Altın Portakal Yazıları-4: Şantaj

Altınportakal Film Festivali’nin 1998 yılında 35. düzenlenen etkinliğe sanatçı derneklerinin istemiş oldukları bağış ve buna bağlı şantaj damgasını vurmuştu.

O günlerden geriye kalan Zaman Gazetesinde yayınlanan (Faruk Şerifoğlu- Enver  Öztürk) haber durumu şöyle özetliyordu;

“Sanatçı derneklerinden SODER ve ÇASOD’un 30 bin dolar bağış istedikleri ve bu isteğin gerçekleşmemesi üzerine Antalya’ya gelmeme kararı aldıkları öğrenildi. Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı, festivalin amacının sinemaya katkı olduğunu hatırlatarak herkesi parayla getirmenin mümkün olmadığını ve bunu karşılayacak imkanları da bulunmadığını, her şeyi belediyeden beklemenin büyük bir gaflet olduğunu söyledi. Altın Portakal’ın Türkiye’nin en eski festivali olduğuna dikkat çeken Subaşı, Antalya’da kültür ve sanat alanında yaptıkları yatırımları anlattı.

‘Birtakım sorunlar olabilir’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Hasan Subaşı, önceki gün başlayan 35. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni protesto ederek, açılış kortejine katılmayan sanatçı derneklerine cevap verdi.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Subaşı, yapılanın 35 yıldır sanat ve sanatçıyı baş tacı eden Antalya’ya haksızlık olduğunu vurgulayarak ‘Hiçbir gerekçe bu ayıbı ortadan kaldıramaz.’ dedi. ‘Bu ülkenin sanatçıları hiçbir kişi ya da kurumun baskısına boyun eğmeyen özgür insanlar olmalıdır. Sanatçılığın en önemli vasıflarından birisi budur. Birtakım sorunlar olabilir. Bunlar bizden kaynaklanan sorunlar olabilir. Gelmeliydiler ve burada tartışmalıydık.’ diyen Subaşı, Antalyalılar olarak, bu etkinlikten hiçbir şartta vazgeçmeyeceklerini, geliştirerek sürdüreceklerini söyledi.

Kortej tartışılacak

Sanatçı derneklerinin maddi talepler ileri sürmelerini, öncelikle etik olarak doğru bulmadıklarını belirten Subaşı, festivalin zaten destek ve sponsorluklarla sürdüğünü, ama bugüne kadar, bütün talepleri yönetmeliklerin izin verdiği ölçüde karşılamaya çalıştıklarını vurguladı.

Subaşı, gerekirse kortej yapıp-yapmamayı tartışacaklarını, konuyu 500 seçilmiş üyeden oluşan Yerel Gündem 21 Antalya Kent Konseyi’ne götüreceğini ve nihai kararın oradan çıkacağını söyledi. ”

Nihayetinde festival’e katılım çok düşük olmuştu. Hasan Subaşı durumu şöyle dile getirmişti: “Sanatçılar bir sanat festivaline nedensiz bir şekilde gelmiyorlarsa bu onların ayıbıdır”

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir