Kaleiçi İçin Toplantılar Yetmiyor-Bitmiyor

Kaleiçi Çalıştayı

Yıllardır Kaleiçi için yapılan toplantılardan ne yazık ki eylem aşamasına geçemiyoruz. Bu kez de Muratpaşa Belediyesi Kaleiçi çalıştayı düzenliyor. Çalıştaya ilişkin Basın bülteninde;

“Muratpaşa Belediyesi’nin de destekleriyle Yivli Minare Camii UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edilen Kaleiçi’nin ‘UNESCO Dünya Miras Listesi’ne yolcuğu 17 Aralık Cumartesi akademisyenler, mimarlar, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı uzmanları ve eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in konuşmacı olarak katılacağı çalıştayda değerlendirilecek.

Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın, Antalya’da turizmi deniz, kum ve güneş üçlüsüne sıkışmışlığından kurtaracak, güncel siyasetin tartışmalarından uzak tutacak bir hedef olarak ortaya koyduğu Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alması için yapılacak çalışmalar 17 Aralık Cumartesi Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde düzenlenecek çalıştayda değerlendirilecek.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın konuşmasıyla başlayacak çalıştayda 4 oturumun şeklinde gerçekleştirilecek. Çalıştayda ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Alan Yönetimi Uzmanı Namık Kemal Döleneken ve ÇEKÜL Akademi Eğitmeni ve Alan Yönetimi Uzmanı Yaşagül Ekinci, Antalya Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Feridun Uyar, mimar Osman Aydın ve mimar Bülent Baykal, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pelin Giritlioğlu, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, sanat tarihçisi Öğretim görevlisi Ebru Nalan Sülün ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç konuşmacı olarak yer alacak.”

İfadelerini okuyunca aklımıza diğer çalıştaylar-toplantılar geldi;

  • ATSO Kaleiçi Buluşmalarının ilki 2009 yılında,
  • ATSO Kaleiçi Buluşmalarının ikincisi 2010 yılında,
  • Kaleiçi Kentsel ve Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Toplantısı 2011 yılında,
  • Kaleiçi Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu Kaleiçi Kullanım Yönergesi Toplantısı 2012 yılında,
  • Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu Çalıştayı 2016 yılında gerçekleştirildi.

Bu kadar toplantıdan, katılımcıdan, konuşmalardan, önerilerden neler çıktı kamuoyu olarak bilgimiz yok. Ancak vaziyette ortada.

Biz de Kaleiçi çalıştaylarına/toplantılarına/buluşmalarına katkı koymak için önerilerimizi buradan yazalım istedik.

  • Kaleiçi’ne artık araç girişine izin vermeyebilirsiniz.
  • Kaleiçi’ni yayalaştırabilirsiniz. (En azından günün bir bölümünde)
  • Kaleiçi’nde tüm tabelaları standarta bağlayabilirsiniz. (Mc Donalds bile bazı yerlerde tabelalarda kurumsal renklerinden vazgeçebildi).
  • Kaleiçi’nin duvarlarını paslı tabelalardan, afişlerden temizleyebilirsiniz.
  • Kaleiçi’ne yeni konan bilgi tabelalarına bir bakın. Koyduğunuz gibi bulamayacaksınız. Çoğu parçalanmış vaziyette. Onları kontrol ve tamir edebilirsiniz.
  • Kaleiçi’nin akmayan çeşmelerini onarabilirsiniz.
  • 1994 yılında düzenlenen 1.Antalya Kültür Şenliği etknilikleri kapsamında Kaleçi’ndeki en iyi korunmuş ev seçilen ama şu an yıkılmak üzere olan ev başta olmak üzere diğer harabe yapıları restore etmeye başlayabilirsiniz.
  • Kaleiçi’nde düzenlenen tek etkinlik olan 1 Temmuz Kabotaj Bayramı etkinliklerinden başka diğer etkinliklerinde sayısını arttırabilirsiniz.
  • Kaleiçi’nin dünya kültür mirasına alınması için yıllardır tek başına mücadele eden, Kaleiçi’nin UNESCO listesine alınması gerektiğini ilk dile getiren Nevzat Hoca’yı da (Prof.Dr. Nevzat Çevik) çalışmalarınızda unutmayın.

Nevzat Hoca’nın 2014 yılında yayınladığımız “Kaleiçi Manifestosunu” da isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Daha da okumak isterseniz blog’ta yer alan “arama” bölümüne Kaleiçi yazmanız yeterli. Kaleiçi ile ilgili yazdığımız diğer yazıları da okuyabilirsiniz.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir