Dünya Turizmi Sanal Gerçekliğe Geçiyor. Ya Antalya?

sanalgerceklikantalya3

Cevabı tahmin edersiniz…

Yakın zamanda bu tür çalışmalara ilişkin bir açıklamaya, planlamaya, temenniye rastlamadık.

Bizim tanıtım stratejimiz; yurtdışı tur operatörü bağlantıları, fuar standları, Türkçe sosyal medya mesajları, yurtdışı inceleme gezileri ile devam ediyor.

Bu çalışmalardan farklı olarak 2016 yılında Büyükşehir Belediye Başkanımızın liderliğinde farklı bir tanıtım çalışması amacıyla “Antalya Destinasyon Tanıtım Projesi” gerçekleştirilmiş, Antalya heyeti Almanya, Avusturya, Danimarka, İsveç ve Norveç’te temaslarda bulunmuştu. Proje sonrası düzenlenen bilgilendirme toplantısında “etkili bir kampanya yürütülerek başarılı sonuçlar elde edildiği” ifadesi kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Ancak Antalya’nın 11 aylık turist sayıları geçen yılla kıyaslandığında temasların yürütüldüğü ülkelerde büyük düşüşler olduğu görülmüştür. Almanya (-%34), Avusturya (-%59), Danimarka (-%25), İsveç (-%55) ve Norveç (-%50).

Rakamlara bakıp ta projenin başarısız olduğunu düşünmekte haksızlık olur. Belki de bu çalışmalar sayesinde düşüşün daha da büyük olması engellenmiş olabilir. Sonuçta her temas bir iz bırakır…

2017 sezonu geliyor. Başta ITB Berlin ve MITT Moskova olmak üzere bir kaç fuara Antalyalı yetkililer/ilgililer vb. çıkarma yapacaklar. Antalya standları’ndan teweet atıp selfie paylaşacaklar. Antalya’yı rakiplerinden farklı kılıp seçilir olmak için ne tür aktiviteler, tanıtım etkinlikleri yapacaklar bilmiyoruz. Bekleyip hep birlikte göreceğiz…

Bizim değinmek istediğimiz farklı bir uygulama…

Teknoloji baş döndüren bir şekilde değişiyor. Doğal olarak teknoloji tek başına da değişmiyor. Yanında tüm alışkanlıklarımızı, iş yapış biçimlerimizi de değiştiriyor.

Dünyadaki işletmeler, ortaya çıkan sanal gerçeklik teknolojilerine uyum sağlamaya çabalıyorlar. Turizm profesyonelleri, destinasyon yöneticileri tanıtımlarında bu teknolojiden yararlanarak rekabette öne çıkmayı başarıyorlar.

Her fırsatta söylendiği gibi Antalya, Türk turizminin lokomotifi, başkenti. Antalya’nın da değişen trendlere yönelik tanıtım stratejisi geliştirme konusunda ise ne yazık ki lider oyun kurucuda olması gereken özellikleri göremiyoruz.

Turizm endüstrisi bir deneyim satmakla ilgilidir; bir duygu, bir manzara, belirli bir varış yerinin özellikleri…

Sanal gerçeklik uygulamaları potansiyel turistleri bulundukları noktadan tanıtımı yapılan destinasyona sürükleyici bir üç boyutlu tur yaşama imkanı sağlıyor. Turizm endüstrisine yeni bir deneyim sunuyor.

Avustralya Hükümeti sanal gerçekliği 40 milyon dolarlık bir turizm kampanyasının merkezine koyduğunda, teknolojinin gerçekten sektöre geldiğini anlıyorsunuz.

Destination British Columbia 2014 yılında 550.000 dolar harcayarak bir sanal gerçeklik videosu hazırladı.

sanalgerceklikantalya

Tourism Australia, Kanada Vancouver’da “Explore Australia in 360” programı ile potansiyel turistlere ülkenin en çarpıcı simge yapıları ve kıyı şeridinde gezinme olanağı sağlayan 17 sanal gerçeklik deneyimini izlettirmiş.

Bu örnekler destinasyon tanıtımı için, kent yöneticileri için. Ancak otel yöneticilerimiz için de bir örnek verelim.

“Marriott’s Travel Brilliantly Teleporter” sanal gerçeklik uygulaması ile otel grubunun tanıtımını yapıyor. Deniz esintisi ve titreyen zemin gibi etkilerle yeni bir yerde olmanın ses ve görüntüsünü katılımcılara deneyimletiyor.

Darısı bizim başımıza…

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir