UHUT’a da Coğrafi İşaret Geliyor…

Emre Eymen; “Uhut tatlısına da Coğrafi İşaret alınması konusunda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’yla görüştük. Bu yıl içinde başvuracaklar.”

 

Seher Özen Karadeniz

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 9’uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX,  bugün son buluyor.

“Sizin oraların nesi meşhur?” diyerek yola çıkılan fuarda, çok sayıda yerel üretici Antalyalılarla buluştu.

YÖREX Fuarı’nı ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık’la birlikte gezdik.

Ben de dün, daha önce sözünü ettiğim Uhut’u Yusuf Eymen adıyla markalaştıran Yusuf Bey’le görüşmek  ve başka illerimizin de yöresel lezzetleriyle buluşmak için YÖREX’e gittim. Sakarya Taraklı’dan çıkan Yusuf Eymen markasını hikayesini oğlu Emre Eymen’den dinledim.

Ailece, önceleri annesinin Taraklı’da evde yaptığı reçelleri satamaya başlıyorlar. Sonrasında kendisi de yörük olan babasının önerisiyle, geleneksel bir lezzet olan, ancak yapımı zor olduğu için sadece özel günlerde yapılan Uhut tatlısını da yapmaya karar veriyorlar. Tatlının lezzetinin en önemli belirleyicisinin buğday olduğunu belirten Eymen, “Kendi üreticilerimizden aldığımız yerli buğdayı kullanıyoruz. Tatlıyı yapmaya karar verdiğimizde yerli buğday kimde var diye araştırdık. Taraklı’da bir çiftçide, en az 80 yıldır ekilip biçilen yerli buğdayı bulduk. Aynı kişiye çoğalttırdık. Her yıl yıllık ihtiyacımız olan 2 ton buğdayı bu şekilde elde ediyoruz” dedi.  

Tatlı yapımında kullanacakları buğdayı öncelikle yıkıyorlar, bir gün suda bekleterek şişmesini sağlayıp ardından süzüp bezlere seriyorlar. Hava alabilecek şekilde bezin üzerine serilen buğday uygun sıcaklık koşullarında, sabah akşam hafif sulanarak nemli  tutuluyor. Böylelikle 1 haftada çimleniyor. Sıcaklık ayarının iyi yayılmaması durumunda buğday çürüyebiliyor. Buğday 2-3 santim çimlendiğinde hammadde hazır  hale geliyor. Bu aşamadan sonra ezip özü çıkarılıyor. Alınan özün içine de un ilave edilerek yaklaşık 15-15 saat yavaş yavaş karıştırılıyor ve buğday marmeladı dediğimiz Uhut tatlısını elde ediyorlar.

“Uhut, bağışıklığı güçlendiriyor”

Marmeladın yapım aşamasının uzun sürdürmesi nedeniyle çift vardiya çalışıldığını belirten Emre Eymen, karışım hazır olduğunda da ısıl işleme tabii tutarak ambalajlama yaptıklarını söyledi. İçine herhangi bir koruyucu madde katılmadığını hatırlatarak; “Tanıtım yaptıkça ürünümüze olan ilgi de artıyor. Bu ilginin bir sebebi de buğday çiminin bağışıklık sistemini güçlendiriyor olması. Buğday çiminde bağışıklık sistemini güçlendiren B1, B6, B12 ve B17 vitamini var. İnsanlar bu doğal ürünlere ilgi duyuyor.  Biz kendi ürünümüzün analizlerini yaptırdık. B1, B6 ve B12 vitaminlerini tesbit ettik. B17 için de analiz yaptıracağız” dedi.

 “YÖREX’e dört yıldır katılıyoruz.”

Fuarlar aracılığıyla da Anadolu’da unutulmaya yüz tutmuş olan Uhut tatlısını tanıtmaya çalıştıklarını söyleyen Eymen, dört yıldır aralıksız YÖREX’e katıldıklarını söyledi. Eymen, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetiyle YÖREX’in yanı sıra başka  yurt içi fuarlarda da Uhut tatlısıyla Taraklı adına katılım gösterdiklerini belirtti.  Eymen, Uhut tatlısına Coğrafi İşaret alınması konusunda da Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile görüştüklerini ve bu yıl içinde almayı planladıklarını ifade etti.

Emre Eymen ayrıca Uhut tatlısının lezzetini merak edenlerin internet üzerinden, Sakarya Taraklı’da bulunan Yusuf Eymen satış noktalarından, Sakarya ili sınırları içindeki şehirlerarası otobüslerin durduğu mola yerlerinden, 5M Migros ve Macro Center’lardaki “Anadolu Lezzetleri” köşelerinden tatlıya ulaşabileceklerini kaydetti. Halihazırda Hakmar ve Peynirci Babalar firmasıyla da satış noktası konusunda görüştüklerini de belirtti.

 

*Çimlendirilmiş Buğday

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir