Bir Kent Göstergesi: Umumi Tuvalet

Dünya’nın en güzel kentiyiz. Ama bu güzelliklerimizin çoğu Allah vergisi. Kul yapısı işlerde ne yazık ki kentin eski sahiplerinden sonra yakın zamanlarda eklediğimiz önemli bir özelliğimiz pek yok…

Kentlerin kıyaslamalarında, kentliler için sunduğu hizmetlerde uzmanlar birçok faktörü değerlendirerek bir kanaat’a varıyorlar. Bizim bu konuda bir uzmanlığımız yok. Biz çok sevdiğimiz Antalya’da kent sakini olarak yaşıyoruz.

Ancak kent için önemli bir hizmet olan umumi tuvaletlerin de kentlerin sakinleri için sunduğu hizmetleri belirleyen önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz.

Antalya’da yolunuz umumi tuvaletlere pek düşüyor mu? bilemiyoruz ama özellikle küçük çocuklu ailelerin yolunun düştüğünü biliyoruz, yaşıyoruz. Evden çıkarken annelerin “çişin varsa çıkmadan yap” uyarısına kulak tıkayan ufaklıkların, evden ayrıldıktan kısa bir süre sonra “anne çok çişim var” cümlesi ile yolumuz Antalya’nın umumi tuvaletlerine düşüyor.

Etrafınızda AVM varsa şanlısınız. Yoksa şansınıza… Örneğin yolunuz Cumhuriyet Meydanı taraflarına düştüyse yer altı otoparkı’nın tuvaletleri çok temiz ve bakımlıdır.

Kötü örnekleri saymaya gerek yok…

Bu konuda herhalde Japonlar ile dünya üzerinde başka hiçbir millet yarışamaz. Umumi tuvaletlerinde “en ileri teknoloji”yi kullanan Japonlar bu kez de tuvaletlerini önemli mimarlara tasarlatarak adeta ziyaret edilmesi gereken birer cazibe noktasına dönüştürmüşler.

Japonya’daki Nippon Vakfı, şehrin en yoğun merkezlerinden birine bir düzineden fazla yeni umumi tuvalet eklemeyi amaçlayan Tokyo Tuvalet projesini başlattı . Tuvaletler, ana kavşak noktalarında ve yayaların yoğun olduğu  Shibuya bölgesindeki 17 noktada planlanmış ve 5’i faaliyete geçmiş.

Büyük Yoyogi Parkı’nın kenarında, iki pastel cam, Pritzker ödüllü mimar Shigeru Ban tarafından tasarlanmış. Kullanılmadığı zaman şeffaf olan bu tuvaletler, kapıları kilitlendiğinde opaklaşan bir tür dış cam ile buzlanıyorlar. Geceleri aydınlatılan tuvaletler, şeker renkli fenerler haline geliyor.

Ayrıca, en iyi kullanıcı deneyimini sağladığından da emin olmak için tuvaletleri periyodik olarak gizli tuvalet müfettişleri ile inceleyecekler.

İnsan görünce imreniyor, darısı başımıza diyoruz.

Tuvaletlerin tasarımı ve mimarları hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://tokyotoilet.jp/en/

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir