KİTAP KARAKTERLERİ CANLANDI!

Pınar Bingül “Kitap karakterleri oluşturmaktan çok keyif alıyorum.”

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü birincilikle bitirip ardından aynı bölümde yüksek lisansını tamamlayan Pınar Bingül, anne olduktan sonra başladığı çocuk kitabı yazarlığı ve çizerliğine Covid sürecinde bir de “kitap karakterlerini” üç boyutlu olarak tasarlamayı ekledi.

Covid sürecinde hepimizin hayatında kimi değişiklikler oldu. Bingül’de bu süreçte uzaktan eğitim alan oğlunu daha fazla kitap okumaya özendirmek için kitap karakterlerini üç boyutlu olarak tasarlamaya başlıyor. Ardından tasarladığı karakterleri instagramda paylaşınca beklemediği bir ilgiyle karşılaşıyor. Kitapların yazarları imza günleri ve tanıtım reklamları için karakterleri sipariş ediyor. Henüz kendisinin en sevdiği kitap karakterini “yeterince iyi tasarlayamazsam” diye yapmamış olsa da Bingül, halihazırda 300 kahramanı üç boyutlu olarak tasarlamış.

Pınar Bingül’le en sevdiği mekan olan, kimi zaman çizimlerini de yaptığı Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde buluştuk. Kitap karakterlerinin sanal müzeye varan yolculuğunu, fullantalya’ya anlattı.

Seher Özen Karadeniz

  • Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Almanya’da doğdum. Antalya’da büyüdüm. Üniversite hayatım da Antalya’da geçti. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde okudum. Aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım. Sekiz yıl Artpark Sanat Galerisi’nin yöneticiliği yaptım. Eş zamanlı olarak üniversitede uzman öğretici olarak temel sanat dersleri verdim. Kitap dünyasına girişim, 2015 yılında köpeğim Piti’nin hikayesini yazmak ve resimlemekle başladı. “Piti Uyuyor mu?”, “Deniz’in Gemisi” ve “Arkadaşım Korkuluk” olmak üzere üç kitap çıkardım. Ayrıca 20 çocuk kitabını resimledim. Anne olunca ve özel okulda öğretmenlik yapmaya başlayınca çocuk kitaplarına ilgim daha da arttı.

  • Uzun yıllardır çocuk kitabı çizerliği yaptığınızı biliyoruz. Yazdığınız çocuk kitapları da var. Kitap karakterlerini üç boyutlu olarak çalışma fikri nasıl doğdu?

Covid süresince eğitim uzaktan olunca, oğlum daha çok kitap okusun diye okuduğu kitaplardaki sevdiği karakterlerin oyuncaklarını yapmaya başladım. Çünkü sevilen karakterler üç boyutlu olunca çocuklar kitapla daha sıkı bir bağ kuruyor. Yanında taşıyor. Oyun oynuyor, alıp parka götürebiliyor. Karakterler çoğalmaya başlayınca bu süreci instagramda paylaşmaya karar verdim. Böylece başlayan kitap karakterleri oluşturma süreci önce keçe ile daha sonra atık malzemeler ve en sonunda da kendi oluşturduğum hamur ile gelişerek devam etti.

  • Hangi kitap karakterini çalışacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? Ne kadar bir sürede tamamlıyorsunuz? Şu ana kadar kaç kitap karakterini üç boyutlu olarak çalıştınız?

Tabii ki kitap seçimimi önce kitabın görselliği etkiliyor. Hikaye de iyiyse heykelini oluşturma isteğimi arttırıyor. Karakterlerin kitaplardan çıkıp yaşayan bir karakter olarak bizimle yaşaması hissi çok hoşuma gidiyor.

Covid sürecinde her gün evde olduğum için günde bir tane yapıyordum. Sonra iş hayatına dönünce ve araya resimlemek için başka kitaplar da girince haftada bir olarak paylaşımlara devam ettim. Süreklilik ve pratik yapmak zihinsel ve üç boyut olarak gelişmemi sağladı. Bir kitap karakterini oluşturmak üç dört saatimi alıyor. Şimdiye kadar 300’ü aşkın kitap karakteri ile bir koleksiyon oluştu.

Mamut Yıkama Rehberi yazan Michelle Robinson çizen Kate Hindley.
  • Sizin yaptığınız kitap karakterine meraklıları nereden ulaşabilir?

Kitap karakterlerimi pinarsookitapkarakterlerimuzesi hashtagi ile görebilirler.  Gelecekte bir sanal müze oluşturmayı da planlıyorum. Öte yandan kitap karakterlerini yapıp instagramda heykelini paylaştıktan sonra özellikle yabancı yazarlar inanılmaz teşekkür ediyorlar. Çok mutlu oluyorlar ve şöyle bir teklifle geliyorlar: “Bunu bize yapıp gönderin imza günlerinde ve tanıtım reklamlarında kullanalım.”  Şu ana kadar çalıştığım bazı yabancı yazarlı kitap karakterlerini yazarları imza günlerinde bulundurmak için sipariş etti. Çok mutlu oldum. Hediye olarak yapıp gönderdiğim de oldu, ücretli isteyenler de oldu. Sosyal medya hesaplarında paylaştılar.

Telif konusu nedeniyle kitap karakterlerini sadece yazarı ve yayınevi için yapabiliyorum.

“HAYALİM “AYŞEGÜL” KARAKTERİNİN DEV BOYUTTA HEYKELİNİ YAPMAK”

  • Çocukluğunuzun en sevdiğiniz kitap karakteri kimdi?

“Ayşegül”. O zamanlar gazeteler verirdi. Çok fazla da çocuk kitabı yoktu. Ayşegül serisini kelime kelime ezbere bilirdim. Ayşegül’ü kıyıp da yapamıyorum. Onu hakkıyla tasarlayacağıma henüz ikna olmadım. Onun o yüzünün parlaklığını, yüzündeki elmacık kemikleri, saçının toplanış şekli hepsi çok ince ayrıntılı çalışılmıştır.  Hayalim bir gün Ayşegül’ü dev boyutta tasarlamak.

  • Çocuklarla bu konuda atölye çalışmaları yaptığınızı da biliyorum. Biraz da atölyenizi ve bu çalışmalarınızı anlatır mısınız? Çocukların ilgisi nasıl?

Geçtiğimiz yıl öğretmenliği bırakıp kendi atölyemi kurdum. Şu an hafta içi özel dersler ve hafta sonu workshoplar ile çocuklarla çalışıyorum. Atölyeye ilk geldiklerinde kitap kahramanlarını görünce çok seviniyorlar. Hemen sevdikleri karakterlerin bulunduğu kitapların adlarını söylüyorlar. Çocuklar çok ilgili ve mutlu ayrılıyorlar. Onlar da küçük bir koleksiyon oluşturmaya başladılar.

  • Çalışmalarınızda hangisi daha ağırlıklı yer tutuyor; kitap kahramanları mı, çizerlik mi, yazarlık mı?

Kitap karakterleri oluşturmak, yazarlık ve çizerlik üçgeni birbirini besliyor. Çizerlik benim işim okuduğum alan. Hayatımda en çok yer verdiğim öncelikle o. Yazarlık da hala yeniyim:) kitap karakterleri oluşturmak ise çok keyif aldığım alan diyebilirim.

Pınar Bingül’le en sevdiği mekan olan, kimi zaman çizimlerini de yaptığı Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde buluştuk. Kitap karakterlerinin sanal müzeye varan yolculuğunu, fullantalya’ya anlattı.

“KALEİÇİ’NİN YERİ BEN DE ÇOK ÖZELDİR”

  • Antalya’da gitmeyi sevdiğiniz mekanlar nerelerdir?

Ben Antalya da büyüdüm. Kaleiçi’nde Muhittin Selamet atölyesinde güzel sanatlara hazırlamıştım. O nedenle Kaleiçi’nin yeri bende çok özeldir. Hala da hafta bir mutlaka Kaleiçi’nde dolaşıp her gittiğimde farklı bir şey keşfederim. Sahil boyunca denize paralel yürümek ise yine beni Antalya ya bağlayan bir başka güzellik. Çünkü işimin çoğu masa başında geçiyor, Antalya’da çıkıp nefes alabileceğim çok çeşitli mekanlar var. Antalya Arkeoloji Müzesi’ne çok sık gidiyorum. Bahçesi bana huzur veriyor. Bazen orada eskiz çalışıyorum. Kafe olarak da en sevdiğim yer Lorein kafedir.

 

Piti Pati Pus yazan Sara Şahinkanat çizen Ayse İnal.

 

Bir Dostluk Masalı yazan Susarn İssern çizer Marco Soma.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir