Gönüllülerden Hastanedeki Çocuklara Resim Eğitimi

 

Hastanedeki tedavi süreci uzun süren çocuklar için Gazi Anadolu Lisesi resim öğretmeni Zehra Tuncel ile bir grup gönüllü, Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği aracılığıyla her hafta salı günü Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji servisindeki çocuklarla birlikte resim çalışması yapıyor. 

Seher Özen Karadeniz

Çoğumuzun hasta olunca bile gitmekten çekindiği, gittiğinde ise tedavisi biter bitmez koşar adımlarla uzaklaştığı hastane koridorlarından bir iyilik hikayesi paylaşalım istedik.

Gazi Anadolu Lisesi resim öğretmeni Zehra Tuncel, gönüllü olarak dört yıldır, her salı, derslerinden sonra onu bekleyen ikinci sınıfına, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji servisinde  tedavi gören çocukların yanına gidiyor.

Serviste bulunan yaklaşık 35 çocuk, tedavi sürelerinin uzunluğu nedeniyle okula gidemiyor. Zehra öğretmen ve gönüllü öğretmen arkadaşı hiç değilse resim dersini yapabilsinler diye düşünmüş ve serviste resim etkinliği yapmaya karar vermişler.  Yardım Gönüllüleri  Eğitim ve Proje Derneği çatısı altında sürdürdükleri çalışmalarına destek vermek için zamanla aralarına başka gönüllüler de katılmış. Başlarda servisin oyun salonunda gerçekleştirdikleri etkinliği şu sıralar servisin yeni binasına taşınması nedeniyle oyun salonu henüz yapılmadığı için çocukların odalarında yapıyorlar.

“ANLIKTA OLSA, MUTLULUK YAŞATMAK İSTİYORUZ”

Projenin nasıl başladığını Zehra Öğretmen şöyle anlatıyor: “Yaklaşık dört yıldır onkoloji servisindeki çocuklarla resim etkinliği yapıyoruz.  Okuldan öğretmen arkadaşımla birlikte Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneğinin bir yılbaşı etkinliğine katılmıştık. Sonrasında hastanenin onkoloji servisinde bir şey yapabilir miyiz dedik. Arkadaşım o dönemde okullarda kum boyama etkinliği yapıyordu. Bunu onkoloji servisinde yapmaya karar verdik. Çok heyecanlandım çünkü yüksek lisans tez konum İlköğretim Okullarında Sanat Eğitimiydi. Bu konuda daha önce Ankara’daki bir hastanede hasta çocuklarla çalışma yaptığımı, kendisine destek verebileceğimi söyledim. Başladık. Zamanla aramıza başka gönüllü arkadaşlar da katıldı. Bir süre Özel Eğitim Uygulama Merkezinde çalışmıştım, o sırada temas ettiğim çocuk gelişimi bölümü stajyer öğrencileri de gönüllü olmak istediler. Dahil oldular.  Hatta öyle ki iki öğrencimiz Şevval ve Nihal etkinlik yaz boyunca devam ettirdiler.  Bir de farklılık kattılar, etkinlik sırasında çocuklar daha da keyif alsınlar diye Palyaço kıyafeti giydiler. Zamanla sayımız arttı. Şimdilerde yaklaşık 30 kişiyiz. Sayı artınca hepimiz aynı anda gelemeyeceğimiz için –servise en fazla dört kişi alınıyor- dörder kişilik gruplar oluşturduk.”

Başlarda Kum Boyama dışında sulu boya resim, hamur vs. çalışmaları da yaptıklarını ancak servisteki çoğu çocuğun elinde serum olduğu için zaman içinde Kum Boyama çalışmasında karar kıldıklarını söyleyen Zehra Öğretmen, etkinliğe ilk katılan çocuklara öncelikle malzemeleri tanıttıklarını. Ardından çalışmanın nasıl yapıldığını gösterdiklerini daha sonra da boyayacakları resimleri ve renkli kum torbalarını dağıtıklarını belirtti.  İsteyen çocuk anında, isteyen istediği bir zamanda çalışmasını tamamlayıp, bir sonraki gelişinde Zehra Öğretmene gösteriyor.  Çocukların, kum boyama etkinliğinden oldukça keyif aldıklarını ve etkinlik gününü dört gözle beklediklerini kaydeden Zehra Öğretmen,  Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği ekibiyle her hafta Salı günü Çocuk Onkoloji servisinde dönüşümlü olarak gerçekleştirdikleri etkinliklerden ailelerin de çok hoşlandığını, çocuklarının etkinliğe katılacak durumu olmasa da annelerinin malzemeyi alıp kendilerinin yaptığını, bundan da büyük keyif aldıklarını belirtiyor.

Tedavi gören çocuklardan ve ailelerinden aldıkları geri dönüşlerin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Zehra Öğretmen; “Etkinliğimizin geri dönüşleri bizi mutlu ediyor. İki etkinlik üst üste gitmesek merak ediyorlar. “Niye gelmedin?” diye soruyorlar.  Onlarla sadece resim etkinliği yapmıyoruz. Etkinlik aracı oluyor. Sohbet ediyoruz. Şakalar yapıyoruz.  Bizim amacımız bir saatte olsa yaptırdığımız bu etkinlikle çocuğu rahatlatmak, bir an için bile olsa hastane odasının dışına çıkarmak.  Hoşça vakit geçirtmek, anlıkta olsa mutluluk yaşatmak. İkincil bir faydayı da şöyle sağlıyoruz, bizim böyle bir etkinlik yaptığımızdan haberdar olanlar, bir yardım yapacak ancak güvenilir kanal bulamıyor aktif olarak fayda sağlandığını gördükleri için bu projemize destek veriyorlar. Bu çalışmayı yaparken hassas olduğumuz nokta ise şu; bu etkinliği gerçekleştirirken duygusal davranıp etkinlik harici, onlardan gelen isteklere kişisel yanıtlar vermemek. Çünkü gerçekleştirilmediğinde çok üzülüyor”  dedi.


SİZ DE DESTEK OLABİLİRSİNİZ

Malzemeleri İzmir’den toptan olarak getirttiklerini, gelen tüm malzemelerin de yine gönüllülerle birlikte her öğrenci için ayrı ayrı paketlenerek etkinlik günü için hazırladıklarını aktaran Zehra Öğretmen, malzeme bütçesinin ise projeden haberdar olan ve zamanla büyüyen proje destekçileri tarafından karşılandığını belirtti.  Zehra Öğretmen ayrıca  Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneğinin  banka hesabına Kum Boyama-Onkoloji açıklamasıyla dileyen herkesin dilediği miktarda katkı sunduğunu/sunabileceğini altını çizdi.

 

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir