Geçen Haftanın Özeti (10-15 Ağustos)

Antalya, Motosiklet kenti

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Antalya 254 bin 215 motosiklet sayısı ile 1 ‘inci sırada yer alarak İstanbul ve İzmir’i geride bırakıyor. Antalya’da, trafiğe kayıtlı araç sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla 906 bin 626 olmuş. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra 4’üncü sırada yer aldı. Antalya’da trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 45,1’i otomobil, yüzde 28,0’ı motosiklet, yüzde 17’si kamyonet, yüzde 4,7’si traktör, yüzde 2,3’ü kamyon, yüzde 1,4’ü minibüs, yüzde 1,1’i otobüs, yüzde 0,2’si ise özel amaçlı taşıtlar.

Carettalar’ın intikamı!

Ne demiş büyüklerimiz “Alma mazlumun ahını…”

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un tweetlerinden öğrendiğimiz kadarıyla Lara Sahili’nde son haftalarda Caretta caretta kaplumbağaları 4 kişiyi ısırmış. Geçmiş olsun, kimse yaralanmasın ama biraz da çuvaldızı kendimize batıralım. Carettalar Lara’nın gerçek sahibi. Biz ise işgalciyiz. İzin almadan hayvanların evlerini işgal ettik, onlara yaşam alanı bırakmadık. Şimdi ısırdılar diye şikayet etmeyelim…

Şarampol dünyanın en güzel caddelerinden biri olacak

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; Antalya’nın en ünlü caddelerinden biri olan Şarampol Caddesi’ni eski günlerine geri döndürecek bir projeyi hayata geçiriyor. Hazırlanan projeyle cadde çağdaş şehir mobilyaları ile donatılacak, tüm yapıların dış cepheleri değiştirilerek dünyanın en güzel mimari görünümlerinden birine kavuşturulacak. Şarampol Caddesi’ni eski günlerine götürecek, ticaretini canlandıracak ve şehri ziyarete gelenlerin görmeden gitmek istemeyecekleri bir bölge haline getirecek projenin startı verildi. Cadde üzerinde bulunan tüm binaların dış cephesi değiştirilecek. Uygulanacak mimari tasarım ve renkler ile cadde dünyanın en ünlü caddelerinden bir haline gelecek. Antalya’yı ziyarete gelen milyonlarca turist Şarampol Caddesi’ni görmeden şehirden ayrılmak istemeyecek.

Projede bölgede yaşayan vatandaşlar, esnaf ve caddeye gelecek ziyaretçilerin araçları için gerekli planlamalar yapılacak. Farklı noktalarda farklı araç kapasitelerine sahip otoparklar düzenlenerek, park sorununun önüne geçilecek. Vatandaşlar özel araçlar ile Şarampol Caddesi’ne gelerek, park sorunu yaşamadan diledikleri gibi vakit geçirebilecek. Ön çalışmaları tamamlanan proje Şarampol Caddesi esnafı ve sakinlerine sorulacak ve onların onayına sunulacak. Proje vatandaşların istediği şekilde hazırlanacak ve uygulamaya konulacak. Proje için ilgili sivil toplum kuruluşları ile de iş birliği yapılarak sadece Türkiye’nin değil dünyanın en tanınan caddelerinden biri inşa edilecek.

Biliyorsunuz, Şarampol Caddesi esnafı, Menderes Türel’in ilk belediye başkanlığı döneminde yapılan hızlı tramvay inşaat çalışmaları nedeniyle perişan olmuş, bir çok esnaf dükkanını kapatmak zorunda kalmıştı.

Aspendos’ta desibel tartışması!

Antalya’da 2007 yılında Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün ziyaretçi kısıtlaması ve acil onarım gerektiği kararının ardından 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organizasyonları hariç sanatsal etkinliklere kapatılan Aspendos Antik Tiyatrosu, sanatsal organizasyonlar ve gala yemekleri şeklindeki organizasyonlara yeniden açıldı. Antik tiyatro bu yıl 5- 24 Eylül tarihleri arasında 22’ncisi düzenlenecek Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilecek 16’ncı Uluslararası Piyano Festivali ve ardından 52’nci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin prestij gecelerine ev sahipliği yapacak. Antalya’da her konuda bir fikri olan İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cem Oğuz, bu kez Aspendos’a el attı. Oğuz; Aspendos’ta 115 desibelin deprem etkisi yaratarak çatlaklara neden olabileceğini belirterek, “Buradaki etkinliklerde 80- 90 desibel ses şiddetinin üzerine çıkılmasın” demiş. Hadi hayırlısı. Bu arada Aspendos7un günlük kirası 70 bin lira imiş.

Eski mutfak araçlarından sanat eseri

Kemer’de yaşayan Aysel İçli, kullanılmış mutfak malzemelerini sanat eserine dönüştürüyor. Çatal, bıçak, kaşık, tencere, tava gibi kullanılmış mutfak malzemeleri ve inşaat tellerinden heykeller yapan Ayesl Hanım’ın eserleri görenleri şaşkına çeviriyor. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunu olduğunu öğrendiğimiz Aysel Hanımı kutluyoruz. Bu arada sanatçı, eserlerini satmıyor.

Kaportacı Devran Kayra, Avrupa ikincisi oldu

Hüsniye Özdilek Ticaret Meslek Lisesi 9’uncu sınıf öğrencisi olan aynı zamanda sanayide kaportacıda çalışan 15 yaşındaki Devran Kayra kardeşimiz, İsveç’te düzenlenen Yıldızlar Avrupa Halter Şampiyonası’nda ay-yıldızlı formayı giydi ve ikinci oldu. 62 kiloda mücadele eden Devran, 101 kilo koparma, 121 kiloda silkme, toplamda da 222 kilo kaldırarak gümüş madalya kazandı. Hedef olimpiyatlar. İster misiniz Antalya Sanayi’den bir olimpiyat şampiyonu çıksın.

Sen yazmasan kimse yazmaz Giray Ağabey!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Araştırmacı – Yazar Giray Ercenk’in Antalya’nın Doğusu’nu anlattığı “Dağın Dili” kitabını yayınladı. Bozkır’dan Alanya’ya, Hadim’den Manavgat’a ve Gündoğmuş’ta kuşaklar boyu yaratılıp biriktirilerek devraldığı usulle üretip yaşayan insanlarla bire bir görüşülüp, konuşularak hazırlanan kitapta; bölgede yaşayan medeniyetler, yaşayan insanlar, belli başlı ticaret ve göç yolları, üretim, toprak tarım zanaat ilişkileri ve kültürel yaşam yer alıyor. Bir üretim ve yaşam havzasının coğrafya-tarih-kültür bağlamında insan hikayesinin anlatıldığı kitap, ‘Dağ’ın Dili’ (İsauria – Taşeli) Gündoğmuş (Eksere) adını taşıyor.

Kitabı hazırlarken Bozkır’dan Alanya’ya, Hadim’den Gündoğmuş’a yaşayan insanlarla bire bir görüştüğünü anlatan Araştırmacı-Yazar Giray Ercenk, “Bana diyorlar ki hep zor yerleri yazıyorsun. Ben de diyorum ki; Antalya’nın en ücra köşesi, biz yazmaz isek kimse yazmaz. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin’e teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir