Şehri Sanatçılar Tasarlamalı: Rögar Kapakları

“Kent, hem bir kamusal yaşam alanıdır, hem de kendine özgüdür. Bir kentin sınırlarını mekân, zaman ve hareket çizer. Kent mekân üzerinde bir zamana dayanır; bir göstergeler ve imgeler diyarıdır. Çağdaş dünyada, sanat ve tasarım eski çağlardan kökten farklıdır. Tasarım ve sanat artık tapınaklar, türbeler ve sarayların alanları ile sınırlı değildir. Yaşamın her alanında insanlar, sanat ve tasarımın kamusal alanlara getirebileceği neşeyi ve heyecanı ararlar. İyi tasarım unsurlarına entegre edilen bazı sanat ve tasarım biçimleri, uygun yaşam ortamları yaratır. Mekanın renk, şekil, nesne ve yanı sıra tasarlanmış tüm parçalarıyla yansıttığı görsel bütünlük aynı zamanda mekanın kimliğini de oluşturmaktadır. Bir başka deyişle, mekansal imge tasarımı kişiye ya da kuruma ait kimliğin vitrinini oluşturmaktadır” (*- Aytaç Özmutlu)

Her gün üzerinden binlerce insanın geçtiği şehir demirbaşı rögar kapakları işlevlerinin dışında farklı sanat projeleri için de bir mecra olabiliyor. Ait oldukları şehrin mesajını iletebiliyor hatta festivallere konu olabiliyorlar. Örneğin;

Berlin: Rögar kapaklarının desenleri tişört tasarımında kullanılıyor. (Daha fazla örnek)

Tokyo-1:  80’li yıllardan bu yana rögar kapağı festivali düzenleniyor. Festival süresince çeşitli rögar kapakları sergileniyor ve bölgeye özgü kültür yansıtılıyor. (Daha fazla örnek)

 

Tokyo-2: Rögar kapaklarında Pokemon görselleri kullanılarak meraklıları ve turistler şehrin farklı noktalarının keşfi için davet ediliyor. (Daha fazla örnek)

 

Oklahoma: Oklahoma’ da rögar kapakları üzerinde şehrin haritası bulunuyor. Beyaz nokta ise o an bulunulan yeri gösteriyor.

Daha fazla örnek ve bilgi için rögar kapakları üzerine Aytaç Özmutlu tarafından yazılmış “Bir Mekan Grafiği Uygulaması Olarak Rögar Kapakları” adlı araştırmayı da meraklısı linkten okuyabilir.

 

Unutmadan; büyük şairlerimizden Orhan Veli Kanık’ı 14 Kasım 1950’de belediyenin açık bıraktığı bir rögarda kaybetmenin üzüntüsü içimizi sızlatır.

Antalya’mızda da 11 Kasım 2004’de  Süheyla Yöntem Kepez Belediyesi sınırlarındaki rögar çukuruna düşerek hayatını kaybetmişti. 7 Ocak 2005’de Muratpaşa Belediye sınırlarındaki bir yolcu minibüsü, açık bırakılan rögar çukuruna düşerek devrilmiş, yolculardan Mehmet Ali Çetin vefat etmişti.  Bunlar da aklımıza gelince ülkemizde rögar kapakları kapalı kalsın yeter diyesi geliyor insanın içinden…

Not:

Blog’ta daha önce yazmış olduğumuz “Şehri Sanatçılar Tasarlamalı” önerilerimizi de aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz

Şehri Sanatçılar Tasarlamalı-7

Şehir Sanatçılar Tasarlamalı -6

Şehir Sanatçılar Tasarlamalı-5

Şehir Sanatçılar Tasarlamalı-4

Şehir Sanatçılar Tasarlamalı-3

Şehir Sanatçılar Tasarlamalı-2

Şehir Sanatçılar Tasarlamalı-1

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir