Rektör Özkan’dan “Yivli Minare” Uyarısı; Güneye Doğru Yatıyor, Olası Bir Depremde Yıkılabilir

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Antalya’nın sembollerinden tarihi Yivli Minare’nin olası bir depremde yıkılabileceğini belirterek şimdiden gerekli önlemlerin alınması uyarısında bulundu. Özkan, “Yapılan ön araştırmalar ne yazık ki Yivli Minare’nin güneye doğru yatık olduğunu ve olası bir depremde yıkılma riski taşıdığını ortaya koyuyor. Tarihi yapılarımızı korumak adına hangi tarihi yapıların riskli olduğunun tespiti ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılması çok önemli. Bu vesileyle tarihi yapılarımızın deprem dayanımıyla ilgili bir çalışma yapılması için de buradan çağrıda bulunmak istiyorum.” dedi.

Rektör Özlenen Özkan

ARAŞTIRMALARA BÜYÜK DESTEK

Akdeniz Üniversitesi, deprem araştırmaları için projesi desteği çağrısına çıkıyor. Rektör Özkan, deprem araştırmaları için 15.000.000 TL ile üniversite tarihinin en yüksek proje desteğini vereceklerini açıkladı.

Akdeniz Üniversitesi, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından deprem araştırmaları için “Öncelikli Alanlarda Altyapı Projesi Desteği” çağrısına çıktı. Deprem etkilerinin en aza indirilmesi, binalar için yeni tasarım metotlarının geliştirilmesi, mevcut yapılar için önlem alınması ve toplumda deprem bilincinin oluşturulması amacıyla çıkılan proje çağrısı kapsamında 15.000.000 TL ile üniversite tarihinin en yüksek proje desteği veriliyor. Konu ile ilgili  Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında Rektörlük Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Projelerden Sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin, BAP Komisyon Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Erkan, Prof. Dr. Aslı Bostancı Toptaş, Prof. Dr. Engin Karadağ, Prof. Dr. Levent Sarıkcıoğlu, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan, Prof. Dr. İrfan Turhan, Doç. Dr. Ayşad Güdekli, Doç. Dr. Esin Akarsu katıldı.

DEPREM ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİNDEN

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ülkenin en önemli gündem maddelerinden olan deprem konusunda üniversite tarihinin en büyük proje desteğini vereceklerini açıkladı. Büyük felaketin üçüncü ayına girildiğini hatırlatan Rektör Özkan, bir daha bu acıları yaşamamak için neler yapılması gerektiğini tespit edip harekete geçmek gerektiğinin altını çizdi. Akdeniz Üniversitesi olarak Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden bir yıl önce Deprem Çalıştayı düzenleyerek deprem konusuna verdikleri önemi ortaya koyduklarını ifade eden Rektör Özkan, “Çok sayıda vatandaşımızı kaybettiğimiz felaket bizlere bir kez daha depremin ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri olduğu gerçeğini hatırlattı. Biz de çevik bir yönetim anlayışının gereği olarak harekete geçtik. Bugün olası depremlerin etkilerinin en aza indirilmesi hedefi doğrultusunda altyapı projeleri desteği ile ilgili çağrıya çıkıyoruz. Toplam proje destek miktarını 15 milyon lira olarak belirledik.” diye konuştu.

SON BAŞVURU 9 HAZİRAN

Çağrı kapsamında binalar için depreme dayanıklı yeni tasarım metotları, mevcut yapılar için alınabilecek önlemler, deprem konusunda toplumun bilinçlenmesine katkı sağlayacak uygulamalar konularındaki bilimsel araştırma projelerini destekleyeceklerini belirten Rektör Özkan, “Proje süresi, ek süreler dahil en fazla 24 ay olacak. Gerçekten adeta zamanla yarıştığımız bu dönemde bu süreden daha kısa sürede projelerin sonuçlarının ortaya çıkmasını bekliyorum. 9 Mayıs’ta başlayacak başvuru sürecimiz 9 Haziran’a kadar devam edecek. Başvurularla ilgili değerlendirme sürecimizin ardından ise 11 Temmuz’da sonuçları ilan edeceğiz.” dedi.

YİVLİ MİNARE ÇAĞRISI

Deprem kuşağında yer almanın tarihi yapılar için büyük tehlike yarattığına değinen Rektör Özkan, “Son Deprem Çalıştayı’mızda da bu konu şehrimizin simge yapılarından Yivli Minare özelinde gündeme gelmişti. Yivli Minare’nin tarihi eser olması nedeniyle malzeme dayanımına yönelik sınırlı düzeyde testler yapılmış. Yapılan ön araştırmalar ne yazık ki Yivli Minare’nin güneye doğru yatık olduğunu ve olası bir depremde yıkılma riski taşıdığını ortaya koyuyor. Tarihi yapılarımızı korumak adına hangi tarihi yapıların riskli olduğunun tespiti ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılması çok önemli. Bu vesileyle tarihi yapılarımızın deprem dayanımıyla ilgili bir çalışma yapılması için de buradan çağrıda bulunmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir