Konyaaltı’nın Cazibesini Kaybettirmeden Büyümesini Sağlayacağız

‘HER YER İMARA AÇILIR’ ŞEKLİNDE BİR BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIM YOK.

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen,  ‘HayatPark’ mesire alanında, Antalya Ekonomi Muhabirleri Derneği Temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Konyaaltı’nın öncelikli sorununun nüfus artışı olduğunu belirterek artışın kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Esen; ‘Her yer imara açılır’ şeklinde bir belediyecilik anlayışım yok.  Konyaaltı’nın cazibesini kaybettirmeden büyümesini sağlayacağız” dedi.

Seher Özen Karadeniz

Konyaaaltı Belediye Başkanı Semih Esen,  ‘HayatPark’ mesire alanında, Antalya Ekonomi Muhabirleri Derneği Temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Antalya ve ilçe gündemi ile Konyaaltı Belediyesi projelerini konuştuğumuz toplantıda Başkan Semih Esen ile sohbetimize HayatPark içindeki HayatPark Restoran ev sahipliği yaptı.

HAYATPARK’TA GERİ SAYIM BAŞLADI

Yazıma önümüzdeki günlerde Antalyalıların uğrak yeri olacağı şimdiden belli olan HayatPArk’la başlamayı tercih edeceğim.

İtalo Calvino’nun “Görünmez Kentler” kitabındaki şu cümlesine sık sık atıfta bulunurum: “Kentler takas yerleridir. Ama bu değiş tokuşlar yalnızca ticari takaslar değil, kelime, arzu ve anı değiş-tokuşlarıdır.”  Sanırım kentin içindeki kamusal alanlar içinde ‘kelime, arzu ve anı değiş tokuşu”na sahne olan en önemli alanlar parklar. Bundan dolayı olmalı ki tüm gazeteci arkadaşlar parkta bizim için oluşturulan alanda çay –kahve eşliğinde toplantı zamanını beklerken yanımıza gelip hatır soran  Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Tuğba Hanım (Erke Bostan), “Bu proje -HayatPark- başkanımızın çocuğu gibi” diyerek Başkan Semih Esen’in proje konusundaki hassasiyetinin altını çiziyordu.

Planlanan çalışmalarda sona gelinen HayatPark’ta çok titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Esen; “Antalyalı yurttaşlarımız için HayatPark yeni buluşma noktası olacak” derken parkın yenileme çalışmalarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti. Başkan Esen, tesisleri belediye eliyle işleteceklerini belirtirken, “Kiralayabilirdik ancak bunu tercih etmedik. Vatandaşlarımız özledikleri yüksek kaliteli hizmeti burada çok ucuza bulsun istedik” dedi. HayatPark’ın içine otizm merkezi yaptıklarını, merkezde farklı atölyeler ve yüzme havuzu olacağını, otizimli bireylerin hobi bahçesinde kaliteli zaman geçirmesini amaçladıklarını ifade etti.

HAYATPARK’TA 30 AĞUSTOS KUTLAMASI

Spor alanları, dinlenme alanı, tenis kortları, yürüyüş parkuru ve yemyeşil doğası ile Antalya’nın yeni buluşma noktası olmaya aday HayatPark’ta 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması yapılacak. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, 30 Ağustos Pazartesi günü saat 19.00’da başlayacak kutlamaya ilişkin davetinde: “En güzel bayramlarımızdan biri olan Zafer Bayramı’nı hep birlikte kutlamak istiyoruz. Bizlere miras kalan bu bayramları, gelecek nesillere aktararak yaşamasını sağlamalıyız” dedi.

Bütün bunlardan Sayın Esen’in, Calvino’nun işaret ettiği üzere kentlinin değiş tokuşuna vasıta olacak park ve içindeki mekanları büyük bir titizlikle bu değiş-tokuşa en fazla katkıyı sunacak şekilde kurguladığını anlıyoruz. 

Umarım HayatPark pek çok etkinliğin yanı sıra ileride, bundan 10 yıl önce  Nişantaşı Cumhuriyet Parkı’nda  Can Altay küratörlüğünde  açılan, parkların ne olduğu ve ne olabileceği üzerine farklı sanatçıların yapıtlarını bir araya getiren, gündelik hayatımızda içinden geçip gittiğimiz mekânların barındırdıkları öyküler ve potansiyellere dikkat çeken  PARK: bir ihtimal” sergisi benzeri sergilere de ev sahipliği yapar.

“KONYAALTI ANTALYA’NIN VİTRİNİ”

Konyaaltı kırsalını asla betona boğdurmamalıyız” diyen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, sadece yarım saat içinde 1900 metredeki yaylalarına çıkılan, aynı anda hem kayak hem yüzme yapmaya imkanı veren böylesine bir doğanın  korunması konusunda ellerinden geleni yaptıklarını belirterek; “Dünyanın hemen her yerinde sıcaklılar artıyor. Kimi bilimsel araştırma raporları  ekvatora yakın kıyılardaki  sıcaklık artışının, yerleşimi yaylalara doğru kaydıracağı yönünde, bu nedenle yaylalarımıza gözümüz gibi bakmalıyız” dedi.

Esen, Atatürk’ün  “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” sözünü Arap suyunda pirinç ziraatı yapılan Mursi çiftliğine gidişi – o tarihte henüz Konyaaltında yol olmadığı için buraya Rüstemiye Gemisi ile gidilmişti*- sırasında söylediğini hatırlatarak “Konyaaltı Antalya’nın vitrinidir” dedi.

Antalya’ya yabancı ilgisinin sorulması üzerine; “Antalya’ya yabancı ilgisi her dönem olmuştur. Alanya’nın ardından Konyaaltı yabancıların ilgisini çeken ilçelerin başında geliyor. Antalya’da 100 bin civarında yerleşik yabancı nüfus var. Bu nüfusun 16 bini Konyaaltı ilçemizde oturuyor”  dedi. Esen, yabancıların Konyaaltı’nı tercih etme nedenlerinin başında; kültürel oryantasyonun kolay oluşu, eğitim, fiziksel ve sosyal çevre imkanlarının elverişli oluşunun etkili olduğunu, ilçe sınırları içinde yaşayan hem yerli hem de yabancı nüfusun yerel yönetimden beklentisinin çok farklı olmadığını, hizmet beklediklerini ifade etti.

Konyaaltı’nın öncelikli sorununun nüfus artışı olduğunu belirterek artışın kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Esen; ‘Her yer imara açılır’ şeklinde bir belediyecilik anlayışım yok.  Antalya kontrollü ve huzurlu bir şehir, şehirleşme esnasında talebin yüzde yüzünü karşılamak çok doğru değil. Konyaaltı’nın cazibesini kaybettirmeden büyümesini sağlayacağız” diyerek yerel yönetici olarak ilçenin büyümesi konusundaki sınırlarını da çizmiş oldu.

YEREL TOHUM KORUNUYOR

İlçedeki tarım çalışmalarına da değinen Esen,  “Üreticinin tarımdan gelir elde etmesi sağlanamamış. Üretilen ürünlerin değer bulması gerekiyor. Artık üretilen ürünlerin satışını da organize etmeliyiz. İlçemizin yerli tohumu Çandır fasulyesini 5 bin metrekare alana ekiyoruz. Senede 500 ile 1 ton arası fasulye elde ediyoruz. Coğrafi işareti alma noktasındayız. Kaybolmakta olan bir ürünü yeniden canlandırıyoruz ve farkındalık oluşuyor. Sezonda 20 ton fasulye satılıyorsa bunda belediyenin payı büyük” dedi.

TOPLANTIDAN KISA KISA….

Esnafım Uygulaması konusunda ince eleyip sık dokuyoruz. Uygulamanın bütün araçları tamamlandığında kullanıma açacağız.”

“Yenilenebilir enerji konusundaki hazırlıklarımızda sona geldik. Belediyemizin ihtiyaçlarını karşılayacak güneş enerjisi santrallerini binalarımız ve pazaryerlerimizin üstüne kurarak elektrik tüketimimizin mümkün olduğu oranda karşılamayı planlıyoruz.”

“Bütün sera atıkları ve kent içinde budanan ağaçların atıkları tesislerimizde sera yakıtı haline getiriliyor.”

 “Boğaçay Projesi doğaya karşı yapılmış bir projedir. Doğa kısa zamanda verdiğini alacaktır.

 “Hisarçandır’daki su sorunu çözülmek üzere, ASAT boru hattı döşedi.”

“Sahil Yaşam Parkı Projesi’nin kötü bir proje değil. Kötü işletiliyor.

 

*https://antalya.ktb.gov.tr/TR-67550/antalya-ataturk-evi-ve-muzesi.html

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir