Hurgada Belediyesi Web Sitesi 7 Dil, Ya Bizim Belediyeler?

 

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı verilerine göre Antalya 102 bini aşan yerleşik yabancı sayısıyla ülkemizde ilk sırada yer alıyor. Toplamda 100’ü aşkın ülkeden Antalya’ya yerleşen yabancılar, başta turizm sektörü olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren iş kollarında çalışıyor.

Antalya’da yerleşik yabancılar arasında, Ruslar ilk sırayı alıyor. Yaklaşık 17 bin Rus Antalya’da yaşarken, en çok tercih ettikleri ilçeler; Alanya, Konyaaltı, Muratpaşa ve Kemer. Rusları, Almanlar ve İranlılar takip ediyor.

Yabancılar bizim için de artık bir komşu oldular. Örneğin, Muratpaşa’da yaşayan yerleşik yabancılar için Muratpaşa Belediyesi’nin desteğiyle Yabancılar Meclisi kuruldu. Birçok benzer faaliyeti kamuoyundan duyuyoruz.

Peki hem yerleşik yabancılar hem de tatil için gelmek isteyen yabancılar yerel yönetimlerimizin web sitelerinden bilgi ve hizmet almak isterlerse neyle karşılaşırlar diyerek merak ettik ve yerel yönetimlerimizin web sitelerini ziyaret ettik. Maalesef yine el oğlu belediyelerine imrenmeden edemedik.

Örneğin;

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesi sadece Türkçe yabancı dilde bilgi yer almıyor. Üstelik Belediyemiz’de “Dış İlişkiler Daire Başkanlığı” birimi de mevcut.

Kaleiçi Festivalini, ITB Berlin fuarında stant açarak tanıtan ve yabancılar meclisi kuran Muratpaşa Belediyemizin de web sitesinde sadece tek dil Türkçe.

Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Noel Baba’ya ev sahipliği yapan, kendini “mavi yolculuğun doğduğu yer” olarak tanıtan Demre Belediyemizin de web sitesi sadece tek dil.

Dalış turizmi konusunda marka olmak isteyen, harika plaj ve koylara sahip olan ve bu yıl Patara yılı dolayısıyla üzerine büyük bir görev düşen Kaş Belediyemizin de web sitesi sadece tek dil. Ayrıca Kaş Belediyemizin Twitter hesabı askıya alınmış, İnstagram hesabı kullanılmıyor.

Turizmin en önemli markalarına, harika tesislere ev sahipliği yapan Serik (İngilizce dil seçeneği eklenmiş çalışmıyor) ve Aksu belediyelerimizin de web siteleri sadece tek dil.

Olimpos, Çıralı, Adrasan, Gelidonya gibi dünyanın bildiği zenginliklere ev sahipliği yapan Kumluca Belediyemizin de web sitesi ne yazık ki sadece Türkçe.

Side ve Manavgat için Manavgat Belediyemizin sitesini de inceleyince ne yazık ki aynı durumla karşılaştık. Dil seçimi konmuş ama çalışmıyor.

Konyaaltı Belediyesi, Gazipaşa Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi, Kepez Belediyesi, Elmalı Belediyesi, Korkuteli Belediyesi, Finike Belediyesi, İbradı Belediyesi (site çalışmıyor), Gündoğmuş Belediyesi ve Akseki Belediyesi de tek dil ile hizmet veren diğer belediyelerimiz. Bu arada bir not ekleyelim TÜİK verilerine göre Akseki’de de yerleşik olarak 8 yabancı ikamet ediyor.

Gururumuz Alanya Belediyesi

Alanya Belediyesi’nin ise web sitesi 4 dilde yayın yapıyor. Başkan Adem Yücel’i tebrik ediyoruz. Web sitesinden Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça dillerinde hizmet alınabiliyor.

Ayrıca Kemer Belediyemizi de tebrik ediyoruz. Belediyemizin web sitesi Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapıyor.

Gelelim Eloğlu Belediyelerine

Antalya’yı Akdeniz çanağında diğer destinasyonlarla kıyaslamayı (tesis ve ziyaretçi sayıları) seviyoruz. Bir de onların belediyelerinin web sitelerine bakalım istedik.

İzmir bu alanda da bize yine büyük fark atıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesi 7 farklı dilde yayın yapıyor.  Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca ve Çince dillerinde hizmet alabiliyorsunuz.

Mısır’dan Hurgada Belediyesi’nin web sitesi 7 farklı dilde (Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça, İtalyanca, Almanca, Lehçe) yayın yapıyor.

Fransa’dan Marsilya Belediyesi’nin web sitesi 5 farklı dilde (Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Almanca) yayın yapıyor.

İspanya‘dan Barselona Belediyesi’nin web sitesi 3 farklı dilde (İspanyolca, Katalanca, İngilizce) yayın yapıyor.

Yunanistan‘dan Selanik 3 dilde (yunanca, İngilizce, Rusça), Rodos ve Mykonos ise 2 dilde (Yunanca ve İngilizce) yayın yapıyor.

İlerlememiz Gerekirken, Geriliyoruz

Blog olarak yerel yönetimlerimizin web sitelerine geçmişte de bakmış notlar almıştık ancak yazı olarak paylaşmamıştık. O gün aldığımız notları karıştırınca başka bir şey daha fark ettik. İlerlememiz gerekirken geriliyoruz.

Şöyle ki; yerel yönetimlerimiz seçim ile değişince gelen başkanlar ilk olarak web sitelerini değiştiriyorlar. Bu düzenleme sırasında bazı şeyler yok oluyor. Örneğin Antalya Büyükşehir Belediyesi web sitesi seçimden önce 3 farklı dilde yayın yapıyordu. Tüm site metinleri olmasa da seçilmiş haberleri yabancı dilde yayınlıyorlardı. Bugün o özelliği ne yazık ki yok.

Antalya Valiliği’nin web sitesinde Vali Münir Karaloğlu zamanında 4 farklı dilde tanıtım metni yer alıyordu (6 farklı dil yer almasına rağmen 2’si çalışmıyordu). Bugün İçişleri Bakanlığı tarafından tüm iller için şablon sayfa hazırlanmış ne yazık ki Antalya Valiliğinin sayfası da o şablona dönmüş ve sadece Türkçe.

Kuruluş ve faaliyet amacı Antalya’yı dünyaya tanıtmak olan ve kurumlarımızın ortaklığı ile kurulan Antalya Tanıtım A.Ş. bile önceden 3 farklı dilde yayın yapıyordu, bugün site sadece Türkçe.

Yerel belediyelerimizden talebimiz; Antalya’nın ve sundukları hizmetlerin tanıtımı için önce kapılarının önünü süpürsünler web sitelerinin yabancı dil entegrasyonunu sağlasınlar.

Bir de portre fotoğraflarını mümkünse kaldırsınlar (kaldırmayacaklarını biliyoruz) ya da sayısını azaltsınlar. Eloğlu belediyelerinin sitelerinde belediye başkanları kim hiç göremedik…

Anahtar Kelimeler:

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir