Elmalı Arı Serenleri ve Tahıl Ambarları Kayıt Altına Alınacak

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) geleneksel kırsal mimari mirasının korunmasına katkı sağlamak amacıyla Elmalı Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Diskeles ortaklığında hazırladığı “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Arı Serenleri ve Tahıl Ambarlarının Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçiriliyor.

Fulllantalya.com

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) geleneksel kırsal mimari mirasının korunmasına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Arı Serenleri ve Tahıl Ambarlarının Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” projesi geçtiğimiz hafta proje paydaşlarının da katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı ile tanıtıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği  ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II(CCHII) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği alan projenin tanıtım toplantısı Elmalı Müzesi’nde yapıldı.

Toplantıya proje ortakları Elmalı Belediyesi Başkanı Halil Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı İsmail Oskay, Diskeles- Synergie zum Kulturerbe des Anatolischen Mittelmeerraums Derneği Başkanı Dr. Banu Marksteiner ile projeye maddi destek sağlayan Avrupa Birliği hibe programı “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II)” yürütücüsü Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Neval Dişçioğlu katıldı.

Kısa adı Kırkambar olan projenin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Halil Öztürk, Elmalı Belediyesi’nin Avrupa Birliği ve UNESCO gibi uluslararası kurumların kırsal kültürel miras değerlerinin korunması, yaşatılması ve tanıtılarak turizm olanaklarının geliştirilmesine dönük çabalarına destek sözü verdiğini ifade etti. Öztürk, Kırkambar projesinin Elmalı ilçesinin kırsal turizm faaliyetlerine de katkı sunacağına dikkat çekti.

Selda Baybo

YAYLA TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) Başkanı ve Kırkambar Projesi Koordinatörü  Dr. Selda Baybo, Türkiye’de arı serenleri ve tahıl ambarlarının toplamı hakkında bilgi bulunmadığını hatırlatarak bu bilgi eksikliğini gidermek için Elmalı’daki bal üreticileri ve tahıl ambarı sahipleri ile görüşerek 40 kadar arı sereni ve bin kadar tahıl ambarı için bilgi fişi hazırlayacaklarını söyledi.  Bu proje ile amaçlarının Elmalı’da “kovanlık” olarak adlandırılan arı serenleri ile tahıl ambarlarının Avrupa’daki kırsal mimarlık mirası örnekleri gibi yeniden işlevsellik kazandırılarak kullanılabilmesini sağlamak olduğunu belirten Baybo, bir yıl içinde yapılacak çalışmaları şöyle özetledi: “Elmalı’nın köylerindeki kovanlık ve tahıl ambarlarının bulunduğu yerler, yapım tarihleri, inşa teknikleri ve kullanım amaçları listelenecek ve fotoğrafları çekilerek belgelenecektir. Her bir kovanlık için bir kimlik kartı çıkartılarak yapı sahiplerine teslim edilecektir. Kovanlık ve tahıl ambarı örneklerinin kimlik bilgileri, Türkçe ve Almanca dillerinde bir web sitesinde yayınlanacaktır. Bu yayın sayesinde Elmalı ilçesinin kovanlık ve tahıl ambarı örnekleri dünyada “yayla turizmi”, “alternatif kırsal turizm” ya da “eko-kültür turizmi” olarak adlandırılan alanlarda gerçekleştirilecek çalışmalar için bir temel oluşturacaktır.”

Elmalı ilçesinin doğal ve kültürel mirasının zenginliğine dikkati çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı İsmail Oskay da Kırkambar projesi ile elde edilecek bilgilerin yurtiçinde ve yurt dışında tanıtımını yapacaklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Neval Dişçioğlu, 2021 yılında, “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II” programının İtalya, İspanya, Almanya ve Türkiye’den 22 sivil toplum projesine hibe desteği verdiğini hatırlatarak Kırkambar projesinin bunlardan birisi olduğunu ifade etti. Neval Dişçioğlu, 2021 hibe programının toplam tutarının 2 milyon 900 bin Euro olarak belirlendiğini kaydetti.

Diskeles Başkanı Dr. Banu Marksteiner, Kırkambar projesinin amaç ve hedefleri ile araştırma çıktılarının Antalya çevresinde yaptıkları arkeolojik araştırmalarla uyumlu olduğu için ortaklık teklifini kabul ettiklerini belirtti. Avusturyalı arkeologların Teke Yarımadası’nda yürüttüğü  araştırmaların 19.yüzyılda başladığını hatırlatan Marksteiner, Avrupa’nın ortak kültürel bir mirası olan Elmalı tahıl ambarlarının Avusturya’daki örneklere çok benzediğini kaydetti.

TAHIL AMBARI KARAALİOĞLU PARKINDA SERGİLENECEK

Bir yıllık bir sürede tamamlanacak olan Kırkambar projesi kapsamında, kovanlık ve tahıl ambarlarının kıymeti hakkında farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla Elmalı’daki ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile fotoğraf ve resim atölyesi gerçekleştirecek. Elmalı’dan bir tahıl ambarı, Kırkambar projesi bitimine kadar Antalya’daki Karaalioğlu Parkı’nda sergilenecek ve Antalya’ya gelen ziyaretçilere tanıtımı yapılacak.

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya İl Kütür ve Turizm Müdür Yardımcısı Metin Karataş, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Elmalı İlçe Jandarma Komutanı Teğmen İsmail Aktaş, Elmalı Müzesi Müdürü Vekili Kardelen Yılan, Elmalı STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve ilçe sakinlerinin katıldığı Kırkambar projesi tanıtım toplantısının sonunda Elmalı’nın Özdemir (Gilevgi) köyündeki tahıl ambarları ziyaret edildi. Tahıl ambarları üzerine tez çalışması gerçekleştiren araştırmacı Naciye Küçük ve Özdemir (Gilevgi) muhtarı İlhan Sert, köy sakini Ömer Karahan, ve Mehmet Karahan tahıl ambarlarının mimari özellikleri ve kullanım fonksiyonları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir