabilir mi?

Döşemealtı ilçesi her yıl bu mevsimde olduğu gibi halı tarlasına dönüşüyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bölgeye gönderilen el dokuması halı ve kilimler, renklerinin pastelleşmesi için burada güneşe seriliyor. 200 hektarlık alana yayılan yaklaşık 25 bin halı, rengarenk tabloya benzeyen muhteşem görüntüler oluşturdu. BBC Türkçe’nin internet sayfasından yaptığı video paylaşımı bir çok kullanıcı tarafından etkileşim oluşturdu.

Bu manzarayı Antalya’lıların haricinde bir çok kişi ilk kez duydu ya da gördü. Halı tarlasına dönüşen Döşemealtı  dünyada önemli bir noktada olan Türk Halıcılığı için keşke bir fırsat yaratabilse…

 

Örneğin Antalya bu yıl yaklaşık 14 milyon turist ağırlayacak. Antalya’daki turistik mağazalara (shopping Center) turistleri getirebilmek için ayakbastı parası başta olmak üzere bir çok komisyon ödeniyor. Halı da bu noktada önemli bir satış ürünü olarak mağazalarda yer alıyor.

Antalya’ya en çok gelen yabancı turist Rus’lar ve onları Almanlar takip ediyor. İkisi de halı için önemli bir müşteri grubu. Önemli alışveriş rakamları elde ediliyor. Tabi ki halı alışverişleri büyük oranda shop’lar ve otel mağazalarında gerçekleşiyor.

BBC’nin videosunu izleyince aklımıza şu geliyor. Alternatif turizm açısından halı turizmi geliştirilse, turistler bu dönemde Döşemealtı’na gelip halı tarlasını gezseler. Sosyal medya paylaşımlarının yansıması bile bizim yıl boyu gerçekleştirdiğimiz bir çok tanıtım aktivitelerinin üzerinde etki yaratır.

Turistlere halı satışı imkanı da sağlanabilir. Döşemeltı Halısı’da kaybolmaktan kurtulur diye düşünüyoruz.

Ancak aynı zamanda aklımıza şunlar da geliyor. Shopping Center’lar böyle bir etkinliğe göz yumar mı? Turistlerin buraya gitmemesi için otel mağazası kiraladıkları otellerdeki satış personeli ve “infocular” kara propaganda yapmazlar mı? Acentelar Shop’lara getirdikleri müşteri başına ayakbastı ile satış komisyonları alırken Döşemealtına turistleri götürürler mi?

EXPO 2016’yı kaç turist gördü ki…?

Bizimkisi hayal. Keşke olsa…

(Fotoğraf: Hasan İçel 17’nci Devlet Fotoğraf Yarışması 2016,İnsan Yaşam ve Doğal Hayat Kategorisi)

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir