Opera ve Bale Aspendos’ta Bir Başka Güzel

Dünyanın önde gelen festivalleri arasında yer alan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali başlıyor. Aspendos Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleşen ve bu yıl 18’ncisi düzenlenecek festivalin açılışı Carmen operası ile yapılacak. 9 Haziran -2 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek festival süresince 2 yabancı konuğun yer aldığı  8 farklı eser, sanatseverlerin karşısında olacak. Bu yılda güçlü bir içeriğe sahip festivalin sürprizlerinden biri de Viyana Filarmoni Orkestrası’nın sahne alacak olması. 21 Haziran Salı günü gerçekleşecek  konserde Viyana Filarmoni Orkestrası’nı dünyaca ünlü şef Zubin Mehta yönetecek ve Daniel Barenboim solist olarak sahne alacak. Avrupa’nın saygın kuruluşları arasında olan Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) kabul edilen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin biletleri ise Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin gişelerinde ve internet sitesinde satışa sunuldu.

18.Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali biletlerini www.dobgm.gov.tr adresinden alabilirsiniz

Festival; efsane  “CARMEN”  ile başlıyor

18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali bu yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Carmen Operası ile açılıyor. 9 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatro’da sahnelenecek G. Bizet’in 4 perdelik opera eseri olan Carmen’de; aşk, ihanet ve tutku temaları işleniyor. Librettosu Meilhac ve Halévy tarafından yazılan eserde, Don Jose’nin Carmen’e olan aşkı, sadece kendini değil çevresindekileri de bu ateşe sürüklüyor. Carmen’in dizginlemekten asla vazgeçmediği özgür ruhu ölümü bile göze almaktan çekinmiyor. Sonunda sıradan bir asker olan Don Jose, kıskançlığın bir karabasan gibi üzerine çökmesiyle katile dönüşüyor.

Yunan mitolojisinden etkileyici bir eser; “MEDEA”

Festivalin etkileyici eserlerinden bir diğeri ise Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan Medea Operası… Prömiyeri Aspendos Antik Tiyatro’da gerçekleşecek olan Luigi Cherubini’nin eseri Medea, 13 Haziran Pazartesi günü saat 21.00’de sahnelenecek. Yunan mitolojisinin ilgi çekici öykülerinden biri olan Medea, altın postun aranması hikayesini konu alıyor.

Verdi’nin güçlü eseri “OTELLO”

Festivalde bu yıl yer alacak ilgi çekici eserlerden biri de; İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Otello Operası… Verdi’nin en güzel eseri olarak kabul edilen Otello, 16 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Librettosu Arrigo Boito tarafından yazılan bu 4 perdelik eser, ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare‘in Otello oyunundan uyarlanarak hazırlanmıştır.

Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatı bale sahnesinde

Çağdaş dans ve drama projesi “Barbaros”, 20 Haziran Pazartesi günü saat 21.00’de Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Beyhan Murphy’nin koreografisi, Mercan Dede’nin müzikleriyle sahneye taşınan Barbaros, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatını ve 16. yüzyılda Akdeniz’deki Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor. Eser, özgün tasarımlı çağdaş bir dans draması olmasının ötesinde; müzik, görsel tasarım gibi sanatın farklı dallarını çağdaş bir platformda Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri dansçılarından oluşturulan kalabalık bir sanatçı grubuyla izleyiciyle buluşturuyor.

Festivalin bu yılki sürprizi “VİYANA FİLARMONİ ORKESTRASI”

18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali bu yıl unutulmaz bir konsere ev sahipliği yapacak. Dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen Viyana Filarmoni Orkestrası 125 kişilik bir ekiple, 21 Haziran Salı günü saat 21.30’da Aspendos’ta sanatseverlere muhteşem bir müzik şöleni yaşatacak. 1842 yılında besteci Carl Otto Nicolai tarafından kurulan orkestra,  günümüzde de başarısını ve ününü korumayı sürdürüyor. Dünyanın en ünlü orkestra şefi Zubin Mehta yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası, festivalin en özel gecesi sayılan bu konserde; Stravinsky  ‘Symphony in three movements‘, Ludwig van Beethoven ‘Piyano Konçertosu No:3‘ ve Richard Strauss ‘Don Kişot’ adlı eserleri seslendirilecek. Yine dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim ise bu kez solist piyanist olarak konserde sahne alarak Zubin Mehta ile birlikte muhteşem bir buluşmaya imza atacak.

Tüm dünyanın en sevilen operası; “SARAYDAN KIZ KAÇIRMA”

Mozart’ın Osmanlıları konu alan ünlü operası Saraydan Kız Kaçırma, bu yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Mozart‘ın kariyerinin doruk noktasında bestelediği eser, tüm dünyada müthiş bir başarı yakalamıştır. 23 Haziran Perşembe günü saat 21.00’de Aspendos’ta sahnelenecek eser, izleyiciyi büyülü bir atmosferde tarih yolculuğuna çıkarıyor. Eser; Belmonte adlı İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi Konstanze’yi ve onun İngiliz hizmettarı Blonde’yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşa’nın Akdeniz kıyılarında bulunan sarayından ve Paşa’nın harem bekçisi olan Osmin’in elinden kurtarmak için yaptığı girişimleri konu alıyor.

“KUĞU GÖLÜ” ile Aspendos’ta görsel şölen yaşanacak

Dünyada en çok sahnelenen balelerden biri olan Kuğu Gölü Balesi, bu yıl festivalde izleyicilere muhteşem bir görsel şölen yaşatacak. P.İ.Çaykovski’nin ünlü eseri 29 Haziran Çarşamba günü saat 21.00’de antik tiyatroda izleyicilerle buluşacak. Türkiye’de 6 şehirde bulunan Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının bir araya gelmesiyle oluşan görkemli bir topluluk tarafından sahnelenecek esere, İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek. Eserin konusu; büyücü Rodhart tarafından kuğuya dönüştürülen Prenses Odette sadece geceleri kısa bir süre insana dönüşür. Sonra tekrar güzel bir kuğu olur. Bir gün Prens Siegfried bu kuğuyu takip eder ve gizemi öğrenir. Prensese aşık olur ve büyüyü bozar.

Kapanış “TOSCA” Operası ile

Festivalin bu yılki son yabancı konuk topluluğu; Abay Kazakistan Akademik Devlet Opera ve Balesi… Festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek olan topluluk, 2 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00’de Tosca Operası ile sanatseverlerin karşısında olacak. G.Puccini‘nin bestelediği 3 perdelik opera eserinin librettosu ise Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa tarafından yazıldı. Eser, müzikal anlamdaki başarısının yanı sıra güçlü konusu ile de izleyiciyi çekmeyi başarıyor

Festivalin tarihçesi

2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nun sunduğu olağanüstü akustik, Antalya’nın doğal güzellikleri ve beraberinde sanatın dil, din, ırk ve sınır tanımayan yapısı ile Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, uluslararası iletişime, barışa ve kültür-sanat alanına önemli katkılarda bulunmaktadır.

1994 yılından itibaren ülkemizin en önemli organizasyonlarından biri olan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 1998 yılından itibaren kazandığı uluslararası boyutu ile bugün dünyanın tanınmış festivalleri arasında anılmaktadır.

Opera ve bale sanatlarının Aspendos gibi tarihi iki bin yıl önceye dayanan antik tiyatroda yapılıyor olması Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’ne ayrı bir anlam kazandırmaktadır. İlk yıllardan itibaren izleyicilerinin % 70’ini yabancı turistlerin oluşturduğu festivalde, her temsili ortalama 4 bin – 6 bin kişi izlemektedir. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, her yıl artan seyircisi ile tarihin, müziğin ve pek çok ulustan insanın bir araya geldiği görsel bir şölen haline dönüşmüştür.

Festival, sanatsal açıdan uluslararası alanda gösterdiği başarıları ile Avrupa’nın saygın kuruluşları arasında olan Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA – European Festivals Association) 24 Ekim 2003 tarihinde kabul edilmiş ve dünyadaki diğer festivaller arasında saygın yerini bir kere daha kanıtlamıştır.

İngiltere’de yayınlanan Independent Gazetesi’nin; dünyanın dört bir yanında düzenlenen opera festivalleri arasında yaptığı araştırmada en iyi 10 festival arasında 5. sırada yer almıştır.

Ülkelerin çağdaş sanatlarda ulaştığı düzeyi gösterme açısından da önemli olan bu etkinliğin, uluslararası ilişkilere olumlu katkılar sağladığını ve ülkelerin çağdaş kimliğinin vurgulanması ve tanıtımında önemli rol oynadığını özellikle belirtmek gerekir.

Aspendos Tiyatrosu’nun ülkemizin kültür zenginliğinin önemli bir parçası olduğu bilinci ile festival süresince tiyatronun tarihi dokusuna zarar vermeyecek teknik donanım ve güvenlik önlemleri dikkatle uygulanmaktadır. Festival tanıtımı işbirliği yapılan kuruluşların katkıları ile en geniş kitlelere ulaşacak şekilde yürütülmektedir.

Festivale bu güne kadar Avrupa Birliği, Türksoy ve Uzak Doğu Ülkeleri’nden birçok topluluk katılmıştır.

ASPENDOS Tiyatrosu’nun tarihçesi;

Helen geleneğine göre Aspendos, Mopsos’un öncülüğü altında Argos’tan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. M.Ö. 5.ve 4. yüzyıl paraları üzerinde kentin adı Estvediye olarak geçer. Bu kent adı, Adana yakınlarında Karatepe’de bulunmuş olan ve M.Ö. 8. yüzyıl tarihiyle Hitit hiyeroglif yazıtlarında Asitawadia ya da Asitawada olarak bahsedilen kralın adından alınmıştır.

Aspendos, M.Ö. 5. yüzyılın başlarında Side dışında gümüş para basan tek kent idi. Aspendos’un 500-1000 m. doğusundan akan Eurymedon Irmağı o zamanlar kente kadar ulaşıma elverişli idi ve böylece Pers donanması M.Ö. 468’de Eurymedon Savaşından önce Aspendos’da demir atmıştı. M.Ö. 330’da Büyük İskender aşağı kenti işgal etti. Hellenistik Dönem’de, Side gibi Aspendos da varlıklı bir yerleşim yeri idi. M.Ö. 190 yılındaki Magnesia ad Sipylum Savaşı’ndan sonra Aspendos, Roma ile iyi ilişkiler kurdu. III. Attalos’un ölümü üzerine, Asia Eyaleti’ne dahil edildi ve Roma egemenliği altında zenginliğini sürdürdü. Günümüzdeki kalıntılar o döneme aittir. Aspendos’un Roma Dönemi öncesine ilişkin izler bugüne değin bulunamamıştır.

ASPENDOS ANTİK TİYATROSU

Anadolu hiç kuşkusuz bir tarih, kültür ve bunlara bağlı olarak turizm cennetidir. Pek çok eski uygarlığın beşiği olan Anadolu, güney ve batısında eski Yunan ve Roma uygarlıklarının çeşitli yapılarını da barındırmaktadır. Tiyatrolar, bu uygarlıkların günümüze kadar gelebilmiş kentlerinin en görkemli yapılarındandır.

Kültür varlıkları açısından çok zengin olan Anadolu’da 50 kadar büyük, küçük tiyatronun kazıları yapılmış ya da yapılmakta olup, bu tiyatrolar toprak yüzeyine çıkartılmıştır. Aspendos Tiyatrosu yalnız Anadolu’nun değil, tüm Avrupa ve Kuzey Afrika Roma tiyatroları içinde en iyi korunmuş durumda olanıdır. Aspendos kenti Pampilya’da, tiyatro ise akropolisin güneyinde yer almaktadır. Bu tiyatronun kapasitesi 5.000 – 6.000 kişidir. Auditoriumu (seyirci oturma alanı)oldukça dik eğimli bir yamaca oturmuştur. Bu eğim nedeniyle de görsel ve akustik özellikleri açısından diğer tiyatrolardan daha üstündür. Tiyatronun en üst basamaklarına çıkıldığında bile sahnedeki alçak sesli konuşmaların dahi duyulduğu saptanmıştır.

Tiyatro Marcus Aurelius döneminde (İ.S.161-180) mimar Zenon tarafından tasarlanmıştır. Tüm auditorium altta 21, üstte 20 olmat üzere toplam 41 oturma sırasına sahiptir. Oturma alanının en üstünde 59 tonozdan oluşan yarım daire şeklinde bir galeri vardır. İzleyicilerin bu galeriyi yağmurda sığınak olarak kullandıkları sanılmaktadır. Aspendos Tiyatrosu’nun günümüze bu denli sağlam ulaşmasının nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz Selçuklular döneminde restore edilmiş olmasıdır.

1930’lu yıllara kadar bakımsız ve otlar içindeki tiyatroyu, yöreyi ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk görmüş ve kültür hazinelerine duyarlı bir lider olarak, tiyatronun hemen bakıma alınmasını ve kullanılır hale gelmesini istemiştir. Aspendos Tiyatrosu Müzesi’nde bulunan 1930 öncesine ait fotoğraflardan bu tarihi yapıtın bir zamanlar ne kadar ihmal edilmiş olduğunu görmek mümkündür. Aspendos Antik Tiyatrosu’nun bugünkü bakımlı halini Ulu Önder Atatürk’e borçlu olduğumuzu unutmamak gerekir.

Ulaşım : Aspendos, Antalya’nın 45 km doğusunda Serik ilçesini 3 km geçtikten sonra Antalya – Alanya yolunun yaklaşık 2 km kuzeyinde Köprüçay’ın kenarında yer almaktadır.

Program

09 Haziran Perşembe 2011
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü
G. Bizet
CARMEN
Opera
13 Haziran Pazartesi 2011
Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü
L.Cherubini
MEDEA
Opera
16 Haziran Perşembe 2011
İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü
G. Verdi
OTELLO
Opera
20 Haziran Pazartesi 2011
Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri
B.Murphy / M.Dede
BARBAROS
Dans Drama
21 Haziran Salı 2011 VİYANA FİLARMONİ ORKESTRASI Konser
23 Haziran Perşembe 2011
Ankara Devlet Opera ve Balesi
W.A. Mozart
SARAYDAN KIZ KAÇIRMA
Opera
29 Haziran Çarşamba 2011
Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleriİzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası
P.İ. Çaykovski
KUĞU GÖLÜ
Bale
02 Temmuz Cumartesi 2011
Abay Kazakistan Akademik Devlet Opera ve Balesi
G.Puccini
TOSCA
Opera
Bütün temsiller 21:00’de başlar. (Yalnız Viyana Filarmoni Orkestrası Konseri 21:30’da başlayacaktır.)

FESTİVAL BİLETİ SATIŞI DEVAM EDEN NOKTALAR

ANKARA İLİ BİLET SATIŞ NOKTASI
Atatürk Bulvarı No:20 Ulus/ANKARA-TÜRKİYE
Tel: (0312) 324-22-10 (8 hat) / Gişe: 324 68 01
İSTANBUL İLİ BİLET SATIŞ NOKTASI
Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi:
Bahariye Caddesi Caferağa Mahallesi No:29 34710 Kadıköy/İstanbul
Gişe Tel: 0 216 346 15 31 (120/121)
İZMİR İLİ BİLET SATIŞ NOKTASI
Milli Kütüphane Cad. No: 37- 39 Konak/ İZMİR
Gişe Tel: 0232 484 64 45
MERSİN İLİ BİLET SATIŞ NOKTASI
Cumhuriyet Alanı (Eski Halkevi Binası) P.K. 33070 Mersin/TÜRKİYE
Tel: 238 04 92-93
SAMSUN İLİ BİLET SATIŞ NOKTASI
Atatürk Bulvarı AKM Merkezi İlkadım/SAMSUN
Gişe Tel.: 0 362 431 50 03
ANTALYA İLİ
HAŞİM İŞCAN KÜLTÜR MERKEZİ
Muratpaşa Mah.Evliya Çelebi Cad. Haşim İşcan Kültür Merkezi ANTALYA
Gişe Tel: 0242 244 24 41
CUMHURİYET MEYDANI
Selçuk Mah. Cumhuriyet Meydanı Tophane Parkı ANTALYA

Gişe Tel: 0242 248 81 83

26 MAYISTA AÇILACAK BİLET SATIŞ NOKTALARI

ANTALYA MÜZESİ
Konyaaltı Cad.No: 88  ANTALYA
Gişe Tel: 0 242 238 56 88 – 89

HAŞİM İŞCAN KÜLTÜR MERKEZİ
Muratpaşa Mah.Evliya Çelebi Cad. Haşim İşcan Kültür Merkezi  ANTALYA
Gişe Tel: 0242 244 24 41
CUMHURİYET MEYDANI
Selçuk Mah. Cumhuriyet Meydanı Tophane Parkı ANTALYA
Gişe Tel: 0242 248 81 83

ASPENDOS ANTİK TİYARO
Aspendos Antik Tiyatro girişi

ALANYA TURİZM DANIŞMA OFİSİ
Çarşı  Mah. Damlataş Cad.No:81 ALANYA
Gişe Tel: 0 242 513 12 40

SİDE MÜZESİ
SİDE MÜZESİ Side /ANTALYA
Gişe Tel: (0242) 7531006

KEMER TURİZM DANIŞMA OFİSİ
Merkez Mah. Yalı Cad.
Belediye Turizm Örgüt Binası No: 1/C KEMER

Gişe Tel: 0 242 814 11 12

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir