Döşemealtı Killik Köyü’nde Halı Tarlaları Zamanı

Antalya Döşemealtı Killik Köyü tarlaları buğday-arpa hasadından sonra Döşemealtı dahil Türkiye’nin çok farklı illerinde dokunan rengarenk halı ve kilimlere ev sahipliği yapıyor.

Seher Özen Karadeniz

Arpa, buğday, mercimek, nohut tarlasını bilirdim de Antalya’ya yerleşinceye kadar “halı tarlasını” duymamıştım. Geçen on beş yıl içinde ancak bu yıl gidip renklerini pastele dönüştürmek ve mikroplardan arındırmak için güneşe serilmiş rengarenk el dokuması halı ve kilimleri yerinde görebildim.

Öğleden sonra geç sayılabilecek bir saatte gidince yetkili kimseyi bulamadık. Hal böyle olunca detaylı bilgi alma şansım da olmadı. Halı tarlalarını bekleyen Afgan bekçiler ise yıkayıp eskitme işlemi yaptıkları fabrikayı gösterdikten sonra yıkanmayı bekleyen binlerce halıyı göstererek işlerinin çokluğundan söz etti.  Akıcı Türkçe konuşamıyor olduklarından fazlaca bir şey sormadan yanlarından ayrılıp halı tarlalarına yöneldim.

Uzak bir köşede arabasın park etmiş bir grup tarlaların kenarındaki ağacın altında çay keyfi yapıyordu. Yaklaşınca fark ettim ki onlar da çekim ekibi.  Yeni evli çiftimize mutluluklar diledikten sonra fotoğrafçı arkadaşa; “Yetkili kimseyi bulamadım. Birkaç soru soracaktım.” diye dertlenince, başladı anlatmaya: “Buraya Türkiye’nin 35 ilinden toplanan halılar gelir. Arkadaki fabrikada yıkanıp, eskitme işlemi yapıldıktan sonra, bu tarlalara serilir. Eskitme halı çok karlı Kapalıçarşı’da 3’e satacağına 5’e satıyor” diye devam etti. Belli; gide gele fabrika sahibinden tüm detayları öğrenmiş.

Dünyada ün yapmış İstanbul Kapalıçarşı başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen el dokuması halı ve kilimler önce temizleniyor, yeni dokunmuş halıların yakma işlemi ile uzun tüyleri kısaltılıyor, ardından renklerinin solması ve mikroplardan arındırılması için 3 ay boyunca tarlalara seriliyor. Eylül ayı başından itibaren de toplanıp tozlarından arındırılan halı ve kilimler paketlenerek, kamyonlara yükleniyor ve gönderiliyor.*

Antalya’nın el dokuması halılarıyla ünlü Döşemealtı ilçesindeki Killik Köyü dışında; Camili, Ekşili, Ilıca, Karataş, Ahırtaş, Dereli, Kovanlık, Kevse, Karaveliler, Selimiye başta olmak üzere, birçok mahalledeki binlerce dönümlük tarla ve boş arazi, yaz boyunca serilen halı ve kilimlerle doluyor.*

* https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/antalyadaki-hali-tarlalarinin-gorsel-soleni/1248609

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir