Fullantalya’nın ThınkTalk Buluşmasında Matematik Konuştuk…

Seda Akın; “Aşkın matematiği var.”

Dr. Ayça Akın: “STEM’e yatırım yapılmalı.”

 

Seher Özen Karadeniz

Fullantalya olarak geçtiğimiz hafta uzun zamandır yapmayı planladığımız ThinkTalk buluşmalarımızın ilkini Adnan Ceylan Vision’un ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Amacı; aynı kentte yaşayan ve birlikte farklı konuları konuşmak, tartışmak isteyenleri  keyifli bir sohbet ortamında bir araya getirmek. Olur mu, olmaz mı, nasıl olur, nerede yaparız derken sonunda bir araya geldik. Ve ilk buluşmamızı matematiğe meraklı ekip arkadaşlarımız sayesinde iki matematikçiyle;  Dr.Ayça Akın ve Seda Akın kardeşlerle gerçekleştirdik.

Bildiğiniz gibi bir süre önce eğitim yazarı Abbas Güçlü Milliyet’teki köşesinde, “Matematik’in bana ne yararı var?” demesi üzerine Ünlü matematik profesörümüz Ali Nesin de, Güçlü’nün matematik bilimi hakkındaki sözlerine cevaben “Abbas Bey, matematik sadece hesap kitap değildir, doğru öğretildiğinde bir demokrasi dersidir de” dedi.

Güçlü ve Nesin arasındaki tartışmaya çok kısa süre içinde toplumun her kesiminden katılanlar oldu. Biz de bu sorunun peşine takıldık ve ilk ThinkTalk buluşmamızda  “Neden matematik dersini sevmiyoruz?” sorusunu her ikisi de matematikçi olan Akın kardeşlere sorduk.

Dr. Ayça Akın, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik bölümünden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi ABD’nda doktara çalışmasını tamamladı. Seda Akın ise Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından halen Anadolu Üniversitesi Matematik Eğitimi ABD’nda doktora çalışmasını sürdürüyor. Bir yandan da öğretmenlik yapıyor.

Alanlarıyla ilgili pek çok makaleleri de bulunan ikiliyi dinlemek ve sorularımızı sormak için,  Adnan Ceylan’ın elinden çıkmış çoğu ahşap tasarım objelerle dolu olan Adnan Ceylan Vision’un mağazasındaki ahşap masanın etrafına toplandık. Biz sorduk onlar anlattı. Ben de masadan taşanları sizlerle paylaşayım dedim.

 

“Testör Çocuklar Yetiştiriyoruz”

Akın kardeşler, matematikle ilgili toplumdaki genel algının ve kanın bu yönde olmasının en önemli nedenin matematiğin  okullarda çok soyut anlatılması böyle olunca da matematiğin matematikte kaldığını söyledi. Seda Hocamız, fiziğin matematiğin uygulama alanı olduğunu hatırlatarak fizik sayesinde matematiğin somutlaştığını belirterek artık Öklid matematiğinin devrinin kapandığına dikkat çekti. Seda Akın; “Eğitim sistemimiz ‘testör çocuklar’ yetiştiriyor. Bilgi, kavramsallaştırma ve arkasından uygulama gelmediği için “Üçgen bir odayı nasıl tam ve en ucuz şekilde aydınlatabiliriz?” sorusuna en yüksek oranda EML öğrencileri doğru cevap veriyor çünkü uygulamasını yaptığı için biliyor” dedi.

“Ders İmecesi”yle Standart Eğitim

Matematiğin bir dil olduğunu ancak ülkemizde tıpkı ortaokul çağında başlanılan yabancı dil eğitimi gibi matematik eğitiminin de doğru yöntemle yapılamaması nedeniyle çoğu öğrencinin bu dersi de öğrenemeden mezun olduğunu söyledi.  Dünyadaki pek çok okulda STEM eğitimine geçildiğinin altını çizen Ayça Hocamız ise Türkiye’de daha yeni yeni STEM konusunun konuşulduğunu ve birkaç okulda uygulamasını görebildiğimizi belirtiyor. Geleceğin eğitim sisteminin STEM üzerinden tartışıldığını dolayısıyla bu sistemle matematiğin zaten ilgili olduğu alanlardaki kullanımıyla anlatılması dolayısıyla da kimsenin ‘matematik ne işimize yarayacak” diyemeyeceğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Güçlü çocuklar, güçlü gençler ve güçlü ülke istiyorsak matematiği uygulamalı olarak ortaya koyacak yöntemler kullanmalıyız. Bu yolla her çocuk matematik öğrenecektir.”

Matematiğin bir çeşit düşünme sanatı olduğunu belirten Seda Akın ise ülkemizdeki fırsat eşitsizliğine dikkat çekerek, eğitimin öncü ülkeleri olan Finlandiya ve Kore’de bu eşitsizliğin söz konusu olmadığını hatırlattı. Matematik eğitimi üzerine araştırma ve incelemeler yapan Dr. Ayça Akın da özellikle incelediği Kore’deki matematik eğitiminde öncelikle dersi anlatacak öğretmenlerin aynı dili konuşmasının sağlandığını, bunu da ‘ders imecesi’ yöntemiyle yaptıklarını ve 3-5 yılda bir öğretmenleri mutlaka rotasyona tabii tuttuklarını ve bu yolla da bütün sınıflarda standart bir matematik eğitimin verilmesini sağladıklarının altını çizdi.

Her iki uzmanımızda Çin’in son yıllarda eğitim politikalarını öğretmenler üzerine kurduğunu hatırlatarak “Öğretmene çalışıyorlar çünkü eğitimde, matematik eğitiminde de öğretmenin niteliği önemli” diyorlar.

Çözüm Önerileri:

*Hizmet içi eğitim daha kaliteli olmalı,

*STEM’e yatırım yapılmalı,

*Düşük puanla öğretmen alınmamalı,

* Öğretmene düşük ücret ödenmemeli,

*Matamatik dersi daha somut anlatılmalı,

*Ders imecesi yapılmalı,

 

LYS ve LGS’ye hazırlanan öğrencilere tavsiyeler:

*Kendi öğrenme sisteminizi bilin,

*Sınavlarda çıkmış soruların tamamını sonuna kadar özümseyerek çözün, sonraki sınavda çözemeyeceğiniz soru olmayacaktır.

*Mutlaka kitap okuyun.

*Kavramları mutlaka bilin.

*Uçak, gemi, gastronomi, BESYO’nun yıldızı parlıyor. Bu alanların alt konuları bile önümüzdeki yıllarda popüler olacak. Tercihlerinizi bu çerçevede de değerlendirin.

Ancak hocalarımızın ailelerden de bir isteği var: “Çocuklarınızı her şeyden önce; dürüst, merhametli, işini doğru yapan ve egolarından arınmış kişiler olarak yetiştirin. Ayrıca çocuklarınıza kendisini değerli hissettirin.”

“Aşık matematiği var”

Son olarak Seda Hocama “Aşkın matematiği var mı “ diye sorduk. “Aşkın nörobiyolojik bir yanı olduğuna göre, matematiği de vardır” şeklinde cevapladı.

Dr. Ayça Akın ve Seda Akın hocalarımıza katılımlarından dolayı buradan tekrar teşekkür ederken, hayatın içinden akıp giden matematiği görmemizi sağlayacak ipuçları için de ayrıca teşekkür ediyoruz.

 

* STEM, Science, Technology, Engineering ve Math’in (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kısaltılması olan bir kelimedir. (www.atlasedu.com)

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir