Geçen Haftanın Özeti (20-25 Temmuz)

Maden Koyu, iyi ki “kültür varlığı” ilan edildi

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, güzel bir karara imza atarak, dünyanın en iyi yürüyüş parkurlarından Likya Yolu üzerinde bulunan doğa harikası Maden Koyu’nu, ‘Taşınmaz Kültür Varlığı’ ilan etti. Maden Koyu, Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke Yarımadası’ndaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası Likya Yolu üzerinde bulunuyor.

Sümeyye Erol Avrupa Şampiyonu oldu

Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) sporcusu Sümeyye Erol, İsveç’te düzenlenen Gençler Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 3 bin metre engellide Avrupa şampiyonu olarak kentimizi ve ülkemizi gururlandırdı. Antalya’da boş zamanlarında babasının işlettiği pide fırınında çalışarak ailesinin geçimine katkı sağlayan Sümeyye Erol, 2016 yılında Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası’nda olimpiyat barajı almayı hedefliyor.

Sağlık Turizmi ve Alternatif Turizm Bir Arada

Antalyalı iş adamı Ayhan Kızılsavaş tarafından 2014 yılında Serik’e bağlı Yukarıkocayatak bölgesinde 3 milyon Euro’luk bir yatırımla faaliyete giren Peloid Antalya Çamur Banyosu, 1 yıl içerisinde 15 bin kişiyi ağırladı. Dalyan’ın dünyaca ünlü çamurunu Antalyalılar ve Antalya’yı ziyaret eden turistlerle buluşturan Peloid Antalya, alternatif turizm ve sağlık turizmini bir arada sunuyor.

Türkiye’deki ilk SPA köyü olan Peloid Antalya, 2015 yılında da gerçekleştirdiği yeniliklerle hizmetlerine devam ediyor. Bir SPA merkezinde olan tüm hizmetlerin yanı sıra Dalyan’ın dünyaca ünlü şifalı çamurunun bulunduğu çamur havuzları ve özellikle astım hastalarının tedavisinde önemli rol oynayan Himalaya tuzunun bulunduğu tuz odası ilgi çekiyor. Uzmanlar Dalyan çamuruyla ilgili şu bilgileri veriyor: çamurun özelliği içeriğinde yer alan soğuk nem derinin gözeneklerinin açılmasını sağlayarak vücuttaki kanı cilt yüzeyine çeker. Bunun sonucunda da ciltte oluşan akne ve sivilce gibi rahatsızlıklar onarılmış olur. Ayrıca yıpranmış derinin de dökülmesini sağlayarak pürüzsüz bir deri ortaya çıkarır. Himalaya Tuzu’nun bulunduğu tuz odası ise; astım, diyabet, dolaşım bozukluğu, bazı alerjik hastalıklar, hormonel bozukluklar ve kemik hastalıklarının tedavisinde öneriliyor.

Yok mu Müze kurmak isteyen?

Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı ressam Salih Yön’ün Antalya yöresine ait ev eşyalarından oluşan 2 bin parça eserin bulunduğu ‘Özel Aile Etnografya Müzesi’ hiçbir kurum sahip çıkmadığı için kaderine terk edilmiş. Salih Yön, doğup büyüdüğü Teke yöresindeki yakın akrabalarından topladığı antika eşyalar ve araç-gereçlerin bir kısmını atölyesinin bodrum katında 5 yıldır sergiliyor. Ressam Yön’ün yok olmaktan kurtardığı kültürel değerler arasında her biri 100 ile 300 yıl arasındaki taş el değirmeni, kömürlü ütü, gaz lambası, gaz ocağı, gece feneri, bakır kazan, çamurdan üretilmiş çanak-çömlek, beşik gibi eşyalar bulunuyor. Döşemealtı, Çeltikçi, Bucak, Ağlasun yörelerinde kullanılmış antika değeri yüksek ev eşyaları, bağ-bahçe ve harman araç-gereçlerinin kente kazandırılacak bir etnografya müzesi açılması için ilgilenenlere çağrıda bulunuyor. Müze kurmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat.

Kan bankası gönüllüleri çocukları sevindirdi

Antalya Kan Bankası Gönüllüleri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören minik hasta ve hasta yakınlarıyla bir araya gelip gıda ve giyecek yardımında bulundu. Gönüllüler, kendi imkanlarıyla aldıkları hediye paketlerini hematoloji hastası miniklere dağıttı. Çok güzel bir hareket. Antalya’da ve ülkemizde bu tür faaliyetlerin artmasını diliyoruz.

Mustafa Kiriş, tek başına 14 milletvekili gücünde

Milletvekillerinin Meclis’te soru önergesi verdiklerini biliyoruz. Yerel gazetelerden öğrendiğimize göre Antalya’da 53 yaşındaki emekli devlet memuru Mustafa Kiriş ağabeyimiz, milletvekillerinden esinlenerek, Büyükşehir Belediyesi’ni soru yağmuruna tutuyormuş. Kiriş, 7 ayda 31 farklı konuda dilekçe vermiş. Habere göre Kiriş’e yanıt yetiştirmekte zorlanan belediye çalışanları, çareyi Mustafa Kiriş klasörü açmakta bulmuşlar.

Yayalar için üstgeçit talep eden Kiriş, bir önergesinde Belediye Başkanı Menderes Türel’in Etiler Mahallesi’nde yapacağı bir toplantıya 45 dakika geç kalmasını bile eleştirmiş. Cep telefonu kullanmayan, elektronik posta adresi olmayan Mustafa Kiriş, dilekçelerini elden teslim ederken, postaya verdiği dilekçelerini ise iadeli taahhütlü göndermeyi tercih ettiği belirtiliyor. Bilinçli vatandaş dediğin böyle olur!

Altınbeşik Mağarası’nı gördünüz mü?

Antalya’nın İbradı İlçesi’ne bağlı Ürünlü Mahallesi’ndeki dünyanın üçüncü, Türkiye’nin bilinen en büyük yeraltı mağarası olan Altınbeşik Mağarası, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Bayram tatili dolayısıyla hareketlilik yaşanan bölgede Altınbeşik Mağarası’nı son 15 günde 3 bin kişinin ziyaret etmiş. Macera tutkunları, güneş enerjisi ile aydınlatılan mağaranın içinde, botlarla gezinti yaparak 44 metre yüksekliğindeki traverten oluşumları görme imkanı buluyor. Gezmek isterseniz aklınızda bulunsun; 28- 29 Ağustos tarihlerinde Altınbeşik Üzüm Turizm ve Kültür Festivali düzenleniyor.

Manavgat Belediyesi vatandaşa “Cibindirik” dağıtacak

“Cibindirik”i yeni nesiller bilmeyebilir. Eskiden yaz aylarında sivrisinekten korunmak için yatakların üzerine ince tülden çadır örtülürdü. Böylece sineksiz rahat uyumak mümkün olurdu.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, dünya turizminde marka olmuş ilçede ciddi anlamda sivrisinek sıkıntısı yaşandığını belirterek, biraz da Büyükşehir Belediyesi’ne ironik bir gönderme yaparak, “Biz de halkın sivrisinekten korunması için cibindirik dağıtma kararı aldık” demiş ve eklemiş; “Büyükşehir Yasası ile birlikte ilaçlama Antalya Büyükşehir’e geçince sivrisinek sorunu yaşanmaya başladı. Arkadaşlara geçenlerde talimat verdim, sivrisinekten korunmak için eskiden çocukken korunmak için kurduğumuz cibindirik alın talimatı verdim. Manavgat halkına yapabileceğim tek yardım bu.” Çözüm odaklı belediye başkanı dediğin böyle olur.

Alanya’da Kurutulmuş Bitki Müzesi (Herbaryum) açılmış

Hergün yeni bir şey öğreniyoruz. “Türkiye’nin ilk halka açık Herbaryum (kurutulmuş bitki) Müzesi, Alanya’da açılmış. 6 ayında 1107 kişi tarafından ziyaret edilmiş. Tarihi Kızılkule yanında bulunan ve Şubat 2012’de açılan Herbaryum’da yaklaşık 20’si endemik (yöreye ait) olmak üzere 117 bitki çeşidi sergileniyor. Endemik türler içerisinde kulak otu, karya koruğu, çukkul orkide, glayöl, düğün çiçeği, küçük geyik otu, yılan yastığı, peygamber çiçeği, çakşır, Çin nergisi ve Hint yağı gibi çeşitler bulunuyormuş. Herbaryumda böcek, kelebek çeşitleri olmak üzere 90’dan fazla hayvan türünün fotoğrafları dijital ekranda sergileniyormuş. Herbaryumun üst katında bulunan ipek atölyesinde de Alanya Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından ipek kozasından çiçek yapımı ve ipek dokuma kursları veriliyor.

Kaleiçi’nde 3 metre ayarı!

Antalya’nın tarihi, turistik semti Kaleiçi’nde işletmeler artık yollara istedikleri gibi masa sandalye koyamayacak. Muratpaşa Belediyesi, tarihi Kaleiçi’nde işletmelerin masa sandalye kullanımı düzenlemek için başlattığı “Masa-Sandalye Alanları Düzenleme Projesi” Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Düzenlemeye göre yolun en az 3 metresi yaya ve taşıtlar için ayrılacak. Kaleiçi’nde açık ve yarı açık lokanta, restoran, kafe benzeri yeme ve içmeye dayalı işletmeler yaya geçişine ve taşıt trafiğine engel olmayacak şekilde yola en az 3 metre pay bırakacak şekilde masa ve sandalye koyabilecek. Ayrıca masa ve sandalye dışında Kaleiçi’nde işletmelerin önünde yer alan dolap, tezgah, çiçekliklerin kaldırılmasına karar verdi.

Fark Ettiniz mi Kaleiçi Çiçek Açtı?

Kanada merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Communities in Bloom’un, Uluslararası Çiçek Açan Şehirler Proje Yarışması’na Kaleiçi ile katılan Antalya çiçek açtı. Özellikle Kaleiçi’nde yapılan park ve peyzaj düzenlemeleri güzel oldu. Çiçeklendirilen Hıdırlık Sokak, Mermerli Sokak ve Hesapçı Sokak beğeni topluyor. Duvarları rengarenk çiçeklerle süslenen tarihi evler, süs ve çiçek saksılarıyla süslenen sokaklar ilgi çekiyor. Eski Yanık Hastane meydanına girişte anıt ağaçları sembolize etmek ve gelen misafirlere toplanma ve gölge alan oluşturacak 3 keçiboynuzu ağacı dikilmiş. Sürdürülebilirliğin ön planda tutulduğu projede elektrik güneş panellerinden sağlanıyor muş. Kaleiçi sakinlerinin projeyi sahiplenmesi ve yaşatabilmesi için saksı bitkilerinin sulaması Kaleiçi sakinlerine ve esnafa bırakılmış.

Kaleiçi Yat Limanı’nda deniz dibi çöplük gibi?

Öte yandan Kaleiçi’nde yukarıdaki haberle taban tabana zıt görüntüler de var. Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencileri, Deniz Polisi, Döşemealtı Doğa Sporları Kulübü ve Kaleiçi Rainbow Dalgıçlık Okulu dalgıçları, yat limanında su altı temizliği yaptı. Dünyanın turizm hazineleri arasında bulunan Kaleiçi’de yat limanından çıkarılanlar görenleri şoke etti. 1 saat süren temizlikte çaydanlıktan, gemi kornasına, içecek kutusu ve makas gibi eşyalardan otomobil lastiklerine yüzlerce çöp sudan çıkarıldı.

Antalya’ya Gökten Turist Yağıyor!

Antalya’ya kelimenin tam anlamıyla gökten insan yağıyor. Antalya Havalimanı’nda, 18 Temmuz Cumartesi günü inişkalkış yapan 1012 uçak ve 169 bin yolcuyla tüm zamanların rekoru kırıldı. Bu arada 14 bin kişinin çalıştığı havalimanı Anadolu’daki bir çok ilçeden büyük.

AB’nin Türkiye’ye Yansımaları Sergisi Antalya Havalimanı’nda

Son günlerde ziyaretçi rekoruna sahne olan Antalya Havalimanı, Türk foto muhabirlerinin ödüllü fotoğraflarına evsahipliği yapıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nin 2015 yılı etkinlikleri kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen “AB’nin Türkiye’ye Yansımaları” adlı fotoğraf sergisi Antalya Havalimanı’nda ziyarete açıldı. Antalya Havalimanı İç Hatlar Giden Yolcu Terminali’nde açılan sergide; Türk foto muhabirlerinin çektiği ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışmasında” derece alan ve sergilenmeye hak kazanan 26 eser yer alıyor.  Antalya Havalimanı İç Hatlar Giden Yolcu Terminali’nde 20-26 Temmuz tarihleri arasında yerli ve yabancı konukların izlenimine açık olan sergi, farklı tarihlerde Türkiye’de AB Bilgi Merkezleri’nin bulunduğu 20 ilde fotoğrafseverlerle buluşacak.

Antalya’nın 10 Plajına Mavi Bayrak

Antalya Mavi Bayrak konusunda Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Dünyada ise birinci olan İspanya’dan sonra ikinci sırada geliyor.  Antalya Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan 10 plaj mavi bayrakla ödüllendirildi. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı üyelerinin denetlediği Büyükşehir plajlarının güvenli, denizinin temiz olduğu tespit edildi. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen “Mavi Bayrak 2015” çalışma programı kapsamında Türkiye genelinde 436 plaj, 14 yat ve 22 marinaya mavi bayrak verildi. Antalya’da ise 200 plaj, 6 marina ve 3 yat, mavi bayrak sahibi olarak Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Mavi bayrak, asılı bulunduğu plajın güvenli ve denizinin de temiz olduğu anlamına geliyor.

Manavgat Festivallerle Coşacak

Manavgat’ta festival sezonu başlıyor. Bu yıl 23-24-25 Temmuz’da düzenlenecek olan Uluslararası Motosiklet Festivali ile festivallere start verecek. Festival heyecanı, 20.Barış Suyu Festivali (14-15-16 Ağustos), 15. Side Dünya Müzikleri Festivali (10-17 Eylül) ile devam edecek. Ekim ayı sonunda ise Manavgat Bisiklet Festivali düzenlenecek. Bu arada 28 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında ise “Taş ve Su” konulu Taş Heykel Sempozyumu var.

Kaş’ta Amy Winehouse anılıyor

Genç yaşta yaşamını yitiren İngiliz şarkıcı Amy Winehouse, ölümünün 4′ üncü yıldönümünde Antalya’ nın Kaş İlçesi’nde sergiyle anılıyor. Türk ressamlar Ceylan Mutlu, Nurgül Dökmeciler ve Rüzgar Fidan, 23 Temmuz  2011 tarihinde evinde ölü bulunan İngiliz şarkıcı Amy Winehouse’un ölüm yıldönümü dolayısıyla Kalkan Kültürevi’nde resim sergisi açtı. Amy Winehouse’ un 36 portresinden oluşan sergi 10 Ağustos’a gezilebilir.

Antalya’dan Hollywodd’a Afiş Tasarımı İhracı

Antalya’ya geldiği 2011 yılından bu yana kendi firmasını ile çalışmalarını sürdüren genç grafik sanatçısı Gökşan Özman, 2015 yılında vizyona giren ünlü oyuncu Keanu Reeves’in başrolünde yer aldığı ‘Knock Knock’ filminin afiş tasarımını yaparak Antalya’dan Hollywood’a tasarım ihraç etme başarısını gösterdi. Hollywood filmlerine yaptığı tasarımlarla sektörde adını duyuran Gökşan Özman, en çok hasılat yapan Hollywood filmlerinden olan Avatar filminin devamı olan Avatar II için yaptığı tasarımla da finale kaldı. Bir Antalyalı olarak hem firmasının hem de şehrin marka değerine katkı koyduğunu ifade eden Özman, “Bu çalışmalarımız ile Türk tasarımcıların hangi noktada olduğunu ispat etmiş olduk. Hollywood’da belki Türk filmleri dahil olmadı ama Türk tasarımcıların afişleri dahil oldu” diyor.

Antalya Bayramda En Çok SMS Gönderen ve İnternet Kullanan Dördüncü İl

Vodafone’un Ramazan Bayramı süresince gerçekleşen GSM trafiğine ilişkin açıkladığı verilere göre aboneler, arife günü ve bayramı kapsayan toplam 4 günde yaklaşık 774 milyon dakika konuştu, 613milyon SMS attı ve 1 milyon 773 bin GB mobil internet kullandı. Mobil internet kullanımı geçen yılın Ramazan Bayramı’na göre iki kat arttı. Antalya bayramda en çok SMS gönderen ve internet kullanan dördüncü, en çok konuşan beşinci il oldu. Bayram süresince en çok konuşan 10 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, İzmir, Antalya, Adana, Samsun, Van, Konya ve Bursa olurken, en çok SMS gönderen iller sırasıyla İstanbul, Ankara, Samsun, Antalya, Konya, İzmir, Adana, Şanlıurfa, Van ve Bursa olarak gerçekleşti. En çok mobil internet kullanan iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Muğla, Kocaeli, Balıkesir, Konya ve Adana şeklinde sıralandı.

Koskoca “İki Kapılı Han”ı görebilene aşk olsun

Sabah Akdeniz’de Talat Öztuzsuz imzalı haber olmasa, fark etmeyecektik. Sahi Kalekapısı’nda “İki Kapılı Han”ı gördünüz mü?

Koskoca Han, turistik eşya dükkanlarının tabelalarının arasında görünmüyor. Haberde şöyle deniyor:

“İstanbul’a gelen turistlerin bir numaralı uğrak yeri ve en hareketli turistik mekanları iken Antalya’da tam tersi bir durum yaşanıyor. Antalya’da, İstanbul’daki Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı gibi büyük olmasa da benzer işlevi üstlenebilecek olan İki Kapılı Han’ın hali içler acısı. Antalya’nın kalbi Kalekapısı’nda yer alan tarihi İki Kapılı Han, dev tabelalar ve güneşliklerle öyle bir saklanmış ki görebilene aşk olsun. Girişi bölümünde ‘Eski Pazar’ ve ‘Antik Pazar’ tabelaları olmasa, kenti gezmeye gelen turistlerin tarihi bir çarşıya girdiğini fark etmesi mümkün bile değil. Tarihi çarşının ön yüzü, sanki özenle saklanmış halde. Durum iç kısımlarda da farklı değil. Çarşının tüm duvarları, pazarda satılan ürünlerin vitrini haline gelmiş. Tekstil ürünleri ve çanta başta olmak üzere satışa sunulan hediyelik eşyalar ile güneşlik olarak kullanılan brandalar nedeniyle tarihi doku saklanmış durumda.”

İki Kapılı Han ve Tek Kapılı Han, Pazar Hamamı ile birlikte, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca 1997 yılında koruma altına alınmış ve 1999 yılında restore edilerek turistik bir çarşı haline getirilmiş. İki Kapılı Han’ın yapım tarihine ilişkin tek belge, batı bloğundaki dükkanlardan birinin üzerinde Avustralyalı bir şirkete ait 1860 yılını gösteren metal sigorta levhası. Hanın 19’uncu yüzyılın ikinci yarısından sonra yapılmış olduğu düşünülüyor. İstanbul’da Kapalı Çarşı nasıl bugünkü AVM’lerin atası sayılıyorsa, İki Kapılı Han da turizm devi Antalya’nın ilk otellerinden biri. Ancak çarşıya dönüştürüldüğü için bu özelliği ile hiç ete alınmıyor.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir