EKO Okuldan Uluslararası Doğa Projesi

Konyaaltı Mürüvvet Alpagot Anaokulu öğretmenlerinden Makbule Altınok Bozkurt, önce kendi sınıfı için bir etwinning projesi hazırladı “Connect With Nature”, sonra uluslararası ortaklar buldu. Türkiye, Litvanya ve Sırbistan’ın katıldığı projenin ilk aşaması olan poster yarışmasını  kazanan da Makbule Öğretmenin sınıfı Lokum oldu.

Makbule Altınok Bozkurt:”Connect With Nature projesini, dünyaya bırakılacak en güzel miras, doğa ve çevre bilincine sahip çocuklar yetiştirmektir fikrinden yola çıkarak hazırladım.”

 

Seher Özen Karadeniz / fullantalya

Sevgili fullantalya.com takipçileri, bugün sizlerle ‘iyi şeyler de oluyor’ dedirten bir güzel haberi paylaşacağım. İletişim eğitimlerimden birine katılmış olan sevgili öğrencim, Lokum sınıfının çalışkan ve yaratıcı öğretmeni Makbule öğretmenimizin Konyaaltı Mürüvvet Alpagot Anaokulu’nda öğrencileriyle birlikte hazırlandığı uluslararası doğa projesi ‘Connect With Nature’ projesinden söz edeceğim.

Konyaaltı Mürüvvet Alpagot Anaokulu Lokum Sınıfı öğrencileri Litvanya ve Sırbistan ortaklı başlatılan Connect With Nature adlı doğa projesi için poster hazırladılar. Türkiye, Litvanya ve Sırbistan’ın katıldığı poster yarışmasını kazanan Lokum Sınıfı oldu. Oylama sonuçları 12 Mart’ta Twinspage sayfasından duyuruldu ve 1. olan poster paylaşıldı.

Sınıf öğretmeni Makbule Altınok Bozkurt’un kurucusu olduğu proje, dünyaya bırakılabilecek en güzel mirasın doğa ve çevre bilincine sahip çocuklar yetiştirmek olduğu fikrinden yola çıkarak birçok etkinliği içinde barındırıyor.

Hikayenin gerisini Makbule Öğretmenimizden dinleyelim: “Connect With Nature, kurucusu olduğum uluslararası bir etwinning projesidir. Okulumuz yeşil bayrak almış bir eko okuldur. İki yıldır aktif olarak Milli Eğitim Bakanlığı-TEMA işbirliği ile yürütülen Minik Tema projesini uygulamaktayım. Okul olarak, okul öncesi dönemde doğa eğitimi üzerine çalışmalar da yapmaktayız. Dünyaya bırakılacak en güzel miras doğa ve çevre bilincine sahip çocuklar yetiştirmek. Bu bilinci verebilirsek taşır ve aktarırlar. Connect With Nature projesi de tüm bunların bir birleşimi olarak ortaya çıktı. eTwinning projelerinde bir projenin müfredatla entegre edilmiş olması proje açısından önemlidir. Yaptığımız uygulamalardan yola çıkarak birçok etkinlik planlaması yaptım. Anaokullarını kapsayan, Litvanya ortaklığı ile kurulan Connect With Nature projesini, dünyaya bırakılacak en güzel miras, doğa ve çevre bilincine sahip çocuklar yetiştirmektir fikrinden yola çıkarak hazırladım. Litvanyalı ortağımla üzerinde fikir alışverişi yaptıktan sonra Sırbıstan’dan katılmak isteyen bir üyeyi de alarak şubat ayı itibari ile uygulamaya başladık. İlk haftalarda her etwinning projesinde olduğu gibi proje logo ve posterleri hazırladık. Proje posterini belirlemek için yapılan yarışmada Türkiye-Litvanya ve Sırbistan yarıştı. Çocukların yaptığı çizimlerle oluşturduğum poster oy çokluğuyla kazandı.”

Mart ayında proje kapsamındaki aktivitelere başladıklarını belirten Altınok Bozkurt,  bu aktivitelerin projenin; doğa ve çevre bilinci kazanma, doğada yaşayan canlıları tanıma, onların yaşam haklarına saygı gösterme, sorumluluk alma, farklı kültürleri tanıma, İngilizce kelimeler öğrenebilme gibi amaçlarını desteklemesi gerektiğini kaydetti. Altınok Bozkurt etkinliklerle ilgili olarak da şunları söyledi: “Etwinningde bu senenin bir diğer konusu olan “kültürel miras”a ilişkin de etkinlik yaptık. Bizde, tohum bir sonraki nesle miras bırakılır diyerek, paydaşlarımıza göndermek üzere ‘yerel tohum topları yaptık’ ektiklerinde ne çıkacağını bilmiyorlar. Ayrıca okulumuz için ‘tohum panosu’ hazırladık. Bizden sonraki sınıflar tohumları tanısın diye. Paydaşlarımız da kendi okullarında pano ve bize göndermek için tohum topları hazırladılar. Sınıf olarak ayrıca her öğrencimiz bir öğrenciye sınıfta yaptığımız  ‘nazar boncuğu’ çalışmasını gönderecek. Ben de proje ortağım olan öğretmen için kaneviçe işleyeceğim.”

Faaliyetlerde aile katılımına da yer verdiklerini belirten Altınok Bozkurt, böylelikle ailelerin de konuya hakim olmalarını, bilinçlenmelerini ve çocuklarındaki davranış değişikliğinin yaşantıya dönüşmesi konusunda katkı koymalarını  hedeflediklerini belirtti.

Zaman zaman proje ortaklarıyla video konferanslar da yaptıklarını söyleyen Altınok Bozkurt, bu etkinliklerin de çocuklar açısından unutulmaz bir deneyim olduğunu belirtiyor.  Canlı bağlantılarda İngilizce olarak kendilerini tanıtabildiklerini bu sayede de aynı dili konuşmasalar da, kilometrelerce uzakta olsalar da birlikte aktivite yapma deneyimini yaşadıklarına dikkat çeken Altınok Bozkurt mayıs sonunda bitecek olan projede, nisan ve mayıs ayı içerisinde de çeşitli doğa aktiviteleri yapacaklarını, proje ortaklarıyla sürekli bağlantı halinde olduklarını ve yeni fikirlerle işbirliği içerisinde çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Etwinning Antalya Proje Koordinatörü Zuhal Özbay’ın da sürece büyük katkısı olduğunun altını çizen Altınok Bozkurt;  “Proje hazırlık sürecinde Zuhal Hanım’dan takıldığım her noktada destek aldım. Kendisine buradan da ayrıca teşekkür ederim”  dedi.

Projede çalışan öğretmenlerle de bir süre sonra yakınlaştıklarına, zamanla aynı dili konuşmaya başladıklarına dikkat çeken Altınok Bozkurt, bunu başından geçen bir olayla şöyle anlattı: “Geçenlerde Sırbistanlı proje ortağımla bir konuda mesajlaşıyorduk.  Kendi yazdığı mesajı ‘sağol’ diye bitirince kendi kendime ‘etwinningli olmak Sırbistanlı proje ortağının ‘sağol’ diye mesaj yazması’ olmalı  dedim. Acılarımızı sevinçlerimizi de paylaşıyoruz. Bu paylaşımı yapmak için illa aynı ülkede olmamız gerekmiyor. İnsan her yerde insan.”

 

 

eTwinning Nedir:

Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.

İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.

eTwinning Portalı (www.etwinning.net) ana toplanma noktası ve çalışma alanıdır. Yirmi beş dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık olarak 438.000’den fazla öğretmen üyesi bulunmaktadır.

Ülkemiz eTwinning’e 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ülkemizde40.000’den fazla okuldan, 85.000’den fazla kullanıcı portala kayıtlıdır ve şu ana kadar 9.000’den fazla projeye katılmışlardır. eTwinning Erasmus + sürecinde de Avrupa Komisyonu’nun desteklemeye devam ettiği faaliyetlerden biridir ve son süreçte 2019 yılına kadar sürdürülecektir.

http://etwinning.meb.gov.tr/sayfa/30/etwinning_nedir

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir