GALAPAGOS MU, ÇIRALI MI?

Türkiye’de bukalemunların en güzel görüldüğü yer; ÇIRALI

Bukalemun, bulunduğu ortama göre renk değiştirmesi ile tanınan bir sürüngen türü. Genellikle sıcak aylarda ortaya çıkan, kış aylarında pek ortada gözükmeyen bir hayvan. (Yazın cıvıl cıvıl olan turizm bölgelerinde kışın incin top oynamasının bununla bir ilgisi olabilir mi? Ne alaka…)

Bir doğasever basına yansıyan demecinde; Çıralı’ya çok yakında büyük oteller ve turizm tesislerinin geleceği uyarısında bulunurken, bölgede deniz kaplumbağalarının yanı sıra, çok zengin bir kuş çeşitliliği bulunduğunu ifade ediyor ve ekliyor; “Türkiye’de bukalemunların en güzel görüldüğü yer Çıralı. Yapılaşma baskısı giderek bu çeşitliliğin yaşam alanlarını parçalayacaktır.”

Öyle anlaşılıyor ki, bu toprakların turizmle tanışması, sanılandan daha büyük bir dönüşüme sahne olmuş. Akdeniz sahillerde yapılaşmanın artması ile doğanın en gizemli yaratıkları bukalemunlar, sadece renk değiştirmekle kalmamış, ciddi bir evrim geçirerek, düşünen, dolandıran, bencil yeni bir türe dönüşmüşler.

Çevrenize bir bakın bu yeni tür bukalemunları rahatlıkla göreceksiniz. Falezlerin üzerindeki beton bloklara imar izni veren, portakal bahçelerini apartmanlarla dolduran, Boğaçayı’nı kurutup imara açan, Kırkgöz’ü kirleten, Konyaaltı’na foseptik boşaltan, Lara kumullarına kaçak otel çıkan bukalemunlardan söz ediyoruz.

Darwin yattığı yerden kalksaydı şayet bu açıklamalardan sonra araştırmaları için Galapagos Adaları yerine belki de Çıralı’yı tercih ederdi. Ne dersiniz.

1 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir