GÖNÜLLÜ OKUYUCULAR, GÖRME ENGELLİLERİ KİTAPLA BULUŞTURUYOR

Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi’nin 2004 yılında başlattığı ve 16 yıldır gönüllü okuyucuların desteği ile kesintisiz sürdürdüğü sesli kitap arşivindeki kitap sayısı 500 oldu.

Seher Özen Karadeniz

Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi görme engelliler için stüdyo ortamında kayıt yapan tek il halk kütüphanesi. Kütüphanenin Gör-İşit bölümünün 16 yıldır görme engelliler için sürdürdüğü sesli kitap arşivi  çalışması, gönüllülerin desteği ile her geçen gün yeni kitaplar kazanıyor.

Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi Gör-İşit bölümü yetkilileri, arşivin başlarda görme engellilerin ilk, orta, lise ve üniversite eğitimine yönelik ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla oluşturulduğunu ifade ettiler. Zamanla birçok eğitim malzemesinin digital ortamlarda görme engellilerin erişime açık hale getirildiğine dikkat çeken yetkililer, şimdilerde daha çok güncel ve klasik roman, hikaye ve denemelerin seslendirildiğini belirttiler.

Asuman Ünal kütüphanenin en kıdemli okuyucusu.

Kitap Seslendirmek İçin Yoldan Döndü

Gönüllü okuyucuların en kıdemlisi olan Asuman Ünal (58) Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi’nde 15 yıldır haftanın 4 günü görme engelliler için gönüllü okuyuculuk yapıyor. Ünal’ın seslendirdiği kitaplar sayesinde görme engelli çok sayıda genç, eğitimini tamamladı. Bunlardan biri olan İsmail Sabancı, ortaokul, lise, üniversiteyi Ünal’ın sesinden dinlediği kitaplar sayesinde bitirdi. Şimdi ikinci üniversiteyi okuyan Sabancı, aynı kütüphanede devlet memuru oldu.  Yaklaşık 15 yıldır aşkla sürdürdüğü gönüllüğünün kimi zaman ailesinin bile önüne geçtiğini belirten Asuman Ünal, “Sene 2003 olmalı, Ankara’ya kızımın doğumuna gitmek için yola çıkmak üzereyken kütüphaneden beni aradılar. ‘Asuman Hanım hemen gelebilir misiniz?’ diyerek. Otobüs biletimi yaktım, gittim. Bir görme engelli öğretmen adayı, sadece 15 gün kalan KPSS sınavına hazırlanmak için sınav kitaplarını okumamı rica etti. Hızlandırılmış bir şekilde istediği bütün kitapları sınava kadar okudum” diye anlattı.

Gözlerini yaşartan bir diğer anısı ise şöyle; “Seslendirme yaptığım bir gün, ara verip stüdyo dışına çıktım. Sohbet ederken görme engeli birisi yanıma yaklaşarak ‘Ben sizi tanıyorum, ama siz beni tanımıyor olabilirsiniz. Sizin sesinizle ortaokul eğitimimi tamamladım. Lise kitaplarıyla da sizin sesinizle eğitimime devam ediyorum’ dedi. Bu sözleri duyunca kendimi tutamayıp ağladım, çok etkilendim. Bir daha da kitap seslendirmeyi bırakamadım.”

İki çocuğunu evlendirince boşluğa düşmemek için gazetede gördüğü ilan üzerine İlk olarak 2005 yılında başladığı gönüllü okuyuculuğu o gün bugündür sürdürdüğünü  belirten Ünal, “15 yıldır kesintisiz olarak haftanın 4 günü kütüphaneye geliyorum. Nefesim yettiği, sağlığım el verdiği sürece bir 15 yıl daha bu işi yapmaya hazırım” diye konuştu.

Sibel Toplu, “Yaptığım işin birilerine dokunuyor olduğunu bilmek bana ayrı bir mutluluk ve huzur veriyor” diyor.

“Gelemediğim zaman kendimi suçlu hissediyorum”

Kütüphanenin en taze gönüllülerinden Sibel Toplu da okuyuculukla ilk olarak kızının kütüphanede gerçekleştirdiği gönüllü okuma etkinliği sayesinde tanıştığını ve kızının bu çalışmasına destek vermek amacıyla başladığı okuyuculuğu sonrasında çok severek devam ettirdiğini söyledi. Yaklaşık dört aydır, her hafta Perşembe günü kütüphaneye kitap okumaya geldiğini belirterek, “Yaptığım işin birilerine dokunuyor olduğunu bilmek bana ayrı bir mutluluk ve huzur veriyor. Gelemediğim zaman kendimi suçlu hissediyorum. Burada görme engelli arkadaşlarla bir araya gelme şansımız da oldu. O zaman yaptığım şeyin daha da farkına vardım. Keşke daha önce başlasaydım diye düşündüm. Şimdi çevremdekileri de gönüllü okuyucu olmaları için teşvik ediyorum” diye konuştu.

“Okuyucularımız çok önemli bir görevi yerine getiriyor.”

Kütüphane yetkilileri ise “yağmurlu, fırtınalı havalarda bile gelir” diyerek, en kıdemli okuyucuları Asuman Ünal’ın bugüne kadar görevini hiç aksatmadan başarılı ile sürdürdüğünü söylüyor.  Ünal’ın seslendirmek için kütüphaneye her gelişinde ilk günkü heyecanını koruduğunu vurgulayan yetkililer, “Asuman Hanım bunu gönüllü olarak 15 yıl yaptı. Bundan sonra da yapmaya devam ediyor. Aramıza yeni katılan gönüllülerimizde de aynı heyecanı görüyoruz. Elbette tüm gönüllülerimiz Asuman Hanım kadar zaman ayıramıyor. Ne kadar vakit ayırırsa ayırsınlar  gönüllü okuyucularımız çok önemli bir görevi yerine getiriyor” şeklinde konuştu.

Yeni kayıt stüdyosuna ihtiyaç var.

Halihazırda aktif olarak 13 gönüllü okuyucuları olduğunu kaydeden yetkililer, gönüllü sayısının her geçen gün arttığını, okuma için sıra bekleyen 50 kişinin olduğunu ancak sadece bir tane kayıt stüdyosu bulunduğundan her gönüllüyü projeye dahil edemediklerini ifade ettiler. Yeni bir stüdyonun eklenmesiyle arşivin daha da genişleyebileceğini kaydeden yetkililer, geçen yıl 60’ı çocuk, 40’ı yetişkin olmak üzere 100 sesli kitap ürettiklerini, toplamda ise 500’ün üzerinde kayda ulaştıklarını açıkladı. Görme engelli herkesin bu kayıtlardan yararlanabileceğini söyleyen yetkililer şehir dışından kendilerine ulaşanlarla da kayıtları iletebildiklerini belirttiler.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir