Patara Kazısının Hikayesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de 2020 yılının “Patara Yılı” olacağını ilan ettiğinde hepimiz sevinçten uçmuştuk. Ama “Patara” nazara geldi. Küresel korona salgını nedeniyle sevincimiz şimdilik kursağımızda kaldı. Umarız bu salgın kısa sürede biter ve milyonlarca insan Patara’yı ziyaret eder.

Patara’nın Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın Patara’nın ortaya çıkarılmasında ve tanıtımında emeği büyük.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık “2020’nin “Patara Yılı” olarak açıklanmasının ardından twitter hesabı üzerinden Patara kazılarının hikayesini, nostaljik fotoğraflar eşliğinde yayınlamaya başladı. Gerçekten çok keyifli. Havva Hoca’yı mutlaka takip edin.

Noktasına virgülüne dokunmadan paylaşıyoruz;

PATARA: BİR KAZINININ HİKAYESİ 1

Patara’nın gelecekteki iki Kazı Başkanı, Prof. Dr. Fahri Işık Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden, Doktora Öğrencisi Havva İşkan Marburg Üniversitesi’nden gelerek ilk kez 1981 yılının deli sıcak bir Ağustos gününde Patara’ya ayak bastılar.

PATARA: BİR KAZINININ HİKAYESİ 2

1981 yılında Prof. Fahri Işık tarafından talep edilen kazı izni, oluşturulan uzmanlar!! heyeti tarafından “Patara’da kazı yapılamaz” diye sonuçlandırtılınca, 8 yıl beklendi. Kazı ancak 1988 yılında başlayabildi. İlk ekibin ve azmin resmidir.

PATARA: BİR KAZINININ HİKAYESİ 3

Kazı bekçimizin iki göz evinde konakladığımız ilk kazı yılının ardından; 1989’da ilk çadır-kampa geçiş yaptık.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 4

Annesin. Evladın tek vazgeçilmezin. Öyleyse o da kazıda. Bilim kadınısın, öyleyse yazmalısın. İdari sorumluluğun, sana tanımlanmış kazı alanları var, öyleyse hata yapmamalısın. Kadınsın, öyleyse erkeklerin dünyasında kadın kalarak tutunmalısın.1989 kararlarım.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 5

O’dur: Anadolu Uygarlıklarından çalınan her şeyi geri alan; yaratılarının tümü Yunan kültürüne mal edilen Anadolu’nun tarihini yeniden yazan, Patara’yı ranta kurban ettirmeyen, Türk Arkeolojisi’nin maestrosu, hocaların hocası kazı başkanımız Fahri Işık.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 6

1989… Duvarlarının sadece 1 metrelik bir kısmı ayakta duran bir yapının etrafını sera naylonuyla, üstünü ise hasırla kapatarak oluşturduğumuz kazı kampının mutfağı… Ve leğende bulaşık yıkayan ben ve öğrencim Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu…

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 7

1990’da uzun yıllar kalacağımız “akrepli tarla”daki çadır kampımızı yine kendimiz kurduk. 8 odalı sahra çadırımız, bize burada askerlik yaptığımızı hatırlattı hep; “Patara savunması” başlamıştı. Kazıdan önce “koruma mücadelesi” geldi hep…

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 8

1990 yılı Tepecik Nekropolü’nde bir bebeğin defnedildiği amphora – mezar (Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu ile) ve bataklığın içindeki Liman Kilisesi (caraskalı düzenleyen Prof. Dr. Haldun Özkan) kazılarından…

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 9

1991 kazısına, biz gelmeden önce yakılan Leto Hurmalığı’nda başladık. İnanamadık buna, yüzlerce yıllık tarihi ağaçlara nasıl kıyıp da ateş atıldığını anlayamadık. Patara ören yerinin kezlerce yangınla sınanma süreci başlamıştı. Rantiyeciler işbaşındaydı…

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 10

“Domuz arabası” denir ona. İnsan emeğinden, azminden ve çalışkanlığından başka bir şeyiniz yoksa, onunla taşırsınız dev taşları kazıda yüzlerce metre uzağa. Böyle ortaya çıktı Patara, bu ülkenin öğrencilerinin alın teri, yağmuru oldu tarihin.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 11

Rektörümüz Tuncer Karpuzoğlu, hep yanımızdaydı. Sıcaktan çadırların içine girilemiyordu, kazı sonrası toprakta yatıyordu öğrencilerimiz. O güzel çocuklar yatırmadılar ama sevgili rektörlerini yerde, paslı bir karyolayı en serin gölgeye çektiler onun için 1991.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ12

  1. Ne güzel bir anın resmidir bu mimar @sebahat_cevik ile. Hem kazdık, hem çizdik, hem onardık; her şeyi ama her şeyi tek başına kendimiz yaptık; neşemizi, şenliğimizi, kahkahalarımızı hiç bırakmadan. Kadının gücünün, Patara’da vardık farkına.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 13

  1. Yusuf Kurçenli yönetiminde çekilen TAŞLARIN SIRRI dizisinde #TarıkAkan, @mndrssamancilar, kazı ve film ekibi. Adam gibi adamlara rahmet olsun. 5 – 7. bölümleri izleyin lütfen ve bu kazıyı unutmayın youtube.com/watch?v=FG7cU9…

 

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 14

Sevgili mimar Ozan Çevik, yeni bir resim ulaştırdı bugün bana. İlk ekip: Şevket Aktaş, Fahri Işık, Vecihi Özkaya, Burhan Varkıvanç, Özer Yılmaz, Ahmet Kulaç, @nevzatcevik, Necdet Coşkun, Pınar Karabağlı, ben ve Hüseyin Yurttaş. 3 Eylül 1988, yolun başında…

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 15

  1. Bir kez daha yakıldı örenyeri. Tahribat korkunçtu. Surların önündeki göçükte onlarca yazıtlı blok alevlerden neredeyse dağılmıştı. Ve o taşlar “yüzyılın epigrafi buluntusu” Patara Yol Anıtı’na aittiler. Türünün Dünya’da ele geçen tek örneğine..

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 16 ve 0 noktası….

1981 Ağustosunda Almanya Marburg Philipps Üniversitesi’nden @Uni_MR bir doktora öğrencisi ilk kez Patara kumsalına ayak basar. Burası gerçek mi? diye sorar ve gözlerini kapar… O andır.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 17

1993/94.Liman Hamamı kazısı. Çevresi ile yaklaşık 2500 m² büyüklüğündeki bir alanın üstünden muazzam boyutta göçükleri kaldırmamız gerektiğini henüz bilmiyorduk. 1989’da başlayan bu kazı aralıklarla tam 19 yıl sürdü ve 3 prof.+2 doç.+3 dr. yetiştirdi.

PATARA: BİR KAZININ HİKAYESİ 18

Liman Hamamı kazısından insan manzaraları.. Burada elarabasıyla başlayıp vinçlere giden süreçte neyin nasıl bir emekle başarıldığını, biz yaşayanlar unutmadık. Şimdi sıra konservasyonda.

Liman Hamamı kazısından insan manzaraları 2…. Kazıyı yürüten tüm bilim insanlarına, öğrencilerimize ve işçilerimize sonsuz teşekkürler. Onlar sadece Anadolu’nun en erken hamam yapılarından birini değil, bir bazilika thermarum’u da ortaya çıkardılar.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir